ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Παραγωγοί - Παναγροτικός: Δεν προβλέπεται έλλειψη πατατών στην αγορά

«Φαίνεται πως οι ζημιές που υπέστησαν οι φυτείες δεν θα είναι τόσο μεγάλες όσο υπολογίζαμε, ωστόσο θα είναι λιγότερη παραγωγή της πατάτας», δήλωσε ο Ανδρέας Κάρυος

ΚΥΠΕ

Δεν φαίνεται να υπάρχει έλλειψη πατατών στην αγορά, μετά τις πρόσφατες πλημμύρες που σημειώθηκαν σε Κοινότητες της Λάρνακας και της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου, που είχαν ως αποτέλεσμα να προκληθούν ζημιές σε αρκετές φυτείες, ανέφεραν στο ΚΥΠΕ εκπρόσωπος των Πατατοπαραγωγών και του Παναγροτικού.

Συγκεκριμένα ο Ανδρέας Κάρυος, εκπρόσωπος των Πατατοπαραγωγών ανέφερε ότι «φαίνεται πως οι ζημιές που υπέστησαν οι φυτείες δεν θα είναι τόσο μεγάλες όσο υπολογίζαμε, ωστόσο θα είναι λιγότερη παραγωγή της πατάτας».

Ερωτηθείς κατά πόσον έχουν καταγραφεί οι ζημιές από τους λειτουργούς του Τμήματος Γεωργίας, απάντησε πως «ορισμένοι λειτουργοί μετέβησαν στα χωράφια από την επομένη μέρα των πλημμυρών και κατέγραψαν τα προβλήματα. Ωστόσο θα χρειαστεί μέχρι 20 μέρες ή και ένα μήνα για να φανεί το πρόβλημα που προκλήθηκε στην παραγωγή και ακολούθως θα κληθούμε να υποβάλουμε αίτηση για Δήλωση Ζημιάς».

Αποζημίωση, συνέχισε θα δοθεί «εφόσον το Τμήμα Γεωργίας εκτιμήσει πως η ζημιά ξεπερνά το 30%, ενώ σε περίπτωση που η ζημιά είναι κάτω του 30% τότε αυτή μένει στον παραγωγό και δεν λαμβάνει αποζημίωση».

Ο κ. Κάρυος απάντησε αρνητικά σε ερώτηση κατά πόσον θα υπάρξουν ελλείψεις στην αγορά, σημειώνοντας ωστόσο πως «η περίοδος που διανύουμε αφορά τη χειμερινή εσοδεία των πατατών. Λόγω όμως ασθενειών και τη μειωμένη παραγωγή που θα έχουμε από τις πλημμύρες, η διάθεση του προϊόντος θα είναι μειωμένη, ενώ φαίνεται να υπάρξει αύξηση στην τιμή».

Οσον αφορά τις εξαγωγές είπε πως «θα προσπαθήσουμε να βολέψουμε τους εμπόρους στο εξωτερικό, δυστυχώς όμως οι ζημιές που προκλήθηκαν από την πολυομβρία, μας πήρε πολύ πίσω. Οι ζημιές φαίνεται να ανέρχονται στο 40%» είπε και σημείωσε πως «τα προηγούμενα χρόνια είχαμε παραγωγή χειμερινής εσοδείας πατάτας που έφτανε τις 50 χιλιάδες τόνους, ενώ φέτος θα φτάσουμε μόλις 30 χιλιάδες τόνους».

Από την πλευρά του ο Τάσος Γιαπάνης, Γενικός Γραμματέας του Παναγροτικού ανέφερε πως «δυστυχώς οι έντονες βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα σε Κοινότητες της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου αλλά και της Λάρνακας, προκάλεσαν ζημιά στις πατάτες οι οποίες είχαν φυτευτεί λίγες μέρες προηγουμένως, με αποτέλεσμα ο πατατόσπορος να μην πρόλαβε να κάνει ρίζα και να απορροφήσει τις μεγάλες ποσότητες βροχής».

Πρόσθεσε ότι «επηρεάστηκαν πάρα πολλές περιοχές, ωστόσο θα γνωρίζουμε τις επόμενες μέρες κατά πόσον υπάρχει και πόσο μεγάλη θα είναι η ζημιά, αφού θα πρέπει οι παραγωγοί να περιμένουν να δουν το μέγεθος της πατάτας. Οι παραγωγοί συνεχίζουν να φυτεύουν πατάτες και ευελπιστούμε ότι δεν θα παρατηρηθεί πρόβλημα έλλειψης του προϊόντος στην αγορά».

Κληθείς να αναφέρει κατά πόσον θα υπάρχει πρόβλημα με τις εξαγωγές πατατών, ο κ. Κάρυος είπε πως «το θέμα είναι τα συμβόλαια που έχουν οι διάφοροι έμποροι με αγορές και συνεργάτες τους στο εξωτερικό. Το συγκεκριμένο πρόβλημα θα διαφανεί όταν γίνει η εκρίζωση των πατατών». Σημείωσε πως «είναι αδύνατον αυτή τη στιγμή να πει κάποιος πόσο μεγάλη είναι η ζημιά που προκλήθηκε στις πατατοφυτείες».

Οι Αγροτικές Οργανώσεις, συνέχισε, «παρακολουθούν το θέμα και έχουμε ζητήσει από το Τμήμα Γεωργίας μετά από λίγες μέρες, λειτουργοί του να επισκεφθούν τις πληγείσες περιοχές και να καταγράψουν τις ζημιές. Την ίδια ώρα αναμένουμε να δούμε κατά πόσον η αποζημίωση για τις καταστροφές μπορεί να τεθεί στο Νόμο Πλαίσιο περί Κινδύνων, ή εάν χρειάζεται το κράτος να βοηθήσει εκτός του συγκεκριμένου Πλαισίου» κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση