ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Παραπαίει η ρωσική οικονομία λόγω των κυρώσεων της Δύσης

Καταρρέουν οι εξαγωγές, μειώνονται τα ενεργειακά έσοδα, κατρακυλάει το ρούβλι

Από την πτώση στις πωλήσεις αυτοκινήτων μέχρι την κατάρρευση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, η επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της Ρωσίας είναι πλέον εμφανής. Πρόκειται βέβαια για αποτέλεσμα των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη χώρα μετά την εισβολή στην Ουκρανία, οι οποίες έχουν αρχίσει να αφήνουν ξεκάθαρο αποτύπωμα στην οικονομία. Ορισμένοι μάλιστα έχουν κατηγορήσει προσωπικά τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για τη ζημία στη χώρα, με ερευνητές από το Yale να λένε χαρακτηριστικά ότι «κανιβαλίζει» τη ρωσική οικονομία προκειμένου να κατακτήσει την Ουκρανία. «Το μεγαλύτερο μέρος της οικονομίας ελέγχεται από το κράτος, τους τομείς της ενέργειας και των χρηματοπιστωτικών δραστηριοτήτων και ο Πούτιν αντλεί τα αρχικά κεφάλαια αυτών των επιχειρήσεων, ώστε να χρηματοδοτήσει την πολεμική του μηχανή», δήλωσαν συγκεκριμένα οι ερευνητές Jeffrey Sonnenfeld και Steven Tian.

Ο τομέας της αυτοκινητοβιομηχανίας βλέπει τεράστια συρρίκνωση, καθώς από το ξέσπασμα του πολέμου, οι πωλήσεις αυτοκινήτων στη Μόσχα έχουν διολισθήσει κατά σχεδόν 75%, σύμφωνα με το Business Insider. Πρόκειται για αποτέλεσμα τριών παραγόντων: της αύξησης τιμών, της μείωσης της προμήθειας και της επιδείνωσης του καταναλωτικού κλίματος. «Αυτό αποτυπώνει την αδυναμία του καταναλωτή στη Ρωσία. Είναι το χαρακτηριστικότερο στοιχείο που υπάρχει για το βεβαρημένο καταναλωτικό κλίμα και η εικόνα που σκιαγραφεί είναι ιδιαίτερα δυσοίωνη. Οι Ρώσοι δεν ξοδεύουν χρήματα», εκτίμησε ο Tian.

Παράλληλα, ο αριθμός των Ρώσων που αγοράζουν αυτοκίνητα ξένης μάρκας, τα οποία θεωρούνται αγορές πολυτελείας, έχει σχεδόν μηδενιστεί. Αντ’ αυτού, οι καταναλωτές αγοράζουν εγχώριες μάρκες αυτοκινήτων, εκ των οποίων αρκετά εμφανίζουν μηχανικά προβλήματα, σύμφωνα με το Business Insider.

Από το ξέσπασμα του πολέμου, οι πωλήσεις αυτο- κινήτων στη Μόσχα έχουν διολισθήσει κατά σχεδόν 75%.

Μία ακόμη ένδειξη της παραπαίουσας οικονομίας είναι η κατάρρευση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών. Το τρίμηνο Απριλίου – Ιουνίου καταγράφηκε συρρίκνωση 93% σε ετήσια βάση, διολισθαίνοντας από το ρεκόρ πλεονάσματος των 76,7 δισ. δολαρίων στα 5,4 δισ. Είναι αποτέλεσμα των κυρώσεων, οι οποίες έχουν αφήσει έντονο αποτύπωμα ιδίως στην ενέργεια, τον τομέα-κλειδί για τη ρωσική οικονομία.

Ενα μεγάλο μερίδιο των εσόδων της Ρωσίας προέκυπτε από τις πωλήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου. Ωστόσο, οι κυρώσεις «χτύπησαν» σφοδρά αυτή την πηγή εσόδων. Τον Ιούνιο, το υπουργείο Οικονομικών της χώρας ανακοίνωσε πως τα έσοδα από φόρους στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο συρρικνώθηκαν κατά 36% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, φτάνοντας τα 571 δισ. ρούβλια. Επίσης, τα έσοδα από πετρελαϊκά προϊόντα μειώθηκαν κατά 31% στα 426 δισ. ρούβλια.

Το ρωσικό νόμισμα έφτασε τα 94,48 έναντι του δολαρίου μέσα στον Ιούλιο, σημειώνοντας χαμηλό 15 μηνών, ως αποτέλεσμα των μαζικών εκροών κεφαλαίων, της μείωσης των φορολογικών εσόδων και των συρρίκνωσης των αποθεματικών της κεντρικής τράπεζας. Οι διακυμάνσεις του νομίσματος πυροδότησαν μαζική φυγή κεφαλαίων, συνολικού ύψους άνω του 1 δισ. δολαρίων, από την κεντρική τράπεζα της Ρωσίας. Μάλιστα ένα μέρος της εκροής συνέβη μετά την πρόσφατη ανταρσία της Wagner.

Η κατρακύλα του νομίσματος υποχρέωσε τη χώρα να λάβει απεγνωσμένα μέτρα. Ενδεικτικά, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας απηύθυνε έκκληση στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας να χρησιμοποιούν τοπικά νομίσματα έναντι του δολαρίου για τις εμπορικές συναλλαγές τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση