ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Παράταση μιας εβδομάδας στην ψήφιση για αναστολή εκποιήσεων

Ύστερα από μια έντονη συζήτηση

ΚΥΠΕ

Ύστερα από μια έντονη συζήτηση, η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε υπέρ της αναβολής της ψηφοφορίας για το θέμα της στοχευμένης αναστολής της διαδικασίας εκποίησης ενυπόθηκων ακινήτων μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2023.

Την αναβολή μιας εβδομάδας πρότεινε η Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών, Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου ώστε να δοθεί χρόνος να υπάρξει μια συναινετική λύση, προκαλώντας την έντονη διαφωνία από το ΑΚΕΛ.

Υπέρ της αναβολής ψήφισαν 29 Βουλευτές, εναντίον 19 ενώ υπήρξε και μια αποχή.

Η πρόταση νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή από τους Βουλευτές του ΑΚΕΛ Αντρέα Καυκαλιά, Σωτήρη Ιωάννου εκ μέρους του ΕΛΑΜ, Ηλία Μυριάνθους εκ μέρους τη ΕΔΕΚ, Αλέκου Τρυφωνίδη εκ μέρους της ΔΗΠΑ-Συνεργασία και Σταύρου Παπαδούρη εκ μέρους του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, προβλέπει όπως επαναθεσπιστεί η στοχευμένη αναστολή της διαδικασίας εκποίησης ενυπόθηκων ακινήτων μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2023, λόγω των συνεχιζόμενων και εντεινόμενων οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων που έχει επιφέρει η πανδημία COVID-19, καθώς και ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Η προτεινόμενη αναστολή αφορά κύρια κατοικία του χρεώστη, η εκτιμώμενη αξία της οποίας δεν υπερβαίνει τις €350.000, επαγγελματική στέγη του χρεώστη με ετήσιο κύκλο εργασιών που δεν υπερβαίνει τις €750.000 και αγροτεμάχιο του χρεώστη, η εκτιμώμενη αξία του οποίου δεν υπερβαίνει τις €100.000.

Η Χριστιάνα Ερωτοκρίτου υπέβαλε το αίτημα για αναβολή στη ψηφοφορία του θέματος, αφού όπως είπε, αναμένονται κάποιες ενέργειες που ενδεχομένως να έχουν θετικό αποτέλεσμα.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης, αντιδρώντας στην πρόταση ανέφερε ότι οι εισηγητές της επέδειξαν όλη την καλή διάθεση να υπάρξει μια συναινετική διαδικασία, δεν την έφεραν ως κατεπείγουσα στην Ολομέλεια αλλά επέλεξαν να τη στείλουν στην Επιτροπή Οικονομικών για να δοθεί μιας εβδομάδας χρόνος και υπήρξε δέσμευση ότι θα ψηφιζόταν στην προηγούμενη συνεδρία της Ολομέλειας.

Η Χριστιάνα Ερωτοκρίτου υπέβαλε το αίτημα για αναβολή στη ψηφοφορία του θέματος, αφού όπως είπε, αναμένονται κάποιες ενέργειες που ενδεχομένως να έχουν θετικό αποτέλεσμα.

Πρόσθεσε ότι στη συνέχεια υπήρξε δέσμευση της Επιτροπής ότι θα ψηφιζόταν αυτή την εβδομάδα. Εξέφρασε την άποψη ότι η ψήφιση του νομοσχεδίου θα πρέπει να προχωρήσει αμέσως, αφού, όπως είπε, ήδη η Altamira έχει ανακοινώσει Red Friday και προσφορές για ξεπούλημα των περιουσιών του κόσμου. Δεν μπορεί, ανέφερε, να συνεχιστεί αυτή η ατέρμονη διαδικασία από εβδομάδα σε εβδομάδα.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης ανέφερε ότι το κόμμα αποδέχεται το αίτημα για αναβολή.

Απαντώντας στον κ. Λουκαΐδη η κα. Ερωτοκρίτου ανέφερε ότι δεν είναι απαγορευτικό να τεθεί αίτημα για αναβολή ενώπιον της Ολομέλειας, ενώ υπενθύμισε ότι όλες οι αναστολές στοχευμένων εκποιήσεων που ψηφίστηκαν στο παρελθόν τις είχε συνυπογράψει και το ΔΗΚΟ. Ο λόγος που ζητείται αναβολή, πρόσθεσε, είναι ώστε να μην υπάρξει οποιαδήποτε ανεπιθύμητη εξέλιξη, ενώ είπε ότι αυτό που επιθυμεί το κόμμα είναι να υπάρξει συναίνεση ώστε να υπάρξει κατάληξη σε μια ρύθμιση.

Ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου εξέφρασε τη διαφωνία του με το να δοθεί περαιτέρω αναβολή στο ζήτημα που, όπως είπε, απασχολεί χιλιάδες πολίτες και δανειολήπτες ενώ υπενθύμισε ότι το κόμμα του είχε ζητήσει από το 2018 να γίνει κατάλογος με τους στρατηγικούς κακοπληρωτές και τους καλοπληρωτές, ώστε να υπάρξει διαχωρισμός, κάτι που δεν έχει γίνει.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Σταύρος Παπαδούρης ζήτησε τη ψήφιση της πρότασης χωρίς οποιαδήποτε αναβολή. Έκανε λόγο για προσπάθειες που υπήρξαν ώστε να καθυστερήσει η πρόταση νόμου και διάφορες μεθοδεύσεις. Εξέφρασε την άποψη ότι τα χρονικά πλαίσια λειτουργίας της Βουλής θα δημιουργήσουν πρόβλημα και σε περίπτωση αναπομπής δεν θα προλάβει ο νόμος να τεθεί σε εφαρμογή.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος τάχθηκε υπέρ της αναβολής ώστε να υπάρξει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα χωρίς τον κίνδυνο αναπομπής που θα προκαλούσε πολύ μεγαλύτερη καθυστέρηση.

Ο Πρόεδρος της ΔΗΠΑ – Συνεργασία Μάριος Καρογιάν, ανέφερε ότι η παράταξή του συνυπέγραψε την πρόταση νόμου, ωστόσο όπως είπε, η τυπολατρία δεν βοηθά, ενώ ο διάλογος και η συζήτηση για τα καυτά και σημαντικά αυτά θέματα, όπως είπε, θα πρέπει να υπάρχει. Τάχθηκε υπέρ της αναβολής ώστε να υπάρξουν διεργασίες και συνεννοήσεις για να υπάρξει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Προεκλογικές αναφορές και αναφορές στον Γρίβα

Δευτερολογώντας ο κ. Λουκαΐδης σημείωσε ότι το φεστιβάλ ξεπουλήματος ακινήτων της Altamira τελειώνει στις 22 Νοεμβρίου και αυτό συνέβηκε επειδή αυτή η Βουλή πριν να λήξει η προθεσμία αναστολής των εκποιήσεων έδωσε δυνατότητα για 2 και 3 εβδομάδες.

Ανέφερε ότι την τελευταία φορά που ψήφισε η Βουλή για αναστολή των εκποιήσεων, το ΔΗΚΟ ανακοίνωνε το πρωί από τα ραδιόφωνα καταψήφιση και μέχρι να έρθει στην Ολομέλεια δήλωνε υπερψήφιση. Πρόσθεσε ότι πλέον η Κυβέρνηση Αβέρωφ Νεοφύτου, Νίκου Χριστοδουλίδη και Νίκου Αναστασιάδη και οι υποψήφιοι που την εκπροσωπούν έχουν στήριξη από συγκεκριμένα κόμματα.

Πρόσθεσε ότι τόσο ο Α. Νεοφύτου όσο και ο Ν. Χριστοδουλίδης και την προηγούμενη και αυτή τη φορά διαφωνούν με την αναστολή των εκποιήσεων και έκανε λόγο για ύπαρξη σκοπιμοτήτων και στροφή 180 μοιρών. Διερωτήθηκε κατά πόσο θέλουν να επιτραπεί το πάρτι ξεπουλήματος της περιουσίας του κόσμου. Πρόσθεσε ότι «αποδεσμεύουμε κονδύλια για τον Γρίβα» και είναι «πραγματικά τραγικό».

Αντιδρώντας ο κ. Τορναρίτης είπε ότι όταν υπάρχει ένα αίτημα για αναβολή ψηφίζουμε και δεν πρέπει να υπάρχει συζήτηση ούτε για τον Γρίβα, ούτε για τον Χριστοδουλίδη, ούτε για κανέναν.

Ο κ. Σιζόπουλος ανέφερε ότι δεν δέχονται μαθήματα από αυτούς που ψήφισαν τις εκποιήσεις και αυτούς που ψήφισαν στη Βουλή τον Γρίβα ως άξιο τέκνο της πατρίδας. «Προσοχή στο τι λέτε. Η σιωπή μας και η ανοχή μας να μην εκλαμβάνεται…κ. Κυπριανού εσείς ψηφίσατε σε αυτό το Κοινοβούλιο τον Γρίβα άξιο τέκνο. Εσείς ανακηρύσσετε τον Ασλανίδη επίτιμο πρόεδρο των σωματείων σας….». Πρόσθεσε ότι οι ίδιοι παρευρίσκονταν στις δεξιώσεις του δικτάτορα Παπαδόπουλου στη Λευκωσία και τους κάλεσε να μην προκαλούν. Για το θέμα με το μνημείο δήθεν Γρίβα, όπως είπε, κάλεσε το ΑΚΕΛ να δει τις ανακοινώσεις και την πραγματικότητα και κάλεσε το κόμμα να βρει άλλο τρόπο να συσπειρώσει του ψηφοφόρους του.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος εξέφρασε λύπη για όσα ακούγονται για ένα πολύ απλό αίτημα και είπε ότι είναι η πρώτη φορά που ζητεί ένα κόμμα για τη συγκεκριμένη πρόταση νόμου αναβολή και συνήθως όταν είναι η πρώτη φορά, η αναβολή δίνεται χωρίς πολλές συζητήσεις και ενστάσεις. Παραδέχτηκε ότι είναι ένα ευαίσθητο θέμα και είναι σεβαστό να υπάρχουν έντονες απόψεις. Πρόσθεσε ότι μια εβδομάδα μπορεί να δώσει την ευκαιρία να επιλυθεί ένα πρόβλημα που έχει πολλές και περίπλοκες πτυχές προς το συμφέρον της Δημορκατίας. Ανέφερε παράλληλα ότι τα "fake news" για τον Γρίβα είναι ανάξια σχολιασμού.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Βουλή  |  Ακίνητα  |  ΥΠΟΙΚ  |  ΔΗΚΟ  |  ΑΚΕΛ  |  ΔΗΣΥ  |  ΕΔΕΚ  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση