ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

«Πέφτει η αυλαία» της 4ης προσφοράς Lone Star για Τρ. Κύπρου

Γνωστοποίησε στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου πως ότι δεν σκοπεύει να κάνει νέα πρόταση για την απόκτηση της Τράπεζας

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Η Lone Star γνωστοποίησε ότι δεν σκοπεύει να κάνει νέα προσφορά για την απόκτηση της Τράπεζας Κύπρου.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Επενδυτικού Ταμείου στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, αναφέρεται ότι διατηρεί το δικαίωμα εντός των επόμενων έξι (6) μηνών να ακυρώσει αυτήν τη δήλωση σύμφωνα με τους κανόνες ιρλανδικών κανόνων εξαγοράς.

΄Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Κ» βάσει των ιρλανδικών κανόνων εξαγοράς, η Lone Star μπορεί να επανέλθει με νέα πρόταση πριν συμπληρωθούν οι 6 μήνες εάν κάποιος άλλος αγοραστής προχωρήσει σε προσφορά για απόκτηση της Τράπεζας Κύπρου. Αλλιώς, θα μπορεί να επανέλθει με νέα πρόταση μόλις συμπληρωθούν οι 6 μήνες από την γνωστοποίηση της ανακοίνωσης στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Μέχρι και την 30ή Σεπτεμβρίου στις 5 το απόγευμα το Ταμείο θα μπορούσε να υποβάλει νέα πρόταση για απόκτηση της Τράπεζας Κύπρου, ή να γνωστοποιήσει πως δεν θα προχωρούσε σε νέα προσφορά.

Υπενθυμίζεται πως η Κύπρος αναμένεται να περάσει στην προσεχή Ολομέλεια της Πέμπτης 29 Σεπτεμβρίου το νομοσχέδιο που δίνει τη δυνατότητα στο κράτος (στην αρμόδια Αρχή συγκεκριμένα που στην προκειμένη περίπτωση είναι το Υπουργείο Οικονομικών) να αξιολογεί την υλοποίηση ξένων άμεσων επενδύσεων σε οργανισμούς που θεωρεί «ευαίσθητους» και κρίσιμης σημασίας για την οικονομία της χώρας.

Από το Μάιο του 2022 το Ταμείο έχει προχωρήσει σε τρεις προτάσεις για την απόκτηση της Τράπεζας Κύπρου, οι οποίες όμως απορρίφθηκαν από το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας. Η τελευταία προσφορά ήταν στα 1,51 ευρώ ανά μετοχή.

Πως απαντά η Τράπεζα Κύπρου στην ανακοίνωση της Lone Star

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Bank of Cyprus Holdings PLC σημειώνει στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου την ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε από LSF XI Investments LLC (Lone Star) στις 27 Σεπτεμβρίου 2022 όπου επιβεβαιώνει ότι δεν προτίθεται να υποβάλει προσφορά προς την Τράπεζα Κύπρου σύμφωνα με τον Κανονισμό 2.7 των Κανονισμών Εξαγοράς της Ιρλανδίας και ως εκ τούτου υπόκειται στους περιορισμούς του Κανονισμού 2.8 των Κανονισμών Εξαγοράς της Ιρλανδίας.

Όπως αναφέρει η Τράπεζα Κύπρου, σύμφωνα με ανακοίνωση της Εταιρίας στις 19 Αυγούστου 2022, το Διοικητικό Συμβούλιο είχε λάβει και ομόφωνα απορρίψει τρεις εθελοντικές, υπό όρους, μη δεσμευτικές προσφορές από την Lone Star λόγω του ότι οι προτάσεις αποτιμούσαν ουσιαστικά πιο χαμηλά την αξία και τις προοπτικές της Εταιρίας. Το Διοικητικό Συμβούλιο επιβεβαιώνει ότι δεν έχει λάβει οποιαδήποτε περαιτέρω προσέγγιση από την Lone Star, σε συνέχεια της απόρριψης της τρίτης πρότασης της Lone Star στις 22 Ιουλίου 2022.

Στην ανακοίνωση της Τρ. Κύπρου στο ΧΑΚ τονίζεται πως, το Διοικητικό Συμβούλιο επιδεικνύει μεγάλη εμπιστοσύνη στις μελλοντικές προοπτικές της Εταιρίας και παραμένει δεσμευμένο στην επίτευξη της στρατηγικής του ως ένα πιστωτικό ίδρυμα με ανθεκτική κερδοφορία, ικανό να στηρίξει περαιτέρω την Κυπριακή οικονομία. Η Τράπεζα Κύπρου αναθεώρησε τους μεσοπρόθεσμους στρατηγικούς της στόχους τον Φεβρουάριο 2022 και αναβάθμισε τις προσδοκίες της τον Μάϊο 2022 και ξανά τον Αύγουστο 2022. To Διοικητικό Συμβούλιο διατηρεί τους αναθεωρημένους στόχους που δόθηκαν τον Αύγουστο 2022, που περιλαμβάνουν επίτευξη απόδοσης ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (ROTE) πάνω από 10% το 2023 και επιστροφή στην ουσιαστική διανομή μερισμάτων από το 2023 και μετέπειτα, αναλόγως των συνθηκών της αγοράς και υπό τη λήψη εποπτικών εγκρίσεων.

"Tο Διοικητικό Συμβούλιο παραμένει πεπεισμένο για την ικανότητά του Συγκροτήματος να υλοποιήσει τους στρατηγικούς του στόχους, παρέχοντας ισχυρές αποδόσεις για τους μετόχους μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα", καταλήγει.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση