ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Περδίος: Στόχος η διατήρηση του 30% του περσινού τουρισμού

H μείωση 70% για όλη τη χρονιά σε σχέση με πέρυσι θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, τόσο σε αφίξεις όσο και σε έσοδα, είπε ο Υφυπουργός

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Με στόχο μέχρι τα τέλη Μαΐου να υπάρχει πλήρης εικόνα για το πώς θα λειτουργήσει η τουριστική βιομηχανία στην Κύπρο τους επόμενους μήνες, ο Υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος πραγματοποιεί εντατικές διαβουλεύσεις με τους τουριστικούς εταίρους της Κύπρου στο εξωτερικό.

Όπως δήλωσε ο κ. Περδίος στο ΚΥΠΕ, όλη αυτή την εβδομάδα αλλά και κάποιες από τις μέρες της επόμενης εβδομάδας θα γίνονται συνεχείς διαβουλεύσεις με οργανωτές ταξιδίων και αεροπορικές εταιρείες. Στη δεύτερη περίπτωση οι διαβουλεύσεις θα γίνονται στην παρουσία και του Υπουργείου Μεταφορών αλλά και της διαχειρίστριας εταιρείας των αεροδρομίων Hermes. Η προσπάθεια, όπως είπε, είναι να διασφαλιστεί συνδεσιμότητα με όσο το δυνατό περισσότερες χώρες μέσα σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση.

Παρόμοιες διαβουλεύσεις γενικής φύσεων πραγματοποιήθηκαν και πριν από τρεις εβδομάδες, ωστόσο στο παρόν στάδιο, όπως είπε ο Υφυπουργός, είναι σε θέση να πουν πιο συγκεκριμένα πράγματα και να ενημερώσουν ότι η Κύπρος πάει καλά και σύντομα θα είναι ανοικτή για δρομολογημένες πτήσεις και τουρισμό.

Οι επαφές γίνονται και με τουριστικούς φορείς από χώρες που δεν αποτελούν τις παραδοσιακές μεγάλες τουριστικές αγορές για την Κύπρο, όπως η Γερμανία, η Αυστρία, η Ελβετία, η Ελλάδα το Ισραήλ και η Δανία. Οι χώρες αυτές υπολογίζεται ότι θα ανοίξουν νωρίτερα σε σχέση με τις παραδοσιακές αγορές της Κύπρου, που είναι Βρετανία, η Ρωσία και η Σουηδία. Παράλληλα, διαβουλεύσεις γίνονται και με τη Νορβηγία, αν και στη χώρα ισχύει ταξιδιωτική οδηγία μέχρι 20 Αυγούστου, που αποτρέπει τους πολίτες να ταξιδέψουν.

Ωστόσο, όπως ανέφερε ο κ. Περδίος, παρόλο που οι παραδοσιακές αγορές φαίνεται ότι θα καθυστερήσουν να ανοίξουν, το Υφυπουργείο συζητά και με τους τουριστικούς εταίρους σε αυτές τις χώρες, αφού θέλει να εξετάσει τα δεδομένα όσον αφορά το τέλος της φετινής σεζόν, με πιθανότητες προσέλκυσης τουριστών ακόμα και το χειμώνα.

Ξεκαθάρισε παράλληλα ότι δεν αρκεί η ετοιμότητα της Κύπρου να δεχτεί τουρίστες από αυτές τις χώρες αλλά και η ετοιμότητα των ίδιων των χωρών προέλευσης. Τις επόμενες εβδομάδες όπως είπε, αναμένονται οι ταξιδιωτικές οδηγίες από τις διάφορες χώρες.

Από τα δεδομένα που θα διαμορφωθούν μέχρι τα τέλη Μαΐου πάντως, εξαρτάται και ο αριθμός των ξενοδοχειακών μονάδων που θα λειτουργήσουν το καλοκαίρι. Παράλληλα θα ληφθούν σοβαρά υπόψη τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τη λειτουργία των ξενοδοχείων που αναμένεται σύντομα να εκδοθούν από το Υπουργείο Υγείας. Το Υφυπουργείο, όπως είπε ο κ. Περδίος, έχει στείλει όλα τα σχετικά πρωτόκολλα για τη λειτουργία του τουρισμού στο Υπουργείου Υγείας, το οποίο αναμένεται να λάβει τις τελικές αποφάσεις.

«Μέχρι τα τέλη Μαΐου θα υπάρχει πλήρης εικόνα και για το πώς θα λειτουργήσει η τουριστική βιομηχανία αλλά και οι αγορές στις οποίες θα μπορέσουμε να βασιστούμε άμεσα αλλά και μεσοπρόθεσμα», ανέφερε.

Στόχος η διατήρηση του 30% του τουρισμού σε σχέση με πέρυσι

Ο Υφυπουργός ανέφερε ότι ο στόχος είναι 1η Ιουλίου να ανοίξει η Κύπρος για τους τουρίστες και να είναι έτοιμη περί τα μέσα με τέλη Ιουνίου. Με βάση τα σημερινά επιδημιολογικά στοιχεία, πρόσθεσε, φαίνεται ότι αυτό το πράγμα επιτυγχάνεται εκτός αν υπάρξει επιδείνωση, ωστόσο επανέλαβε ότι πολλά θα εξαρτηθούν από την κατάσταση και στο εξωτερικό.

Ο κ. Περδίος εξέφρασε την εκτίμηση ότι και ο Ιούλιος θα είναι αργός μήνας και σημείωσε ότι η μείωση 70% για όλη τη χρονιά σε σχέση με πέρυσι θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, τόσο σε αφίξεις όσο και σε έσοδα.

«Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι το υπόλοιπο 30% να μπορέσουμε να το εξασφαλίσουμε για να εργαστεί όσος πιο πολύς κόσμος γίνεται και να μπορέσουν να δουλέψουν όσο περισσότερες επιχειρήσεις», είπε ο κ. Περδίος.

Ωστόσο, κατέληξε, είναι σημαντικό να αντιληφθούμε τη δυσκολία της κατάστασης.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X