ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πληθαίνουν τα καλά νέα για την Ευρώπη

Ο κίνδυνος έλλειψης αερίου έχει υποχωρήσει, οι τιμές του έχουν μειωθεί, η εμπιστοσύνη των καταναλωτών ανακάμπτει

ΧΟΛΓΚΕΡ ΣΜΙΕΝΤΙΝΓΚ*

Από τις αρχές Οκτωβρίου, η ροή ειδήσεων από την Ευρώπη βελτιώνεται. Ο κίνδυνος έλλειψης αερίου έχει υποχωρήσει, οι τιμές του έχουν ελαττωθεί, η εμπιστοσύνη των καταναλωτών έχει αρχίσει να ανακάμπτει από την προηγηθείσα πτώση ρεκόρ και οι επιχειρηματικές προσδοκίες έχουν αυξηθεί παρά τη σημαντική μείωση των νέων παραγγελιών. Η σειρά των θετικών εκπλήξεων συνεχίστηκε την περασμένη Παρασκευή, όταν η γερμανική στατιστική υπηρεσία ανέφερε ότι η γερμανική οικονομία παρέμεινε στάσιμη, αντί να συρρικνωθεί το τέταρτο τρίμηνο. Καθώς η Γερμανία είναι περισσότερο εκτεθειμένη σε κινδύνους από την έλλειψη φυσικού αερίου από ό,τι η Ευρωζώνη εν γένει, υποδηλώνει ότι η τελευταία πιθανότατα δεν τα πήγε (πολύ) χειρότερα από τη Γερμανία στα τέλη του περασμένου έτους και μπορεί έτσι να έχει αποφύγει μια σοβαρή συρρίκνωση του ΑΕΠ την τελευταία τριμηνία. Κρίνοντας από τη συνεχιζόμενη ανάκαμψη της εμπιστοσύνης των επιχειρήσεων και των καταναλωτών, φαίνεται απίθανο το πρώτο τρίμηνο του 2023 να είναι πολύ χειρότερο από το τέταρτο τρίμηνο του 2022.

Παρά το μεγάλο πλήγμα από την άνοδο των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων, η Ευρωζώνη προφανώς δεν υφίσταται παρά μια ήπια χειμερινή ύφεση. Ως αποτέλεσμα, έχουμε αλλάξει σημαντικά τις βασικές προβλέψεις μας για την πορεία της. Αντί για μείωση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 0,9% σε μη ετήσια βάση για το τέταρτο τρίμηνο του 2022 και το πρώτο τρίμηνο του 2023, προβλέπουμε τώρα απλώς μείωση 0,3% (-0,1% τριμηνιαία στο τέταρτο τρίμηνο και -0,2% σε τριμηνιαία βάση το πρώτο τρίμηνο του 2023). Με λιγότερο χαμένο έδαφος για αντιστάθμιση, ο ρυθμός ανάκαμψης το δεύτερο εξάμηνο του 2023 και στις αρχές του 2024 εκτιμούμε πως θα είναι επίσης λίγο λιγότερο απότομος (0,3% σε τριμηνιαία βάση το τέταρτο τρίμηνο του 2023, 0,4% το πρώτο τρίμηνο και 0,5% το δεύτερο τρίμηνο του 2024 αντί για 0,4%, 0,5% και 0,6% σε τριμηνιαία βάση αντίστοιχα). Οι τριμηνιαίες αλλαγές ενισχύουν τις προβλέψεις μας για τη μέση ετήσια μεταβολή του πραγματικού ΑΕΠ το 2023 από -0,2% σε +0,3% μετά το 3,4% αντί του 3,3% το 2022. Συνολικά, οι αλλαγές υποδηλώνουν ότι το επίπεδο του πραγματικού ΑΕΠ το 2024 θα είναι 0,3 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα από ό,τι περιμέναμε μέχρι στιγμής.

Αναφορικά δε με τον πληθωρισμό, τέλος, διαβλέπουμε ότι η πιο ανθεκτική ζήτηση στα τέλη του 2022 και το 2023 θα μας κάνει να αναθεωρήσουμε προς τα επάνω την εκτίμησή μας για τον δείκτη το 2024 από 2,3% σε 2,4%.

 

*Ο κ. Χόλγκερ Σμίεντινγκ είναι οικονομολόγος της Berenberg Bank.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση