ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πώς βλέπουν οι τραπεζίτες τον νέο νόμο των εκποιήσεων

Προσπάθεια μετριασμού της ζημιάς η πρόταση ΔΗΚΟ, δηλώνει ο διοικητής της Κεντρικής, Κωνσταντίνος Ηροδότου

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Εν μέρει ικανοποιημένοι δηλώνουν οι τραπεζίτες για τον νέο νόμο των εκποιήσεων που πέρασε την Παρασκευή 2 Αυγούστου από τη Βουλή, γνωστή και ως «πρόταση ΔΗΚΟ». Εκτιμούν πως είναι σαφώς καλύτερη από την πρόταση που αναπέμφθηκε από τον πρόεδρο Αναστασιάδη και έκανε η Βουλή δεκτή την αναπομπή του, ενώ η Κεντρική Τράπεζα κρατά μία πιο «σκληρή στάση» παρά το ότι είχε μια καλή συνεργασία με το κόμμα που την δημιούργησε.

Οι τραπεζικές πηγές δήλωσαν πως η πρόταση ΔΗΚΟ είναι σαφώς καλύτερη από την πρόταση που ψήφισαν οι βουλευτές στις 12 Ιουλίου και αποτελεί μια καλή μέση λύση που προστατεύει τον δανειολήπτη, ενώ παράλληλα δεν κινδυνεύει το τραπεζικό σύστημα.

Σχολίασαν δε πως ιδανικές λύσεις δεν υπάρχουν και ίσως -όπως είπαν- να είναι ένα παράδειγμα για το πώς θα πρέπει να λειτουργεί το σύστημα. «Πρέπει σίγουρα να δίνεται μια χείρα βοηθείας στη μία πλευρά, δίχως όμως να επιβαρύνεται η άλλη», σημείωσαν χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείσες οι πηγές σχετικά με το αν προχωρούν πλέον κανονικά οι διαδικασίες πωλήσεων δανείων των τραπεζών ή αν κλονίστηκε η εμπιστοσύνη των επενδυτών, υπογράμμισαν πως τα πρώτα μηνύματα που λαμβάνουν, είναι μηνύματα ανακούφισης. «Οι επενδυτές ανακουφίστηκαν, αφού μετά από μία μακρά περίοδο διαβουλεύσεων και αβεβαιότητας που μετράται από το Μάιο πλέον υπάρχει ένα αποτέλεσμα. Δεν μπορεί κανείς να πει πως δεν έγινε - επικοινωνιακά τουλάχιστον- ζημιά, αλλά εκτιμούμε πως μπορεί να τύχει διαχείρισης. Και η ανακούφιση θα είναι και στην Φρανκφούρτη, όχι μόνο σε επενδυτές», συμπλήρωσαν.

Τέλος, όσον αφορά στις τιμές που θα πωληθούν τα επόμενα πακέτα δανείων, σχολίασαν πως ενδεχομένως να επηρεαστούν προς τα κάτω οι τιμές, ωστόσο θα είναι ζημιά που θα μπορεί να απορροφηθεί από τις τράπεζες.

Παρά την καλή προσπάθεια δεν ικανοποιεί απόλυτα

Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνος Ηροδότου ευχαρίστησε από πλευράς του το ΔΗΚΟ για τη συνεργασία που είχε μαζί με την Κεντρική, τονίζοντας πως η πρόταση του κόμματος ήταν σαφώς βελτιωμένη από αυτή που ψήφισε η Ολομέλεια στις 12 Ιουλίου 2019. Δήλωσε, ωστόσο, πως η πρόταση ΔΗΚΟ αν και προϊόν συνεννόησης με το κόμμα δεν μπορεί να ικανοποιήσει πλήρως τη θέση της Κεντρικής. Την ίδια θέση εξάλλου εξέφρασε και ενώπιον όλων στην Επιτροπή Οικονομικών. Ο διοικητής ξεκαθάρισε δε, πως η θέση της Κεντρικής ήταν να γίνει εκ πρώτης δεκτή η αναπομπή του νόμου που επέστρεψε ο πρόεδρος Αναστασιάδης στη Βουλή και δεύτερον να δοθεί χρόνος στην Κεντρική για να φέρει μηχανισμό που να καλύπτει τις ανησυχίες των δανειοληπτών και των τραπεζών.

Ο κ. Ηροδότου ανέφερε πως η πρόταση ΔΗΚΟ περιορίζει τη ζημιά σε σχέση με την πρόταση που πέρασε η Βουλή τη 12η Ιουλίου και σίγουρα είναι προτιμητέα σε σχέση με κάθε άλλη που υπήρχε στο τραπέζι. «Το ΔΗΚΟ έφερε μια λύση, ωστόσο εμείς θέλουμε μια μόνιμη λύση που θα βελτιώσει αυτή του ΔΗΚΟ τον Σεπτέμβριο - Οκτώβριο. Είναι μια προσωρινή καλή λύση και εμείς έτσι το βλέπουμε», κατέληξε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Σχόλια αναγνωστών

Διαγράφηκαν δάνεια εκτοπισθέντων γεωργοκτηνοτρόφων από την ΣΚΤ

«Γεια σας, Χρειάζεστε οικονομική υποστήριξη; χρειάζεσαι δάνειο; Είμαι η Susan Benson της Sunshine Financial ...»
Susan Benson  |  01:52

Επιστροφή στην κανονικότητα σε ένα μη κανονικό κράτος

«Για να εχεις φυσιολογικο κρατος πρεπει να εχεις και φυσιολογικους ανθρωπους! Αλλα στον @manotopo που ...»
Γιωργος Χ  |  07:01

Η Τουρκία στη Λιβύη

«Πέδτα των Ευρωπαίων Χάρη μου εμείς τσ ξέρουμε...»
Αρμαγεδών  |  16:03

#PoliticsBlog Η επεισοδιακή αποχώρηση του Κώστα Κληρίδη και η «ντροπή»

«Ακόμα ένας καρεκλοκένταυρος γενικώς που έχει πέσει ακόμα πιο χαμηλά....»
Αρμαγεδών  |  18:54

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X