ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πουλά 700 εκατ. δάνεια η Ελληνική, αλλά και μαζί με τον Servicer της

Project Starlight το όνομα του εγχειρήματος που θα συνοδεύει την πράξη και η μεταφορά της APS στον αγοραστή

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Η Ελληνική Τράπεζα έχει προχωρήσει σε διαδικασίες για να πωλήσει μέχρι το τέλος του 2021 δάνεια 700 εκατομμυρίων ευρώ, με την ονομασία «Project Starlight. Την ίδια ώρα όμως, η Ελληνική προχωρά στο «πακέτο» και την διάθεση της εταιρείας που διαχειρίζεται αυτά τα δάνεια, την APS Cyprus.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Ελληνικής για το πρώτο εξάμηνο του 2021, αναφέρει πως, συνεργάζεται στενά με τους συμβούλους της για την πώληση ενός σημαντικού χαρτοφυλακίου MEX ("Project Starlight"), το οποίο θα επιταχύνει τη μείωση των παλαιών MEX και θα επιταχύνει τον καθαρισμό του ισολογισμού της Τράπεζας. Η συναλλαγή προχωρά σύμφωνα με ένα προγραμματισμένο χρονοδιάγραμμα όπου η υπογραφή της συναλλαγής αναμένεται έως το τέλος του 2021 και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2022. Η εκτέλεση της συναλλαγής "Project Starlight" παραμένει εξαρτώμενη από τις επικρατούσες συνθήκες της αγοράς και τα συμφέροντα τρίτων. Η περίμετρος περιλαμβάνει παλαιές MEX συνολικής μεικτής λογιστικής αξίας περίπου €0,7 δισ. στις 30 Ιουνίου 2021. Μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, η Τράπεζα αναμένεται να επιτύχει τον μεσοπρόθεσμο στόχο της σε μεσο-μονοψήφιο δείκτη των ΜΕΧ (εξαιρουμένου των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων που καλύπτονται από το Asset Protection Scheme).

Παράλληλα με την εκτέλεση της διάθεσης χαρτοφυλακίου MEX, στο πλαίσιο του "Project Starlight", η Τράπεζα αξιολογεί επίσης στρατηγικές επιλογές σχετικά με το μέλλον της θυγατρικής της, APS Cyprus, σε μια προσπάθεια περαιτέρω βελτίωσης της ικανότητας ανάκτησης και των ποσοστών ανάκτησης της Τράπεζας. Τέτοιες επιλογές περιλαμβάνουν τη δυνατότητα εισαγωγής έμπειρου στρατηγικού εταίρου για περαιτέρω βελτίωση των εργασιών ανάκτησης.

Οι ΜΕΧ ανήλθαν στα €1.473 εκατ. στις 30 Ιουνίου 2021 σε σύγκριση με €1.503 εκατ. στις 31 Δεκεμβρίου 2020, σημειώνοντας μείωση ύψους 2% (οι ΜΕΧ εξαιρουμένου των ΜΕΧ που καλύπτονται από το ΠΠΣ, ανήλθαν σε €1,0 δισ. στις 30 Ιουνίου 2021 και σε €1,1 δισ. στις 31 Δεκεμβρίου 2020).

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση