ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πρόεδρος CIFA: Οι προσπάθειές μας στον τομέα των επενδυτικών ταμείων θα συνεχιστούν

«Η κρίση θα δημιουργήσει και μακροπρόθεσμα ευκαιρίες για τους διαχειριστικές επενδυτικών κεφαλαίων», αναφέρει ο κ. Γιασεμίδης

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Οι προσπάθειές μας στον τομέα των επενδυτικών ταμείων θα συνεχιστούν, παρά τις ακραίες αντιξοότητες που προκύπτουν λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, διαβεβαίωσε ο Πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Επενδυτικών Ταμείων (CIFA), Άγγελος Γιασεμίδης, με τον CIFA να εκτιμά πως η κρίση θα δημιουργήσει και μακροπρόθεσμα ευκαιρίες για τους διαχειριστικές επενδυτικών κεφαλαίων.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του οργανισμού, ο CIFA παρακολουθεί τις εξελίξεις γύρω από την πανδημία, καθώς και τις πιθανές παρενέργειες στον τομέα των συλλογικών, λαμβάνοντας παράλληλα μέτρα για αντιμετώπιση της κατάστασης.

Ειδικότερα, ο CIFA πραγματοποιεί συνεχώς συζητήσεις για την επισκόπηση της κατάστασης, ενώ διατηρεί ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με τις αρμόδιες αρχές, καταθέτοντας τις δικές του εισηγήσεις για την αντιμετώπιση των προκλήσεων στον τομέα των συλλογικών επενδύσεων. Ειδικότερα, η προσπάθεια επικεντρώνεται στη συνέχιση των επιχειρησιακών δραστηριοτήτων και την εξασφάλιση των απαραίτητων πόρων για τη διαχείριση της κατάστασης που δημιουργεί η πανδημία.

Ταυτόχρονα, ο CIFA προτρέπει τους διαχειριστές επενδυτικών κεφαλαίων να διατηρήσουν ανοικτά κανάλια επικοινωνίας με τους επενδυτές, ώστε αυτοί να μπορούν να κατανοήσουν τα μέτρα που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας. Η διαφάνεια, η επικοινωνία και η τακτική υποβολή εκθέσεων αναμένεται να επιτρέψει στους επενδυτές να λάβουν πιο ορθολογικές αποφάσεις, ώστε να επηρεαστεί στο μικρότερο δυνατό βαθμό η σταθερότητά του τομέα των Επενδυτικών Κεφαλαίων, τονίζεται.

Επίσης, ο CIFA σημειώνει πως σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία παρατηρείται ασυνήθιστα υψηλή εκροή κεφαλαίων, ωστόσο οι επιπτώσεις στη ρευστότητα υποχωρούν, λόγω των συντονισμένων μέτρων από τις κεντρικές τράπεζες διεθνώς για διατήρηση της ρευστότητας.

Οι διαχειριστές επενδυτικών ταμείων, αναμένεται να αρχίσουν να εξετάζουν το επόμενο χρονικό διάστημα τους τρόπους με θα επηρεαστεί η αποτίμηση των χαρτοφυλακίων τους από την πανδημία, ειδικά για κεφάλαια που αφορούν υψηλό όγκο ρευστών και μη διαπραγματεύσιμων περιουσιακών στοιχείων, ενώ θα απασχολήσει η αντιμετώπιση των εξαγορών και μετατροπών κεφαλαίου που θα προκύψουν, καθώς και οι πρόσθετες δυσκολίες που αναφύονται με την απόσυρση επενδυτών από ορισμένες επενδύσεις.

Πάντως, σύμφωνα με την ανάλυση του CIFA, αναμένεται να προκύψουν μακροπρόθεσμα επενδυτικές ευκαιρίες και τα επενδυτικά ταμεία και οι διαχειριστές επενδυτικών κεφαλαίων θα πρέπει να αξιοποιήσουν αυτήν την περίοδο για να επανεξετάσουν ενδεχόμενες αλλαγές στα επιχειρηματικά τους μοντέλα σχετικά την παράταση των περιόδων συλλογής κεφαλαίων και τους όρους που αφορούν τα κεφάλαια.

Σε δήλωσή του, ο Ανδρέας Γιασεμίδης χαιρέτισε τις προσπάθειες που καταβάλλονται από την Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA) για τη μείωση των πιέσεων στις χρηματοπιστωτικές αγορές εξαιτίας του COVID-19, καθώς και την ανταπόκριση της Ένωσης Διαχείρισης Κεφαλαίων και Περιουσιακών Στοιχείων (EFAMA), για τη διασφάλιση της συνεχούς και αποτελεσματικής λειτουργίας των κεφαλαιαγορών. Στάθηκε επίσης ιδιαίτερα στις προσπάθειες που καταβάλλονται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (CySEC), η οποία έλαβε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διευκολύνει την κατάσταση και αναμένεται να δείξει την ανάλογη κατανόησή ως προς τον τρόπο με τον οποίο ασκείται η επιχειρηματική δραστηριότητα στις σημερινές συνθήκες.

Διαβεβαίωσε ακόμη ότι ο CIFA παραμένει επικεντρωμένος στη λειτουργία των συλλογικών επενδύσεων. «Είμαστε περήφανοι για τα όσα ο τομέας έχει επιτύχει μέχρι στιγμής, όπως διαφαίνεται και από την πρόσφατη κυκλοφορία των στατιστικών στοιχείων της EFAMA για το 2019. Κατά το 2019, η Κύπρος είχε αξιοσημείωτη ανάπτυξη της τάξεως του 30% σε ετήσια βάση, κατακτώντας την 4η θέση μεταξύ των ομολόγων της στην ΕΕ. Αυτό ήταν το αποτέλεσμα των συντονισμένων προσπαθειών μας, οι οποίες αναμφίβολα θα συνεχιστούν, παρά τις ακραίες αντιξοότητες που προκύπτουν λόγω της πανδημίας».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X