ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Προς νομοθετική ρύθμιση κατώτατου μισθού

Τηρείται το χρονοδιάγραμμα, το οποίο λήγει τέλος Νοεμβρίου

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου αναμένεται να είναι έτοιμες οι δύο μελέτες για τα θετικά και τα αρνητικά από την νομοθετική ρύθμιση ενός κατώτατου μισθού στην Κύπρο, και στη συνέχεια θα αρχίσει ο κοινωνικός διάλογος. Αυτό λέχθηκε σήμερα ενώπιον της Επιτροπής Εργασίας της Βουλής, η οποία συζήτησε τις τρεις προτάσεις νόμου για τον καθορισμό στην χώρα ενός κατώτατου μισθμού.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ανδρέας Φακοντής, μιλώντας μετά την Επιτροπή είπε πως με βάση την ενημέρωση από το Υπουργείο, το χρονοδιάγραμμα που είχε τεθεί για ολοκλήρωση των μελετών μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου από το Διεθνές Γραφείο Εργασίας και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τηρείται. Αμέσως μετά θα μπούμε στο επόμενο στάδιο που είναι η έναρξη κοινωνικού διαλόγου, μέσα από τον οποίο θα προχωρήσει η Κυβέρνηση στις τελικές της αποφάσεις», είπε.

Ο κ. Φακοντής είπε πως μέσα από τη συζήτηση έχει διαφανεί πως υπάρχουν δύο σχολές, από τη μια είναι οι εργοδότες και από την άλλη οι συντεχνίες που είναι έντονα υπέρ της νομοθετικής ρύθμισης ενός κατώτατου μισθού αλλά όχι εθνικού κατώτατου μισθού, που να πλαισιώνεται παράλληλα με βασικούς όρους απασχόλησης, όπως ωράριο, Ταμείο Προνοίας, αργίες και άλλα.

Ο κ. Φακοντής ανέφερε πως η καθιέρωση ενός εθνικού κατώτατου μισθού έξω από το πλαίσιο του συστήματος των εργασιακών σχέσεων πολύ πιθανόν να φέρει αντίθετα αποτελέσματα, όπως η ισοπέδωση των μισθών στο ύψος του κατώτατου και η νομιμοποίηση της καταπάτησης των συλλογικών συμβάσεων.

Παράλληλα, ο κ. Φακοντής είπε πως έχουν ζητήσει από το Υπουργείο Εργασίας να ενημερώσει γραπτώς για το πότε θα ολοκληρωθεί ο κοινωνικός διάλογος για να δει και η νομοθετική εξουσία αν θα προχωρήσει με τις υφιστάμενες προτάσεις νόμου ή αν θα αναμένει από την Κυβέρνηση να καταθέσει συγκεκριμένο νομοσχέδιο. «Ο καθορισμός κατώτατου ορίου μισθού εκεί που οι εργαζόμενοι δεν καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις καθώς και η λήψη μέτρων για επαναρύθμιση της αγοράς εργασίας, θα πρέπει επιτέλους να αποτελέσει προτεραιότητα για τους Κυβερνώντες», είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση, είπε πως σε αυτό το στάδιο η Επιτροπή δεν έχει συζητήσει αριθμούς καθώς αναμένει το πόρισμα των μελετών για να δει ακριβώς προς ποια κατεύθυνση θα κινηθεί, σημειώνοντας εκ νέου ότι ο κατώτατος μισθός δεν πρέπει να είναι ένας.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Μάριος Μαυρίδης είπε πως η διαδικασία θέσπισης κατώτατου μισθού στην Κύπρο βρίσκεται σε εξέλιξη, η Κυβέρνηση επεξεργάζεται διάφορα σενάρια και μελέτες. «Ελπίζουμε όταν η οικονομία βρίσκεται πλέον σε συνθήκες πλήρους απασχόλησης, δηλαδή η ανεργία κάτω από το 5%, θα μπορεί η Κυβέρνηση να εφαρμόσει και αυτή την πολιτική», είπε.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών εξέφρασε την εκτίμηση πως από τις αντιδράσεις και τις αντιθέσεις που υπάρχουν στο θέμα, θα αργήσουμε πολύ να δούμε ελάχιστο εθνικό κατώτατο μισθό. Όπως είπε, προχωρούμε προς τον καθορισμό από την ΕΕ ενός Ευρωπαϊκού κατώτατου μισθού από την στιγμή που όλες σχεδόν οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν καθορίσει κατώτατο μισθό και από τη στιγμή επίσης που το ζήτημα αφορά όλους τους Ευρωπαίους εργαζομένους.

«Θα είναι πραγματικά ντροπή από την Κύπρο να αναγκαστεί να εφαρμόσει Εθνικό Κατώτατο μισθό μέσα από μια ευρωπαϊκή οδηγία, γι αυτό εμείς έχουμε από το 2018 καταθέσει μια πρόταση νόμου πλαίσιο, χωρίς να αναφερόμαστε σε συγκεκριμένο ύψος κατώτατου μισθού καθώς το ύψος θα πρέπει να καθοριστεί μετά από μελέτες και διαβούλευση μεταξύ Κυβέρνησης, των εργαζομένων και των εργοδοτικών οργανισμών», είπε.

Ο Βουλευτής της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι το Υπουργείο Εργασίας ακολούθησε τα χρονοδιαγράμματα των δύο μελετών. Πρόσθεσε πως τα αποτελέσματα της πρώτης μελέτης για τις βέλτιστες πρακτικές στην ΕΕ είναι άκρως θετικά, ιδιαίτερα στην περίπτωση της Γερμανίας, όπου υπήρχαν έντονες αντιδράσεις για αρνητικές επιπτώσεις στη οικονομία. Σημείωσε πως το συμπέρασμα της Γερμανίας ήταν πως η οικονομία επηρεάστηκε θετικά από τον κατώτατο μισθό.

Ανέφερε πως στην Κύπρο, η αρνητική εξέλιξη είναι η έντονη αντίδραση της ΟΕΒ και του ΚΕΒΕ που αρνούνται την όποια συζήτηση για καθορισμό κατώτατου μισθού τη στιγμή που 25 χώρες μέλη της ΕΕ έχουν εφαρμόσει αυτή τη πολιτική. Είπε πως είναι λυπηρό γιατί οι ανησυχίες των συντεχνιών ενισχύουν στο τέλος της ημέρας την αρνητική στάση της ΟΕΒ και του ΚΕΒΕ. Λανθασμένα οι συντεχνίες θεωρούν ότι ο καθορισμός δια νόμου κατώτατου μισθού θα επηρεάσει τις συλλογικές συμβάσεις, αντίθετα, μπορεί να εισαχθεί πρόνοια ότι οι συμβάσεις που έχουν συμφωνηθεί με μισθό πιο πάνω από τον κατώτατο δεν θα επηρεάζονται από τη νομοθεσία.

Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγιάννης είπε πως η τοποθέτηση των συντεχνιών και των εργοδοτών/βιομηχάνων δείχνει την αντίθεση που υπάρχει ανάμεσα στις δύο πλευρές κυρίως λόγω της άρνησης των εργοδοτών για μια τέτοια νομοθετική ρύθμιση.

«Προτού τελειώσουν οι μελέτες και προτού αρχίσει ο διάλογος δεν μπορεί κάποιος να είναι κάθετος είτε υπέρ είτε εναντίον. Αυτό που έχουμε εισηγηθεί, πέραν από μια σειρά μέτρων, θα πρέπει να τονιστεί ότι όπου έχει καθοριστεί κατώτατος μισθός δεν υπήρχε κανένας αρνητικός αντίκτυπος», ανέφερε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση