ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:52
 

Πρόστιμα €7,5 εκατ. από Επ. Κεφαλαιαγοράς το 2018

«Η αυστηρότητα των ελέγχων είναι εκείνη που διασφαλίζει και την αξιοπιστία του κράτους», ανέφερε ο κ. Ανααστασιάδης

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Πρόστιμα ύψους €7,5 εκατ. επέβαλε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου το 2018, δήλωσε η Πρόεδρός της Δήμητρα Καλογήρου, κατά την επίδοση της ετήσιας έκθεσης της Επιτροπής στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος σημείωσε από την πλευρά του ότι η αυστηρότητα των ελέγχων είναι εκείνη που διασφαλίζει και την αξιοπιστία του κράτους.

Επιδίδοντας την έκθεση για το 2018 στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η κ. Καλογήρου ανέφερε ότι στην έκθεση καταγράφονται πάρα πολλές ενέργειες που έχουν διεκπεραιωθεί και επίσης κάποια έργα που θα ολοκληρωθούν ή ολοκληρώνονται το 2019 και το 2020.

«Έχουμε διεκπεραιώσει πάρα πολλούς εποπτικούς ελέγχους τόσο στα θέματα anti-money laundering (καταπολέμησης του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος), που είναι και το πρώτο θέμα που μας απασχολεί σε πάρα πολλούς εποπτευόμενους», σημείωσε η Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Πρόσθεσε ότι «έχουμε διεκπεραιώσει πολλές εποπτικές δραστηριότητες σε ό,τι αφορά όλες τις άλλες εποπτευόμενες εταιρείες σε άλλα θέματα που αφορούν όλα τα νομοθετήματα και ιδιαίτερα των εταιρειών παροχής επενδυτικών υπηρεσιών».

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, είπε, έχει προχωρήσει σε αρκετές περιπτώσεις σε παρατηρήσεις και έχει επιβάλει πρόστιμα.
Σύμφωνα με την κ. Καλογήρου στο πλαίσιο των εποπτικών ελέγχων που έχει διενεργήσει, το 2018 έχουν επιβληθεί περίπου €7,5 εκατ. τα οποία πηγαίνουν στο πάγια ταμείο της Δημοκρατίας.

«Έχουμε μια ανάπτυξη της τάξης του 170% τα τελευταία πέντε χρόνια», ανέφερε, προσθέτοντας ότι το 2017 με 2018 η ανάπτυξη ήταν περίπου 5%. Εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι η ανάπτυξη αυτή συνεχίζεται και το 2019.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ανέφερε ότι οι εποπτευόμενοι, οι οποίοι αναπτύσσονται σε τέτοιο βαθμό είναι η νέα μερίδα εποπτευόμενων που έχει αναλάβει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς που αφορά τη διαχείριση κεφαλαίων, δηλαδή τα funds (ταμεία).

«Εκεί η ανάπτυξη είναι περίπου πέραν του 100% τα τελευταία δύο χρόνια», είπε, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα συνεχιστεί αυτή η ανάπτυξη και τα επόμενα χρόνια.

Σε ό,τι φορά νέα έργα, η κ. Καλογήρου αναφέρθηκε στην επικέντρωση σε νέες μορφές χρηματοδότησης. Έδωσε το παράδειγμα ενός νέου προϊόντος του crowdfunding, δηλαδή της συγκέντρωσης χρημάτων από μικροεπενδυτές. Οι πλατφόρμες που είναι ήδη αδειοδοτημένες από εμάς, οι εταιρείες παροχής επενδυτικών υπηρεσιών, βοηθούν start-ups και εταιρείες που μόλις τώρα αρχίζουν ή εταιρείες που δεν μπορούν να βρουν χρηματοδότηση από τις τράπεζες, εξήγησε.

Άρα, πρόσθεσε, «είναι ένα άλλο εργαλείο για χρηματοδότηση της αγοράς και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων». Εξέφρασε την πρόθεση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς όπως ανακοινωθεί το νέο αυτό εργαλείο επίσημα λίγο πριν τα Χριστούγεννα.

Παραλαμβάνοντας την έκθεση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συγχάρηκε την κ. Καλογήρου για το έργο που επιτελεί η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

«Η αυστηρότητα των ελέγχων είναι εκείνη που διασφαλίζει βεβαίως και την αξιοπιστία του κράτους και δεν είναι τυχαία η παρατηρούμενη ανάπτυξη σε νέους τομείς δραστηριοτήτων που ως αποτέλεσμα των δράσεων σας έχετε επιτύχει», σημείωσε.

«Θέλω να πιστεύω ότι με τον ίδιο ζήλο και αποφασιστικότητα θα εργαστείτε για να καθιερώσουμε την Κύπρο ως την έδρα σημαντικών χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών», είπε.

Ιδιαίτερα, πρόσθεσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, η επέκταση των αρμοδιοτήτων της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς μέσα από την αξιοπιστία που έχει κερδίσει, πιστεύω ότι συμβάλει σημαντικά εις αυτό που επιδιώκουμε: Διάφορες εναλλακτικές πηγές και δράσεις στην οικονομία μας έτσι ώστε να επιτύχουμε τη σταθερά βιώσιμη ανάπτυξη που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Πιθανή η κλήση του στο ΤΑΕ για κατάθεση

«Τα συγχαρητήρια μου για την πρωτοβουλία σας, που φαίνεται πολύπλευρη και στοχευμένη. Μια ερώτηση, ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  16:32

Οι Τούρκοι και εμείς

«Εφ’ όσων δεν έχετε κάτι να πείτε γιατί γράφετε κ Γεωργιάδη; Για αυτοπροβολή; Να μη σας ξεχάσουν; ...»
Λευκωσιατης  |  16:10

Στο ψάξιμο συμμάχων για τις κυρώσεις

«Αρχίσαμε την επίρριψη ευθυνών στους άλλους. Η αντίσταση κάποιων μελών της Ε.Ε είναι δεδομένη, θα πρέπει ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  13:39

Πέντε μνηστήρες για αγορά ΜΕΔ 4 δισ.

«Γειά σου, Συμπλήρωμα της εποχής σε όλους σας, κάνουν το νέο έτος μετράνε και τα όνειρά σας γίνονται ...»
Martin Laura  |  12:51

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X