ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Προσχέδιο Συνόδου Κορυφής ΕΕ: Ζητείται πρόοδος στην ένωση κεφαλαιαγορών

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιδιώκει γρήγορη και αποφασιστική πρόοδο έως τα τέλη του έτους», επισημαίνεται στο προσχέδιο.

ΠΗΓΗ: Reuters

«Γρήγορη και αποφασιστική» πρόοδο έως τα τέλη του έτους θα ζητήσουν οι ηγέτες της ΕΕ για μία αγορά κεφαλαίου αμερικανικού τύπου για την ώθηση των ιδιωτικών επενδύσεων στην πράσινη και ψηφιακή οικονομία της ένωσης, σύμφωνα με το προσχέδιο συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής της επόμενης εβδομάδας.

Οι ηγέτες της ΕΕ που θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες στις 27/28 Ιουνίου, συμφώνησαν τον Απρίλιο να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις σε διάφορα μέτωπα προκειμένου να αναζωογονήσουν την οικονομία της ΕΕ και να μπορέσουν να ανταγωνιστούν τις ΗΠΑ και την Κίνα σε επίπεδο τεχνολογίας.

Σημείο κλειδί αναμένεται να είναι η ένωση των αγορών κεφαλαίου όμως οι διαπραγματεύσεις έχουν μείνει στάσιμες εδώ και μία δεκαετία επειδή οι χώρες μέλη δεν θέλουν να παραχωρήσουν έλεγχο των εθνικών χρηματοοικονομικών κανόνων τους. Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ έχουν δεσμευθεί να συστήσουν μία ένωση κεφαλαιαγορών έως το 2029.

Σύμφωνα με το προσχέδιο, το οποίο είναι πολύ πιθανόν να αλλάξει πριν ή και κατά τη διάρκεια της συνόδου, οι ηγέτες θα ζητήσουν να επιταχυνθούν οι προσπάθειες προς αυτό το στόχο.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιδιώκει γρήγορη και αποφασιστική πρόοδο έως τα τέλη του έτους», επισημαίνεται στο προσχέδιο.

Στόχος της ένωσης κεφαλαιαγορών είναι η εναρμόνιση κανόνων και νομοθεσιών, όπως η νομοθεσία για τα κεφαλαιακά φορολογικά κέρδη και την χρεοκοπία για τη δημιουργία ενιαίας αγοράς κεφαλαίου αντί για 27 διαφορετικές αγορές κεφαλαίου και παράλληλα να πεισθούν τα νοικοκυριά να επενδύσουν σε χρεόγραφα αντί να παρκάρουν τις αποταμιεύσεις τους σε τραπεζικούς λογαριασμούς.

Η Κομισιόν εκτιμά ότι η Ευρώπη θα χρειαστεί 650 δισ.ευρώ περίπου 4,5% του ΑΕΠ σε έξτρα επενδύσεις έως το 2030 για την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση. Αυτές, υποστηρίζει, θα μπορούσαν να προέλθουν από τον ιδιωτικό τομέα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Ευρώπη  |  Κίνα  |  ΗΠΑ  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: Reuters

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση