ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ψάχνει σε παλιούς γνώριμους τον CEO της η Τρ. Κύπρου

Σε Κύπριο τραπεζίτη θα καταλήξει κατά πάσα πιθανότητα η καίρια θέση – Την Τρίτη μάλλον οι ανακοινώσεις

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Σε γνώριμα πρόσωπα αναζητεί η Τράπεζα Κύπρου τον νέο της διευθύνοντα σύμβουλο. Ο χρόνος για τον νυν διευθύνοντα σύμβουλο, Τζον Πάτρικ Χούρικαν τελειώνει, αφού τον Σεπτέμβριο του 2019 θα πρέπει να έχει αποχωρήσει και να «ανηφορίσει» προς το Ηνωμένο Βασίλειο για να αναλάβει τα καινούργια του καθήκοντα στην εταιρεία πιστωτικών πληρωμών.

Ωστόσο, ο ιρλανδός τραπεζίτης έχει αναφέρει πως θα χρειαστεί μεταβατική περίοδος, στην οποία ο ίδιος μαζί με τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο θα πρέπει να συνυπάρξουν και να γίνει μια ομαλή μετάβαση. Αν και η διαδικασία εξεύρεσης του νέου προσώπου που θα αντικαταστήσει τον κ. Χούρικαν έχει ανατεθεί σε ειδική εταιρεία εξεύρεσης προσώπων για τρίτες εταιρείες, ονόματι Egon Zehnder, ο νέος διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου μάλλον θα έχει περάσει ξανά τις πόρτες του κτηρίου της Αγίας Παρασκευής. Οι συνεντεύξεις για την εξεύρεση των κατάλληλων προσώπων γίνονται το τελευταίο διάστημα στο Λονδίνο, με αρκετά άτομα εντός της τράπεζας να παρακολουθούν επίμονα τις αεροπορικές λίστες.

Όποιο ηχηρό «τραπεζικό όνομα» εμπεριέχεται στις αεροπορικές λίστες με κατεύθυνση το Λονδίνο, τότε αυτομάτως θεωρείτο και ως επιλαχών για να αναλάβει τα ηνία της τράπεζας. Από ό,τι φαίνεται όμως, ο νέος διευθύνων σύμβουλος μπορεί να μην έχει ταξιδέψει τους τελευταίους δύο με τρεις μήνες στο Λονδίνο, ούτε να έχει προχωρήσει σε συνεντεύξεις με την Egon Zehnder.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται την Τρίτη, την ημέρα δηλαδή που είναι το Ετήσιο Γενικό Συμβούλιο της Τράπεζας Κύπρου, να ανακοινωθεί και ο νέος διευθύνων σύμβουλος της Τρ. Κύπρου, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της για το πρώτο τρίμηνο του 2019. Τραπεζικές πηγές σημείωναν στην «Κ» πως το πρόσωπο που θα αντικαταστήσει τον κ. Χούρικαν θα είναι κατά πάσα πιθανότητα ή «Κύπριος του εξωτερικού», ή ξένος τραπεζίτης όπως ήταν ο κ. Χούρικαν.

Το τελευταίο διάστημα υπήρχε συζήτηση σε τραπεζικά πηγαδάκια για «μεγάλες λίστες» (longlist), για «μικρές λίστες» (shortlist) και για λίστα προσώπων που είχαν προταθεί για πρόεδροι του Συγκροτήματος. Υπενθυμίζεται πως πριν από την αποχώρηση του κ. Χούρικαν, είχε προηγηθεί η δήλωση αποχώρησης του προέδρου της Τράπεζας Κύπρου τον Αύγουστο του 2018, Γιόσεφ Άκερμαν. Την Τρίτη αναμένεται να ανακοινωθεί και επισήμως το όνομα του κυρίου Τάκη Αράπογλου στη θέση του κ. Άκερμαν.

Από την έτοιμη

Παρ’ όλη την εργασία που έχει προχωρήσει η Egon Zehnder, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να δούμε στο πηδάλιο της Τράπεζας Κύπρου, τον Κύπριο τραπεζίτη και μη εκτελεστικό της μέλος, Ιωάννη Ζωγραφάκη. Έχει 20 χρόνια εμπειρίας στη Citibank σε Αμερική, Ηνωμένο Βασίλειο και Ελλάδα, ενώ είναι και στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος μη εκτελεστικό μέλος, την τράπεζα όπου διετέλεσε διευθύνων σύμβουλος ο νέος πρόεδρος, Τάκης Αράπογλου.

Ο κ. Ζωγραφάκης περιλαμβάνεται στη λίστα που υπήρχε για πρόεδρος της Τράπεζας Κύπρου, πριν γίνει γνωστό το όνομα του κ. Αράπογλου για πρόεδρος, ενώ με τον τελευταίο γνωρίζονται αρκετά χρόνια από την τραπεζική τους δραστηριοποίηση στην Ελλάδα. Άρχισε την καριέρα του το 1990 στη Citibank στην Ελλάδα ως management associate για την περιοχή Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής και το 2006 αποφάσισε να αναλάβει τη θέση του γενικού διευθυντή Λιανικής Τραπεζικής στη Citibank Ελλάδας όπου παρέμεινε μέχρι το 2011. Έπειτα, επέστρεψε στην Κύπρο για να ασχοληθεί με την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Το όνομα του κ. Ζωγραφάκη είναι και αυτό που προκρίνεται για νέου Διευθύνοντα Συμβούλου της Τρ. Κύπρου όπως πληροφορείται η «Κ».

Δεύτερο πρόσωπο το οποίο εξετάστηκε για τη θέση του διευθύνοντα συμβούλου της Τρ. Κύπρου, είναι ο νυν διευθύνων σύμβουλος της PQH, Ξάνθος Βράχας, του Ενιαίου Ειδικού Εκκαθαριστή για όλα τα πιστωτικά και χρηματοδοτικά ιδρύματα υπό ειδική εκκαθάριση στην Ελλάδα. Ο Ξάνθος Βράχας που από το 2017 που διορίστηκε σε αυτή τη θέση είχε στενές επαφές με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, αποτέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τρ. Κύπρου το 2013 και παραιτήθηκε το 2014. Διετέλεσε στην Επιτροπή Ελέγχου της τράπεζας μαζί με τον Ιωάννη Ζωγραφάκη που ήταν ο πρόεδρός της, αλλά ήταν και μέλος στην Επιτροπή Στρατηγικής και Αναδιάρθρωσης της Τράπεζας. Πριν μπει στο Δ.Σ. της Τρ. Κύπρου διετέλεσε οικονομικός διευθυντής (Chief Financial Officer) και διευθυντής Επενδύσεων (Chief Investment Officer) του ασφαλιστικού ομίλου Universal Life, ενώ εργάστηκε και στο τμήμα επενδυτικής τραπεζικής (Corporate Finance & restructuring team) στην Merrill Lynch στο Λονδίνο. Προηγουμένως, ήταν ελεγκτής στην εταιρεία Deloitte & Touche στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τρίτο όνομα –αν και απομακρυσμένο το σενάριο επιλογής τους, διότι μάλλον θα αναλάβει Κύπριος τα ηνία– είναι ο διευθυντής Διεύθυνσης Αναδιάρθρωσης & Ανάκτησης Χρεών της Τράπεζας Κύπρου, Νίκολας Σκοτ Σμιθ. Μέσα από αυτό τον ρόλο, ηγείται ομάδας ειδικών σε όλη την Κύπρο, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για τη διαχείριση, αναδιάρθρωση και ανάκτηση προβληματικών δανείων. Ωστόσο, όπως διαρρέει, δεν είναι ιδιαίτερα αρεστός μέσα στην Τράπεζα, γι’ αυτό και οι πιθανότητες αν και υπάρχουν, είναι λίγες για να αναλάβει αυτό τον ρόλο.

Οι προκλήσεις

Η σχέση διευθύνοντα συμβούλου και προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου αποτελεί κρίσιμο παράγοντα επιτυχίας για την καλή διακυβέρνηση μια τράπεζας. Μια καλή χημεία των δύο ανδρών θα είναι βασική προϋπόθεση για να μπορεί μια τράπεζα να προχωρά θέματα και να αντιμετωπίζει προκλήσεις. Σε αντίθετη περίπτωση, θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην λήψη αποφάσεων, αλλά και μεγάλες εντάσεις στο επίπεδο της ανώτατης ηγεσίας που μόνο προβλήματα θα δημιουργήσουν μεσοπρόθεσμα. Η συνεργασία για παράδειγμα Άκερμαν και Χούρικαν ήταν υποδειγματική, με κοινούς στόχους και όραμα για την τράπεζα.

Σε πρόσωπο που θα είναι εύκολο να συνεννοείται θα έψαχνε και ο κ. Αράπογλου τον νέο του διευθύνοντα σύμβουλο. Παράλληλα, ο νέος διευθύνων σύμβουλος θα πρέπει να ολοκληρώσει το όραμα του κ. Χούρικαν για δραστική μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων της Τράπεζας μέχρι το τέλος του χρόνου και της ψηφιακής μεταμόρφωσης της τράπεζας.

Όσον αφορά στον μισθό που αναμένεται να λάβει ο νέος διευθύνων σύμβουλος, θα κυμαίνεται στα επίπεδα απολαβών του κ. Χούρικαν. Υπενθυμίζεται πως οι απολαβές του απερχόμενου διευθύνοντα συμβούλου έφτασαν το 2018 στα 2,25 εκατομμύρια ευρώ. Το 2017 ο ετήσιος μισθός του κ. Χούρικαν ήταν 2,1 εκατ. και το 2016 στα 1,65 εκατ. Το 2015 ήταν στα 910 χιλ. ευρώ και το 2014 στις 844 χιλ. ευρώ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση