ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

«Ρίχνονται» στην αγορά χορηγίες 130 εκατ. το 2022 από το Υπ. Ενέργειας

Προχώρησε ήδη σε προκηρύξεις ύψους 127 εκατ. το 2021 που αντιστοιχούν στο 25% των διαθέσιμων κονδυλίων

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Για το 2022 το Υπουργείο Ενέργειας προγραμματίζει την προκήρυξη σχεδίων ύψους €130 εκατ., με την ενεργειακή αναβάθμιση επιχειρήσεων και τοπικών αρχών και την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών να διαθέτουν συνολικό προϋπολογισμό €75 εκατ. (€40 εκατ. για επιχειρήσεις και €35 εκατ. για νοικοκυριά).

Μιλώντας στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου για την παρουσίαση των πεπραγμένων του Υπουργείου Ενέργειας, η κ. Νατάσα Πηλείδου ανάφερε πως το 2021 το Υπουργείο προχώρησε σε προκηρύξεις ύψους €127 εκατ. που αντιστοιχούν στο 25% του συνόλου των διαθέσιμων κονδυλίων για την προγραμματική περίοδο 2021 - 2027.

Όσον αφορά στα σχέδια του 2022, η Υπουργός είπε πως το Υπουργείο έχει προχωρήσει σε αυτοματοποίηση και ψηφιοποίηση των σχεδίων, προσθέτοντας πως στις προκηρύξεις το 2022 οι αξιολογήσεις και η διεκπεραίωση των πληρωμών θα γίνεται με πολύ πιο γρήγορες διαδικασίες.

Για το φλέγον της πρόσβασης της χρηματοδότησης, η κ. Πηλείδου είπε ότι εξετάστηκαν διάφορα σχέδια με το Σύνδεσμο Τραπεζών και τις εμπορικές τράπεζες για να βοηθηθούν οι επιχειρήσεις που δεν έχουν ίδια κεφάλαια. «Αναμένουμε μέσα στο επόμενο διάστημα θα ανακοινωθούν κάποια εξειδικευμένα προγράμματα για να βοηθήσουν ουσιωδώς τις επιχειρήσεις», πρόσθεσε.

Όσον αφορά για τα σχέδια του 2021 που προκυρήχθηκαν, ανάφερε ότι, έφερε έκπληξη το ενδιαφέρον που προκάλεσε το σχέδιο ενίσχυσης του μεταποιητικού τομέα ύψους €50 εκατ. από τον επιχειρηματικό κόσμο. «Ενώ περιμέναμε την συνηθισμένη ροή αιτήσεων, είχαμε μια τεράστια ροή αιτήσεων και αναμένουμε ότι θα απορροφηθεί όλος ο προϋπολογισμός αρκετά γρήγορα». Για το σχέδιο έχουν ληφθεί συνολικά 652 αιτήσεις, πρόσθεσε.

Υπενθύμισε επίσης το Σχέδιο Εξοικονόμησης και ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών με τον προϋπολογισμό να ανεβαίνει στα €35 εκατ. που προκάλεσε «ευχάριστη έκπληξη» όσον αφορά την ανταπόκριση των νοικοκυριών με τις αιτήσεις να φτάνουν τις 2.152. «Πιστεύουμε ότι με τις εγκρίσεις που θα δοθούν τα νοικοκυριά θα μπορέσουν να μειώσουν ουσιαστικά το κόστος του ηλεκτρισμού» και πρόσθεσε ότι το σχέδιο θα προκηρυχθεί εκ νέου το 2022 με στόχο «όλοι να συμβάλουμε στη πράσινη ανάπτυξη».

Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε επίσης στο «πολύ δημοφιλές», όπως είπε, σχέδιο της ενίσχυσης της νέας επιχειρηματικότητας, λέγοντας ότι ο προϋπολογισμός των €30 εκατ. έχει ήδη εξαντληθεί βάσει και των αιτήσεων που έχουν ληφθεί.

Παροχή στήριξης

Αναφερόμενη στο έργο του Υπουργείου, η κ. Πηλείδου είπε ένας από τους κύριους ρόλους είναι η παροχή στήριξης στις επιχειρήσεις και η παροχή χορηγιών στις εταιρείες ιδιαίτερα σε κρίσιμες εποχές όπως κατά την διάρκεια της πανδημίας και μετά τη πανδημία.

«Επομένως το 2021 ήταν μια εντός εισαγωγικών μια δύσκολη χρονιά για το Υπουργείο μας γιατί χρειάστηκε να δουλέψουμε πάρα πολύ σκληρά για την προκήρυξη σχεδίων χορηγιών που να αγγίζουν όλες τις πτυχές των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου και πιστεύουμε ότι αυτή η δουλειά επέφερε καρπούς», κατέληξε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση