ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ροκανίζουν χρόνο, ίσως και χρήμα με τη μεταρρύθμιση Τ.Α.

Αν ψηφιστούν τα νομοσχέδια μέχρι Ιανουάριο – Φεβρουάριο το πρόβλημα περιορίζεται ενώ τον Ιούνιο του 2024 θα πρέπει να είναι όλα έτοιμα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Όσο καθυστερούν τα κόμματα να βρουν τη χρυσή τομή αναφορικά με την μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η κλεψύδρα υλοποίησης του μεταβατικού χρονοδιαγράμματος για το νέο νομικό πλαίσιο της τοπικής αυτοδιοίκησης, αδειάζει.

Μπορεί να μην υπάρχει συγκεκριμένο χρονικό ορόσημο για ψήφιση των νομοσχεδίων από τη Βουλή που άπτονται της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, άρα και να πρέπει να ψηφιστούν μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό όριο όπως για παράδειγμα εντός Δεκεμβρίου, ωστόσο εάν περάσει και ο Φεβρουάριος το πλάνο για τη μεταρρύθμιση που συνδέεται με το «περιβόητο» Ταμείο Ανάκαμψης, απομακρύνεται και δημιουργεί αλυσιδωτά προβλήματα στις επόμενες εκταμιεύσεις. Το ζήτημα δηλαδή που δύναται να δημιουργηθεί, δεν αφορά σε μία «ρηχή» προσέγγιση του να μην καταφέρει η Κύπρος να περάσει τα νομοσχέδια για τη μεταρρύθμιση της Τ.Α. σε συγκεκριμένο «deadline» που έχει τεθεί, αλλά δύναται να δημιουργήσει «βαθύτερα» προβλήματα. Το Υπουργείο εσωτερικών έχει θέσει ένα χρονικό διάστημα 2 χρόνων και 4 μηνών για υιοθέτηση των συμφωνηθέντων που σχετίζονται με την μεταρρύθμιση της Τ.Α., ώστε να «πατηθεί» το κουμπί 1.6.2024 και να είναι εις θέση να λειτουργήσουν πλήρως οι νέοι δήμοι με κριτήρια βιωσιμότητας. Τα χρήματα που θα εκταμιευθούν στην Κύπρο από αυτή την μεταρρύθμιση φτάνουν τα 100 εκατ. ευρώ, εντούτοις, όπως γίνεται αντιληπτό, η οικονομική επίπτωση μεγεθύνεται αφού εάν δεν προχωρήσει σταματούν επόμενες εκταμιεύσεις πέραν του Ιουνίου του 2024.

Μιλώντας στην «Κ» ο Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης (ΓΔ ΕΠΣΑ), κ. Θεοδόσης Α. Τσιόλας, θέλησε να στείλει το μήνυμα πως, πρέπει ψηφιστούν από την Ολομέλεια όσο πιο νωρίς γίνεται τα νομοσχέδια που σχετίζονται με την μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, διότι, όπως τόνισε, «δεν θα προλάβουμε να την εφαρμόσουμε». Οι Ευρωπαίοι, όπως είπε, ήταν ξεκάθαροι ότι για να γίνει κατορθωτή η εφαρμογή της θα χρειαστούν τουλάχιστον 2 χρόνια από την ημερομηνία ψήφισής τους.

Τρεις νόμοι

Η παρέμβαση συνίσταται στην έναρξη ισχύος τριών νόμων: του περί δήμων νόμου, του περί κοινοτήτων (τροποποιητικού) νόμου και του νόμου περί επαρχιακών οργανισμών αυτοδιοίκησης. Το νέο νομικό πλαίσιο συνεπάγεται μείωση του αριθμού των δήμων, δημιουργία κοινοτικών συνεργατικών σχηματισμών για την παροχή υπηρεσιών, μεταβίβαση νέων αρμοδιοτήτων και κονδυλίων από την κεντρική κυβέρνηση στους δήμους, νέο σύστημα χρηματοδότησης των δήμων, κανόνες νομικού ελέγχου, διαφάνειας και λογοδοσίας, βελτίωση της αποτελεσματικότητας της διαχείρισης παροχής νερού, αστικών λυμάτων και στερεών αποβλήτων καθώς και της έκδοσης αδειών μέσω της δημιουργίας πέντε επαρχιακών οργανισμών αυτοδιοίκησης. Το ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης είναι στο Q2 του 2024 βάσει του επίσημου πλάνου του Ταμείου.

Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, στις 13 Ιανουαρίου μετατίθεται η συζήτηση για τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, αφού στην Επιτροπή Εσωτερικών την περασμένη Δευτέρα πλέον των νέων προτάσεων που μπήκαν, τα κόμματα ζήτησαν περαιτέρω χρόνο για συζήτηση στα συλλογικά τους όργανα.

Η Κύπρος από το Ταμείο Ανάκαμψης δικαιούται 1,2 δισ. ευρώ σε χορηγίες και δανεισμό, με το 1 δισ. να αφορά χορηγίες και τα 200 εκατ., δανεισμό. Είτε οι χορηγίες, είτε ο δανεισμός, συνδέονται άμεσα με επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν μέχρι και το τέλος του 2026.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Βουλή  |  ΔΗΣΥ  |  ΑΚΕΛ  |  ΔΗΚΟ  |  ΕΔΕΚ  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση