ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Σε αυτά τα τρόφιμα καταγράφηκαν μεγάλες αυξήσεις τιμών

Παρόλο που στις περισσότερες κατηγορίες οι τιμές παραμένουν σταθερές, κάποιες κατηγορίες παρουσιάζουν μεγάλες αυξήσεις

ΚΥΠΕ

Μεγάλες αυξήσεις στα κατεψυγμένα ψάρια και στο αλεύρι κατέγραψε το Παρατηρητήριο Βασικών Καταναλωτικών Αγαθών της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε την Τετάρτη.

Παρόλο που στις περισσότερες κατηγορίες οι τιμές παραμένουν σταθερές με μικρές αυξομειώσεις, κάποιες κατηγορίες βασικών αγαθών παρουσιάζουν μεγάλες αυξήσεις.

Συγκεκριμένα, σε σχέση με τον Δεκέμβριο 2022, τον Ιανουάριο 2023, δεκαέξι κατηγορίες παρουσιάζουν μείωση μέχρι και 3%, όπως τα αλλαντικά, τυριά, ζάχαρη, εμφιαλωμένο νερό, φρέσκα κρέατα/ψάρια, δημητριακά, κουλούρια, μπισκότα, ενώ από τις υπόλοιπες κατηγορίες, στις 22 καταγράφονται συγκρατημένες αυξήσεις μέχρι 1%-3% και σε 4 κατηγορίες σημαντικές αυξήσεις.

Η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφηκε στα κατεψυγμένα ψάρια και ανέρχεται σε 31,4%. Στο αλεύρι η αύξηση κυμαίνεται στο 6,4%, στα κατεψυγμένα μαλάκια και ψάρια πανέ 5,6% και στα κατεψυγμένα κρεατικά 4,2%.

Ακόμα, οι τιμές για τα αγγουράκια θερμοκηπίου αυξήθηκαν κατά 10,3% και τα αγγουράκια χωραφιού 13,6%. Σημειώνεται ότι οι περισσότερες αυξήσεις που παρατηρήθηκαν στις υπόλοιπες κατηγορίες δεν είναι γενικευμένες σε όλα τα προϊόντα της κατηγορίας, αλλά σε συγκεκριμένες μάρκες.

Επιπλέον, αυξήσεις παρατηρήθηκαν στις τιμές για το φυτικό μαγειρικό λίπος κατά 12,7%, στους ζωμούς σε ποσοστό 3-5,5%, ενώ συγκεκριμένη μάρκα ηλιέλαιου αυξήθηκε κατά 47,2%. Τα ζυμαρικά συγκεκριμένης μάρκας αυξήθηκαν από 6% μέχρι και 12%. Σε φακές και φασόλια συγκεκριμένης μάρκας παρατηρήθηκε επίσης αύξηση 8% και 9% αντίστοιχα.

Στους καφέδες, μία μάρκα κυπριακού καφέ σημείωσε αύξηση 8,3%, ενώ ένας στιγμιαίος καφές αύξηση 9,7%. Δύο μάρκες τόνου κονσέρβας σημείωσαν αύξηση 8,4% και 9,9%.

Μεγάλη μείωση 9,5% σημειώθηκε στην τιμή για ζάχαρη τον Ιανουάριο, ενώ μειωμένη ήταν και η τιμή στις φρέσκιες πατάτες, κατά 13,7%. Μεγάλη μείωση 16% κατέγραψε και συγκεκριμένη μάρκα απορρυπαντικού ρούχων. Μεμονωμένες μειώσεις 1-5% υπάρχουν σε διάφορα προϊόντα, ωστόσο δεν παρατηρούνται γενικές μειώσεις σε κατηγορίες, πέραν των παραπάνω.

Σημειώνεται ότι οι περισσότερες κατηγορίες δεν παρουσιάζουν αξιοσημείωτη μεταβολή.

Σε σχέση με τον Ιανουάριο 2022 οι τιμές σχεδόν σε όλες τις κατηγορίες παραμένουν στα ύψη. Ενδεικτικά, η ζάχαρη είναι αυξημένη κατά 70,6%, οι ντομάτες 48,5%, τυριά είχαν αυξήσεις μέχρι και 62,5%, τα λάδια από 8-84%, το φρέσκο κρέας από 18% ο χοιρινός λαπάς μέχρι 99% το κουνέλι, ενώ το βρεφικό γάλα αυξήθηκε περίπου 15%. Αισθητή μείωση παρατηρήθηκε μόνο στα αγγουράκια, με αυτά του θερμοκηπίου να είναι μειωμένα κατά 56,1% και τα αγγουράκια χωραφιού κατά 42,8%.

Η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή διευκρινίζει ότι τα Παρατηρητήρια Τιμών ετοιμάζονται αποκλειστικά για σκοπούς πληροφόρησης των καταναλωτών και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν συμβουλές και δεν υποκαθιστούν την έρευνα που πρέπει να κάνει ο κάθε καταναλωτής.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση