ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Παναπεργία: Μαζική η κινητοποίηση για την ΑΤΑ

Οι συντεχνίες ζητούν την επίτευξη συμφωνίας με τους εργοδότες στο θέμα της ΑΤΑ

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Μαζική ήταν η κινητοποίηση για την ΑΤΑ αφού εκατοντάδες εργαζόμενοι μαζεύτηκαν έξω από το Υπουργείο Οικονομικών και φώναξαν για την πλήρη επαναφορά της. Από εκεί οι απεργοί μέσω της λεωφόρου Γρηγόρη Αυξεντίου, της οδού Κωστή Παλαμά και της λεωφόρου Λόρδου Βύρωνος, κατευθύνθηκαν στο Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, όπου και πραγματοποίησαν συγκέντρωση, παραδίδοντας ψήφισμα στον Κυριάκο Κούσιο. Οι συντεχνίες ζήτησαν την επίτευξη συμφωνίας με τους εργοδότες στο θέμα της ΑΤΑ και τερματισμό της μεταβατικής συμφωνίας του 2017 που προβλέπει την καταβολή του 50% της ΑΤΑ. Σημειώνεται ότι οι πολίτες, κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης, φώναζαν και κρατούσαν πλακάτ και πανό με συνθήματα οπως «ΑΤΑ για ολους» και «Κάτω τα χέρια από την ΑΤΑ». Στο σημείο υπήρχαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.   

Διαβάστε επίσης: Ποιοι θα συμμετέχουν στην παναπεργία της Πέμπτης

Με γιουχαΐσματα υποδέχθηκαν οι απεργοί τον Κούσιο

Με γιουχαΐσματα υποδέχθηκαν οι απεργοί τον Υπουργό Εργασίας, Κυριάκο Κούσιο, ο οποίος βρέθηκε έξω από το Υπουργείο για να παραλάβει το ψήφισμα των συνδικαλιστικών οργανώσεων. «Δώστε την ΑΤΑ στο λαό αλλιώς παραιτηθείτε και άντε στο καλό», ήταν ένα από τα συνθήματα που ακούστηκαν έξω από το Υπ. Εργασίας. Σύμφωνα με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, ο κ. Κούσιος επανέλαβε τη γνωστή θέση ότι δεν έχει περιθώριο για να συνεχίσει την προσπάθειά του για επίτευξη λύσης.

Ισχυρό μήνυμα έδωσαν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις 

Σε έντονο κλίμα πραγματοποιήθηκαν οι ομιλίες των επικεφαλής των συνδικαλιστικών οργανώσεων. Συγκινημένος δήλωσε κατά την έναρξη της ομιλίας του ο Γ.Γ της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας ενώ κατά τη διάρκεια ακούστηκαν και γιουχαΐσματα κατά των εργοδοτικών οργανώσεων και της Κυβέρνησης. Κατά τη διάρκεια των ομιλιών ακούστηκαν και συνθήματα όπως, μεταξύ άλλων, «Πετρίδη είσαι εδώ κατέβα να σε δω».  

Εικόνες από τη Λευκωσία 

Λεμεσός - Αποφασιστικότητα και ενότητα για ΑΤΑ το μήνυμα των διαμαρτυρόμενων

Την ετοιμότητα τους να διεκδικήσουν μέχρι τέλους και ενωμένοι, την πλήρη αποκατάσταση της ΑΤΑ, εξέφρασαν την Πέμπτη στη Λεμεσό οι εργαζόμενοι, που συγκεντρώθηκαν στη μια το μεσημέρι έξω από την επαρχιακή διοίκηση Λεμεσού, στο πλαίσιο της τρίωρης παγκύπριας και πανσυνδικαλιστικής στάσης εργασίας.

Σε χαιρετισμό του, ο επαρχιακός γραμματέας ΣΕΚ Λεμεσού, Τίτος Τιμοθέου, ανέφερε πως η αξιοπρέπεια των εργαζομένων δεν παζαρεύεται και κάλεσε τις εργοδοτικές οργανώσεις και το κράτος να σεβαστούν αυτά που υπέγραψαν, «γιατί αυτά είναι που στηρίζουν την εργατική ειρήνη και την ομαλή λειτουργία της αγοράς εργασίας».

Διαμήνυσε ακόμη ότι η ΣΕΚ δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να εκμεταλλευτεί τους εργαζομένους, με πρακτικές που οδηγούν στην απορρύθμιση της αγοράς εργασίας και στην αλλοίωση των δικαιωμάτων τους.

Η επαρχιακή γραμματέας της ΠΕΟ Λεμεσού, Μαρία Συγγέρη ανέφερε από την πλευρά της πως η θέση των εργοδοτών για κατάργηση της ΑΤΑ και εξεύρεση ενός άλλου συστήματος διαμόρφωσης των μισθών, δεν στοχεύει μόνο την ΑΤΑ και σημείωσε ότι «στόχος των εργοδοτών είναι η κατάργηση όλων εκείνων των στοιχείων που περιλαμβάνονται στις Συλλογικές και διαμορφώνουν του μισθούς».

Τόνισε δε ότι ο αγώνας των εργαζομένων δεν σταματά εδώ αλλά «επιβάλλεται να έχει συνέχεια», υποδεικνύοντας πως «όταν είμαστε ενωμένοι, όταν υπερασπιζόμαστε αρχές και δικαιώματα, όταν υπερασπιζόμαστε την ιστορία και το μέλλον, μπορούμε και θα έχουμε επιτυχίες».

Εξάλλου, η επαρχιακή γραμματέας της ΔΕΟΚ, Αντωνία Κωνσταντινίδου είπε πως η περήφανη εργατιά της Κύπρου προειδοποιεί και απαιτεί σεβασμό στα εργασιακά της δικαιώματα. «Με την σημερινή κινητοποίηση στέλνουμε το μήνυμα της αγωνιστικότητας, της ενότητας, ότι όλες οι οργανώσεις θα αγωνιστούμε σαν μια γροθιά για να υπερασπιστούμε τα εργασιακά μας δικαιώματα», συμπλήρωσε.  

Το δικαίωμα της ΑΤΑ που διασφαλίζει την αγοραστική δύναμη των μισθών δεν μας χαρίστηκε, συνέχισε. Σημειώνοντας πως αυτό «κερδήθηκε με αγώνες και θυσίες σε εποχές κοινωνικής βαρβαρότητας», ανέφερε ότι οι εργαζόμενοι δεν θα επιτρέψουν «πισωγύρισμα στα πέτρινα χρόνια του 40’». «Δεν χρειαζόμαστε την ελεημοσύνη και τα επιδόματα κοινωνικής πρόνοιας του κράτους, αλλά χρειαζόμαστε και απαιτούμε αξιοπρεπείς και δίκαιους μισθούς, που θα αμείβουν τους κόπους μας», είπε η κ. Κωνσταντινίδου.

Μήνυμα αγωνιστικότητας για την ΑΤΑ μέσα από ενότητα όλων των συνδικαλιστικών οργανώσεων έστειλαν επίσης ο επαρχιακός γραμματέας της ΠΑΣΥΔΥ Παντελής Πορνάρης, ο πρόεδρος του επαρχιακού γραφείου ΟΕΛΜΕΚ Στέλιος Σάββα, η εκπρόσωπος της ΠΟΕΔ Δώρα Σεργίου, ο εκπρόσωπος της ΟΛΤΕΚ Ανδρέας Κλεάνθους και ο εκπρόσωπος της ΠΟΑΣΟ Ανδρέας Γεωργίου.

Ακολούθησε ανάγνωση και έγκριση του ψηφίσματος που εξέδωσαν όλες οι συνδικαλιστικές οργανώσεις σε όλες τις πόλεις.

Εικόνες από την Λεμεσό

Επιτελείο Χριστοδουλίδη για παναπεργία

«Ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, τονίζει για μια ακόμη φορά την ανάγκη για αναζήτηση μέσα από διάλογο, μιας κοινά αποδεκτής ρύθμισης για το θέμα της ΑΤΑ, κατά τρόπο ώστε να αποκαθίσταται μέρος της αγοραστικής δύναμης των μισθωτών χωρίς να διακυβεύεται η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων», αναφέρει μεταξύ άλλων το επιτελείο του κ. Χριστοδουλίδη.

Αυτούσια η ανακοίνωση

«Ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, τονίζει για μια ακόμη φορά την ανάγκη για αναζήτηση μέσα από διάλογο, μιας κοινά αποδεκτής ρύθμισης για το θέμα της ΑΤΑ, κατά τρόπο ώστε να αποκαθίσταται μέρος της αγοραστικής δύναμης των μισθωτών χωρίς να διακυβεύεται η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.

Η άρση αυτής της εκκρεμότητας, που διασαλεύει την εργατική ειρήνη, θα αποτελέσει ένα από τα θέματα προτεραιότητας για τον Νίκο Χριστοδουλίδη σε περίπτωση που ο λαός του δώσει την εντολή διακυβέρνησης. Αφετηρία θα πρέπει να είναι η αποκατάσταση και απόδοση της ΑΤΑ, μέσα σε χρονικό ορίζοντα που θα λαμβάνει υπόψη την πορεία της οικονομίας.

Με σεβασμό στα δικαιώματα των εργαζομένων και με προσήλωση στην ανάγκη εξεύρεσης εφαρμόσιμων λύσεων, ο Νίκος Χριστοδουλίδης εκφράζει τη βεβαιότητα ότι με την υπεύθυνη στάση που επιδεικνύουν εδώ και δεκαετίες, οι κοινωνικοί εταίροι θα αξιοποιήσουν κάθε δυνατότητα διαλόγου για να καταλήξουν στην αμοιβαία αποδεκτή διευθέτηση».

ΑΚΕΛ για παναπεργία

«Το ΑΚΕΛ είναι στο πλευρό του συνδικαλιστικού κινήματος για την υπεράσπιση μιας κατάκτησης που κερδήθηκε πριν από δεκαετίες μετά από σκληρούς εργατικούς αγώνες και που αποτράπηκε η κατάργηση της παρά τους εκβιασμούς Τρόικας και μεγαλοεργοδοσίας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το κόμμα. 

Αυτούσια η ανακοίνωση

Το ΑΚΕΛ μαζί με τους εργαζόμενους της Κύπρου

Η σημερινή παναπεργία του συνόλου των συνδικαλιστικών οργανώσεων του τόπου είναι η δίκαιη και επιβεβλημένη αντίδραση των εργαζομένων της χώρας απέναντι στην κυβέρνηση Συναγερμού και τους εργοδοτικούς συνδέσμους που αθέτησαν τα συμφωνηθέντα για την ΑΤΑ.

Την ώρα που η ακρίβεια ροκανίζει μισθούς και συντάξεις, κυβέρνηση και εργοδοσία δεν κατανοούν τις τρομερές πιέσεις και τις δυσκολίες που περνούν οι εργαζόμενοι, τα χαμηλά και μεσαία εισοδηματικά στρώματα. Το ΑΚΕΛ απαιτεί πλήρη αποκατάσταση της ΑΤΑ και επέκταση της ώστε να καλύψει κάθε εργαζόμενο του τόπου. Το ΑΚΕΛ είναι στο πλευρό του συνδικαλιστικού κινήματος για την υπεράσπιση μιας κατάκτησης που κερδήθηκε πριν από δεκαετίες μετά από σκληρούς εργατικούς αγώνες και που αποτράπηκε η κατάργηση της παρά τους εκβιασμούς Τρόικας και μεγαλοεργοδοσίας.

Το ΑΚΕΛ υπογραμμίζει ότι οι επερχόμενες προεδρικές εκλογές θα κρίνουν και το μέλλον της ΑΤΑ. Η αλλεργία του Αβέρωφ με την ΑΤΑ και τα μασημένα λόγια Χριστοδουλίδη συνιστούν χείρα βοηθείας στην εργοδοσία που ζητά κατάργησή της. Άλλωστε, ο Συναγερμός ποτέ δεν συμβιβάστηκε με την ύπαρξη της ΑΤΑ που την θεωρεί βαρίδι για τα επιχειρηματικά κέρδη. Μόνο ο Ανδρέας Μαυρογιάννης έχει ξεκάθαρη θέση υπέρ της αποκατάστασης της ΑΤΑ και επέκτασης της σε όλους τους εργαζόμενους που δεν καλύπτονται σήμερα.

ΕΔΕΚ για παναπεργία 

Η ΑΤΑ είναι ιδιαίτερα σημαντική και άκρως υποβοηθητική για τους χαμηλόμισθους. Οφείλουμε να συμβάλουμε στην διασφάλιση και την επέκτασή της, αναφέρει σε ανακοίνωση της ΕΔΕΚ.

Αυτούσια η ανακοίνωση

Η ΑΤΑ είναι ιδιαίτερα σημαντική και άκρως υποβοηθητική για τους χαμηλόμισθους. Οφείλουμε να συμβάλουμε στην διασφάλιση και την επέκτασή της.

Η σημερινή παναπεργία είναι δικαιολογημένη καθώς η συμφωνία του 2017 έπρεπε και πρέπει να γίνει σεβαστή.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση