ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Στασιμότητα στο δείκτη οικονομικού κλίματος τον Οκτώβρη

Mείωση του δείκτη προσδοκιών απασχόλησης

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Η ανάκαμψη του δείκτη ESI στην ευρωζώνη σταμάτησε τον Οκτώβρη, ενώ επήλθε μείωση των προσδοκιών απασχόλησης (δείκτης ΕΕΙ), σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Γενική Διεύθυνση Οικονομικών (DG ECFIN) της Κομισιόν. Συγκεκριμένα, τον Οκτώβριο του 2020, η ανάκαμψη του δείκτη οικονομικού κλίματος (ESI), που είχε ξεκινήσει τον Μάιο, σταμάτησε και τόσο στην ευρωζώνη (αμετάβλητη στις 90,9 μονάδες), όσο και την ΕΕ (αμετάβλητη στις 90,0 μονάδες). Ο Δείκτης Προσδοκιών Απασχόλησης (ΕΕΙ) έγινε αρνητικός (μειώθηκε κατά 1,8 μονάδες σε 89,8 στη ζώνη του ευρώ και κατά 1,2 μονάδες σε 90,4 στην ΕΕ). Στην Κύπρο ο ESI μειώθηκε στις 80, 7 μονάδες τον Οκτώβρη από 81,4 το Σεπτέμβρη, ενώ ο ΕΕΙ αυξήθηκε σε 107,6 μονάδες από 101,5.

Στη ζώνη του ευρώ, η στασιμότητα του ESI αντικατοπτρίζει την ασθενέστερη εμπιστοσύνη στις υπηρεσίες και, κυρίως, στους καταναλωτές, η οποία αντισταθμίστηκε από τη συνεχιζόμενη ανάκαμψη της βιομηχανίας, του λιανικού εμπορίου και της οικοδομικής εμπιστοσύνης. Μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών της ζώνης του ευρώ, ο δείκτης ESI βελτιώθηκε στη Γερμανία (+1,5) και στην Ιταλία (+1,2), ενώ σημείωσε σημαντικές απώλειες στις Κάτω Χώρες (-2,2) και τη Γαλλία (-4,5). Στην Ισπανία παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος (-0,2).

Η εμπιστοσύνη των καταναλωτών (-1.6) υποχώρησε, καθώς τα νοικοκυριά ανέφεραν αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με την αναμενόμενη γενική οικονομική κατάσταση και την αναμενόμενη χρηματοοικονομική τους κατάσταση, οι οποίες αντιστοιχούσαν σε πιο προσεκτικές προθέσεις να πραγματοποιήσουν σημαντικές αγορές. Αντιθέτως, οι απόψεις των καταναλωτών σχετικά με την οικονομική τους κατάσταση στο παρελθόν βελτιώθηκαν συγκρατημένα.

Η κατασκευαστική εμπιστοσύνη σταθεροποιήθηκε (+1.1) χάρη στη βελτίωση των προσδοκιών για την απασχόληση και τις ελαφρώς καλύτερες αξιολογήσεις του επιπέδου των βιβλίων παραγγελιών. Τέλος, η εμπιστοσύνη στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες (δεν περιλαμβάνεται στο ESI) παρουσίασε την πρώτη πτώση (-3,4) από την έναρξη της ανάκαμψής του τον Μάιο.

Μετά από πέντε μήνες βελτίωσης των μετρήσεων, ο δείκτης ΕΕΙ σημείωσε πτώση (-1,8), λόγω της σημαντικής μείωσης των σχεδίων απασχόλησης στις υπηρεσίες, τα οποία αντισταθμίστηκαν μόνο εν μέρει από συγκριτικά ήπιες βελτιώσεις των προσδοκιών στη βιομηχανία, το λιανικό εμπόριο και τις κατασκευές. Λόγω της πτώσης του EEI, οι προσδοκίες ανεργίας των καταναλωτών, οι οποίες δεν περιλαμβάνονται στον κύριο δείκτη, επιδεινώθηκαν για πρώτη φορά από τον Απρίλιο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση