ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στασιμότητα στο δείκτη οικονομικού κλίματος τον Οκτώβρη

Mείωση του δείκτη προσδοκιών απασχόλησης

ΚΥΠΕ

Η ανάκαμψη του δείκτη ESI στην ευρωζώνη σταμάτησε τον Οκτώβρη, ενώ επήλθε μείωση των προσδοκιών απασχόλησης (δείκτης ΕΕΙ), σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Γενική Διεύθυνση Οικονομικών (DG ECFIN) της Κομισιόν. Συγκεκριμένα, τον Οκτώβριο του 2020, η ανάκαμψη του δείκτη οικονομικού κλίματος (ESI), που είχε ξεκινήσει τον Μάιο, σταμάτησε και τόσο στην ευρωζώνη (αμετάβλητη στις 90,9 μονάδες), όσο και την ΕΕ (αμετάβλητη στις 90,0 μονάδες). Ο Δείκτης Προσδοκιών Απασχόλησης (ΕΕΙ) έγινε αρνητικός (μειώθηκε κατά 1,8 μονάδες σε 89,8 στη ζώνη του ευρώ και κατά 1,2 μονάδες σε 90,4 στην ΕΕ). Στην Κύπρο ο ESI μειώθηκε στις 80, 7 μονάδες τον Οκτώβρη από 81,4 το Σεπτέμβρη, ενώ ο ΕΕΙ αυξήθηκε σε 107,6 μονάδες από 101,5.

Στη ζώνη του ευρώ, η στασιμότητα του ESI αντικατοπτρίζει την ασθενέστερη εμπιστοσύνη στις υπηρεσίες και, κυρίως, στους καταναλωτές, η οποία αντισταθμίστηκε από τη συνεχιζόμενη ανάκαμψη της βιομηχανίας, του λιανικού εμπορίου και της οικοδομικής εμπιστοσύνης. Μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών της ζώνης του ευρώ, ο δείκτης ESI βελτιώθηκε στη Γερμανία (+1,5) και στην Ιταλία (+1,2), ενώ σημείωσε σημαντικές απώλειες στις Κάτω Χώρες (-2,2) και τη Γαλλία (-4,5). Στην Ισπανία παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος (-0,2).

Η εμπιστοσύνη των καταναλωτών (-1.6) υποχώρησε, καθώς τα νοικοκυριά ανέφεραν αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με την αναμενόμενη γενική οικονομική κατάσταση και την αναμενόμενη χρηματοοικονομική τους κατάσταση, οι οποίες αντιστοιχούσαν σε πιο προσεκτικές προθέσεις να πραγματοποιήσουν σημαντικές αγορές. Αντιθέτως, οι απόψεις των καταναλωτών σχετικά με την οικονομική τους κατάσταση στο παρελθόν βελτιώθηκαν συγκρατημένα.

Η κατασκευαστική εμπιστοσύνη σταθεροποιήθηκε (+1.1) χάρη στη βελτίωση των προσδοκιών για την απασχόληση και τις ελαφρώς καλύτερες αξιολογήσεις του επιπέδου των βιβλίων παραγγελιών. Τέλος, η εμπιστοσύνη στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες (δεν περιλαμβάνεται στο ESI) παρουσίασε την πρώτη πτώση (-3,4) από την έναρξη της ανάκαμψής του τον Μάιο.

Μετά από πέντε μήνες βελτίωσης των μετρήσεων, ο δείκτης ΕΕΙ σημείωσε πτώση (-1,8), λόγω της σημαντικής μείωσης των σχεδίων απασχόλησης στις υπηρεσίες, τα οποία αντισταθμίστηκαν μόνο εν μέρει από συγκριτικά ήπιες βελτιώσεις των προσδοκιών στη βιομηχανία, το λιανικό εμπόριο και τις κατασκευές. Λόγω της πτώσης του EEI, οι προσδοκίες ανεργίας των καταναλωτών, οι οποίες δεν περιλαμβάνονται στον κύριο δείκτη, επιδεινώθηκαν για πρώτη φορά από τον Απρίλιο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση