ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 12:20
 

Στην τσιμπίδα του νόμου 84 πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα

Τι δείχνουν στοιχεία της Ελεγκτικής Υπηρεσίας που έχουν αποσταλεί στην Βουλή

Newsroom K

Στοιχεία για τις φορολογικές δηλώσεις πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων έχει ενώπιον της η Βουλή των Αντιπροσώπων. Τα στοιχεία έχουν διαβιβαστεί στα Μέλη της Επιτροπής Ελέγχου ως απόρρητα από την Ελεγκτική Υπηρεσία. Για το θέμα αποστολής των στοιχείων, λήφθηκαν δύο γνωματεύσεις από τον Γενικό Εισαγγελέα ότι, λόγω του φορολογικού απόρρητου, θα έπρεπε να ζητηθεί η έγκριση του Υπουργού Οικονομικών. Ζητήθηκε και εξασφαλίστηκε η έγκριση αυτή, όπως και έγκριση της Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα η οποία έθεσε ως όρο τη διαβίβαση στοιχείων μόνο για όσα ΠΕΠ δεν έχουν εκπληρώσει εμπρόθεσμα τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, όρο με τον οποίο έχει συμμορφωθεί η Υπηρεσία μας.

Η συγκεκριμένη έρευνα κάλυψε τα έτη 2008-2015 και περιλάμβανε όλα τα άτομα (συνολικά 154 άτομα) που διετέλεσαν σε οποιονδήποτε έτος στην περίοδο αυτή, Πρόεδροι της Δημοκρατίας, Υπουργοί, Πρόεδροι της Βουλής, βουλευτές και αρχηγοί κομμάτων, όπως ζητήθηκε από την πιο πάνω Κοινοβουλευτική Επιτροπή. Διευκρινίζεται ότι δεν έχουν περιληφθεί τα άτομα που έχουν αποβιώσει. Αναφέρεται σχετικά ότι στοιχεία λήφθηκαν κυρίως από το σύστημα ΤΕΠ του Τμήματος Φορολογίας ή/και τις φυσικές δηλώσεις των φορολογουμένων, τα οποία δεν ελέγχθηκαν από την Υπηρεσία μας. Όλα τα στοιχεία λήφθηκαν από την Υπηρεσία μας κυρίως κατά την περίοδο Δεκεμβρίου 2017 - Μαρτίου 2018. Διευκρινίζεται ότι, νέα στοιχεία που προέκυψαν μετά τον έλεγχο από την Υπηρεσία μας π.χ. αν επιβλήθηκε φορολογία και πρόστιμο ή υποβλήθηκαν δηλώσεις μετά τη λήψη των στοιχείων από την Υπηρεσία μας δεν έχουν περιληφθεί ακόμη και αν περιλαμβάνονται στις απαντητικές επιστολές του Τμήματος Φορολογίας. Ως εκ τούτου, η σημερινή κατάσταση είναι διαφοροποιημένη από την κατάσταση που παρουσιάζεται στα στοιχεία που σας αποστέλλονται, τα οποία παρουσιάζουν την εικόνα που υπήρχε τον Μάρτιο 2018.

Από τις 154 περιπτώσεις των ΠΕΠ που εξετάστηκαν σε 84 περιπτώσεις οι φορολογούμενοι υπέβαλαν εκπρόθεσμα ή δεν υπέβαλαν τη φορολογική τους δήλωση εντός της προθεσμίας που προνοείται στον Νόμο με καθυστέρηση σε ένα μέχρι και επτά (7) φορολογικά έτη (που αφορά στην περίοδο που εξετάστηκε). Στις πιο πάνω 84 περιπτώσεις περιλαμβάνονται δύο μόνο περιπτώσεις όπου δεν επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο ενώ θα έπρεπε να επιβληθεί (σύμφωνα με επιστολή του Τμήματος ημερ. 2.4.2018 εκ παραδρομής δεν επιβλήθηκε πρόστιμο και για τις περιπτώσεις αυτές έχουν παρέλθει τα έξι (6) χρόνια από το φορολογικό έτος που το αφορά για να προβεί το Τμήμα Φορολογίας σε αναθεωρημένη φορολογία), όπως και αρκετές περιπτώσεις εκπρόθεσμης υποβολής δήλωσης για τις οποίες υπάρχει η δυνατότητα επιβολής διοικητικού προστίμου κατά την επιβολή φορολογίας από το Τμήμα σύμφωνα με τη νομοθεσία.

Όσον αφορά στη διεξαγωγή επιπρόσθετου ελέγχου που ζητήθηκε από την Επιτροπή κατά τις πιο πάνω αναφερόμενες συνεδρίες, επισημάναμε στην επιστολή μας ότι πρακτικά είναι εξαιρετικά δύσκολο έως αδύνατο να διεξαχθεί αν δεν ληφθούν τα στοιχεία που ζητήθηκαν από το Τμήμα Φορολογίας με επιστολή μας ημερ. 28.11.2017. Εν πάση περιπτώσει, εκφράσαμε την άποψη πως θα ήταν ορθότερο κατά την άποψη μας, η ζητούμενη πληροφόρηση να ετοιμαστεί από το ίδιο το Τμήμα και να ελεγχθεί από την Ελεγκτική Υπηρεσία.

Στη βάση αιτήματος της Επιτροπής Ελέγχου (συνεδρία ημερ. 7.12.2017) αναφέρεται ότι, σύμφωνα με επιστολή του Εφόρου Φορολογίας ημερ. 18.5.2018, μόνο 9 από τα 154 ΠΕΠ έχουν δημιουργήσει σχέδιο για τις φορολογικές οφειλές τους (ληξιπρόθεσμες οφειλές). Σύμφωνα με το Τμήμα, πέντε σχέδια έχουν εξοφληθεί πλήρως και τέσσερα είναι σε εξέλιξη χωρίς οποιαδήποτε καθυστέρηση μέχρι την ημερομηνία της επιστολής του Εφόρου, στοιχεία που δεν έχουν ελεγχθεί από την Υπηρεσία μας. Όπως ανέφερε επίσης ο ΄Εφορος «ο υπολογισμός των οφειλών και η έκπτωση που δίδεται είναι πλήρως μηχανογραφημένα και δεν υπάρχει καμιά ανθρώπινη επέμβαση».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Γερμανικά ΜΜΕ: Περικοπές ευρωπαϊκών κονδυλίων προς την Τουρκία

«Kύριε Μπορέλ, πείτε το στον σουλτανίσκο που λιγόστεψαν οι μέρες του, σήμερα που θα είναι στο σπίτι σας! ...»
ΑΚΑ  |  11:20

«Η Κύπρος παρακολουθεί με σύνεση τις γεωστρατηγικές ανακατατάξεις στην περιοχή»

«Ο άνθρωπος χωρίς προσωπικότητα πότε θα πάει σπίτι του; »
ΑΚΑ  |  11:17

Κλοπή κατοικίας με λεία 7 χιλ. ευρώ και χρυσαφικά

«ΚΛΟΠΗ ….. κατοικίας ;;; Έκλεψαν κατοικία; Ή μήπως ΔΙΑΡΡΗΞΗ κατοικίας ;;; Πόσο ΠΤΩΧΗ διατύπωση !!! ...»
YIANNOULIS  |  10:51

«Η Κύπρος παρακολουθεί με σύνεση τις γεωστρατηγικές ανακατατάξεις στην περιοχή»

«Φούλη, από πότε η λέξη "σύνεση" έγινε συνώνυμη με τη λέξη "τρόμος";»
Ai Em  |  10:08

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X