ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 07:29
 

Στις 10 χιλ. οι επιλέξιμες αιτήσεις για το ΕΣΤΙΑ

Σύμφωνα με την Αν.Λειτουργό του Υπ.Εργασίας αναμένεται να υποβληθούν συνολικά γύρω στις 15,000 αιτήσεις

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Οι επιλέξιμες αιτήσεις για το σχέδιο ΕΣΤΙΑ δεν αναμένεται να ξεπεράσουν τις 10,000 σύμφωνα με εκτιμήσεις του Υπουργείου Εργασίας, το οποίο ανέλαβε την εφαρμογή του Σχεδίου.

Σύμφωνα με την Ανώτερη Λειτουργό του Υπουργείου Εργασίας Βασιλική Χατζηαδάμου, με βάση πληροφόρηση από τις τράπεζες αναμένεται να υποβληθούν συνολικά γύρω στις 15,000 αιτήσεις, ωστόσο, όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ η κα. Χατζηαδάμου, οι επιλέξιμες δεν αναμένεται να είναι πέραν των 10,000.

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ για τη διαδικασία που θα ακολουθείται για την υποβολή και εξέταση των αιτήσεων, η κα. Χατζηαδάμου είπε πως ο δανειολήπτης θα πρέπει αρχικά να αποταθεί στην τράπεζα.

«Η υποβολή των αιτήσεων θα ξεκινήσει από τις 2 Σεπτεμβρίου αλλά επειδή πρέπει να συμπληρωθεί η αίτηση και να εξασφαλιστούν παραστατικά είναι καλό οι δανειολήπτες να ξεκινήσουν τη διαδικασία από τώρα», είπε.

Ο δανειολήπτης θα πρέπει να ζητήσει από την τράπεζα τα σχετικά στοιχεία του δανείου του για να συμπληρωθεί ορθά η αίτηση, καθώς επίσης και την εκτίμηση της τράπεζας για την αγοραία αξία της κύριας κατοικίας, ούτως ώστε εάν δεν συμφωνεί να έχει το χρόνο να διορίσει δικό του εκτιμητή, ανέφερε.

Η τράπεζα θα ελέγξει εάν ο δανειολήπτης έχει την ικανότητα να αποπληρώνει το δάνειό του, ότι δηλαδή το δάνειο είναι βιώσιμο, καθώς και τα υπόλοιπα κριτήρια επιλεξιμότητας, όπως το εισόδημα και τα περιουσιακά στοιχεία του δανειολήπτη, και θα προβεί σε μια καταρχήν αξιολόγηση της αίτησης, η οποία ακολούθως θα αποστέλλεται στο Υπουργείο Εργασίας.

Αρχικά ο δανειολήπτης θα πρέπει να αποταθεί στην τράπεζα

Σύμφωνα με την Ανώτερη Λειτουργό του Υπουργείου Εργασίας, στις περιπτώσεις που η τράπεζα κρίνει ότι το δάνειο δεν είναι βιώσιμο ή ότι δεν είναι επιλέξιμο, τότε η αίτηση θα απορρίπτεται από το Υπουργείο Εργασίας, ενώ σε περίπτωση που η τράπεζα κρίνει ότι το δάνειο είναι επιλέξιμο, το Υπουργείο θα προβαίνει σε επαλήθευση των κριτηρίων επιλεξιμότητας.

Όπως ανέφερε, οι αιτήσεις θα ελέγχονται μηχανογραφικά και το Υπουργείο θα εξασφαλίζει στοιχεία για τον δανειολήπτη από τις Κοινωνικές Ασφαλίσεις και τη Μονάδα Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, καθώς και από άλλες τράπεζες για να επιβεβαιώσει τα περιουσιακά στοιχεία του δανειολήπτη, και από το Κτηματολόγιο. Η διαδικασία της λήψης στοιχείων σχετικά με τον δανειολήπτη από άλλους φορείς θα γίνεται περιοδικά και όχι σε καθημερινή βάση, όπως ανέφερε η κα. Χατζηαδάμου.

Θα διεξάγονται, επίσης, δειγματοληπτικοί έλεγχοι.

Σημείωσε ότι είναι σημαντικό οι αιτήσεις να συμπληρωθούν σωστά και να επισυναφθούν τα σωστά παραστατικά ώστε να εξοικονομείται χρόνος, καθώς επίσης να υποβληθούν οι αιτήσεις όσο το δυνατό πιο σύντομα, παρόλο που η διορία είναι μέχρι και την 15η Νοεμβρίου 2019.

Εξήγησε δε ότι υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες θα εμπλέκονται πέραν του ενός ατόμου, όπως για παράδειγμα όταν ο δανειολήπτης είναι διαφορετικός από τον ιδιοκτήτη της κύριας κατοικίας, οπότε θα πρέπει θα υποβάλλεται μία κοινή αίτηση και από τους δύο και ένας εξ αυτών θα αναλαμβάνει το δάνειο.

Σύμφωνα με την κα. Χατζηαδάμου, οι τράπεζες θα πρέπει να ολοκληρώσουν τον έλεγχο των αιτήσεων μέχρι τις 29 Νοεμβρίου, ενώ το Υπουργείο Εργασίας θα πρέπει να ολοκληρώσει τον έλεγχο των αιτήσεων που θα παραλάβει το αργότερο μέχρι το τέλος Μαρτίου 2020.

Ανέφερε, επίσης, ότι η ομάδα του Υπουργείου Εργασίας που θα αναλάβει τον έλεγχο των αιτήσεων αποτελείται από επτά άτομα, ενώ από τον Σεπτέμβριο όταν θα ξεκινήσει η λειτουργία του Σχεδίου θα συμπληρωθεί με άλλα πέντε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Σούπερ ντέρμπι Απόλλων - ΑΠΟΕΛ!

«Τα εύκολα μερικές φορές κάνουν τις ανατροπές!»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  11:54

Κοινό ανακοινωθέν συμφώνησαν οι ηγέτες του ΝΑΤΟ - Συμφώνησε και η Τουρκία

«Mην πιστεύετε την Τουρκία! Διοικείται από κακό άτομο! Άρα, είναι χώρα άνευ εμπιστοσύνης!! »
ΑΚΑ  |  11:02

Μητσοτάκης: Τέθηκαν όλα τα ζητήματα, κατεγράφησαν οι διαφωνίες

«Ένας αγέλαστος και μοχθηρός άνθρωπος δεν είναι δυνατό να είναι και λογικός!!! »
ΑΚΑ  |  10:59

Στο πηδάλιο του ΑΚΕΛ τουλάχιστον μέχρι τις βουλευτικές ο Άντρος

«Από πότε ενδιαφέρεσε για το καλό του ΑΚΕΛ κε ....ΑΚΑ? Μέχρι τώρα μόνο για τον Αβέρωφ ενδιαφερόσουν. ...»
Χριστοσ Α.  |  10:30

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X