ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 20:20
 

Στις 28 Μαρτίου το Υπουργικό διορίζει νέα Διαχειριστική Επιτροπή Μαρίνων

Tο Διοικητικό Δικαστήριο έκρινε άκυρη την απόφαση της Διαχειριστικής Επιτροπής Μαρίνων για τα διαδικαστικά σε σχέση με την κατασκευή της Μαρίνας Πάφου στα Πότιμα.

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Το Υπουργικό Συμβούλιο στις 28 Μαρτίου του 2018 θα πάρει απόφαση για τον διορισμό της νέας Διαχειριστικής Επιτροπής Μαρίνων, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία της αξιολόγησης και κατακύρωσης της προσφοράς της Μαρίνας Πάφου, σύμφωνα με ενημέρωση από τον Υπουργό Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργο Λακκοτρύπη της οποίας έτυχε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πάφου Ανδρέας Δημητριάδης .

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ ο κ. Δημητριάδης ανέφερε πως μετά την εξέλιξη αυτή "ουσιαστικά εισερχόμαστε στη διαδικασία κατακύρωσης του όλου έργου", όπως ήταν εξ` υπαρχής η προσπάθεια.

Οπως σημείωσε, αναμένουν ότι με τον διορισμό της νέας Διαχειριστικής Επιτροπής Μαρίνων, η οποία γίνεται από το αρμόδιο σώμα, θα έχει σωστή σύσταση, θα είναι νομότυπη και θα μπορεί απρόσκοπτα να προχωρήσει με την κατακύρωση της προσφοράς, η όλη διαδικασία να προχωρήσει.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΒΕ Πάφου, αυτό που αναμένεται τώρα είναι η διαδικασία που θα ακολουθήσει η νέα Διαχειριστική Επιτροπή Μαρίνων, δηλαδή κατά πόσο θα δοθεί στους δύο προσφοροδότες εξ` υπαρχής νέος χρόνος για να καταχωρήσουν τα έγγραφα τους ή ενδεχόμενα συμπληρωματικά έγγραφα ή κατά πόσο θα θεωρήσει ότι τα έγγραφα τα οποία έχουν υποβληθεί , “αυτά είναι” και να τα αξιολογήσει.

Ο κ. Δημητριάδης σημείωσε πως ακόμη υπάρχει μια μικρή ασάφεια όσον αφορά τη διαδικασία που θα ακολουθήσει η Διαχειριστική Επιτροπή Μαρίνων. Δηλαδή, σημείωσε, εάν θα αρχίσει την αξιολόγηση της εξ` υπαρχής ή εάν θα συνεχίσει από εκεί που έμεινε η προηγούμενη διαχειριστική επιτροπή Μαρίνων.

Σύμφωνα με το ιστορικό της υπόθεσης, το Διοικητικό Δικαστήριο έκρινε άκυρη την απόφαση της Διαχειριστικής Επιτροπής Μαρίνων για τα διαδικαστικά σε σχέση με την κατασκευή της Μαρίνας Πάφου στα Πότιμα.

Όπως αναφέρει στην απόφαση του το Διοικητικό Δικαστήριο, στην υπ’ αριθμό υπόθεση 662/2017, αποδέχεται ως βάσιμο τον εγειρόμενο λόγο ακύρωσης ότι η συγκρότηση της Διαχειριστικής Επιτροπής Μαρίνων, η οποία έλαβε την προσβαλλόμενη απόφαση, πάσχει λόγω κακής σύνθεσης του διορίζοντος αυτήν οργάνου.

Ο επίδικος διαγωνισμός έχει μακρά προϊστορία και το Διοικητικό Δικαστήριο εξέτασε το θέμα μετά την προσφυγή της εταιρείας Poseidon η οποία προσέφυγε στη δικαιοσύνη όταν κρίθηκε από τη Διαχειριστική Επιτροπή Μαρίνων ότι δεν πληρεί τους όρους και όταν η Διαχειριστική Επιτροπή Μαρίνων προχώρησε στη δεύτερη προσφοροδότρια εταιρεία την Pafilia.

Στην απόφαση του το Διοικητικό Δικαστήριο αναφέρεται και στον ισχυρισμό της εταιρείας Poseidon ότι η σύνθεση της ΔΕΜ, σε όλες τις συνεδρίες της μέχρι και τη συνεδρία κατά την οποία λήφθηκε η προσβαλλόμενη απόφαση, πάσχει ποικιλοτρόπως λόγω απουσίας και μάλιστα αδικαιολόγητης του Αναπληρωτή Γραμματέα της, λόγω μη καταγραφής στα πρακτικά των συνεδριάσεων του συγκεκριμένου λόγου απουσίας των μελών τα οποία σε συγκεκριμένες συνεδρίες απουσίαζαν, λόγω μη καταγραφής στα πρακτικά του κατά πόσον τα πρόσωπα που απουσίαζαν από μια συνεδρία ενημερώθηκαν για τα θέματα που συζητήθηκαν σε αυτή, ώστε να συμμετέχουν νομότυπα στην επόμενη και εν τέλει στην τελευταία συνεδρία της ΔΕΜ, κατά την οποία λήφθηκε η προσβαλλόμενη απόφαση.

Και επιπλέον, λόγω συμμετοχής στις συνεδρίες της ΔΕΜ διαφόρων προσώπων, τα οποία ονομάζονταν ως «Παρακαθήμενοι» και τα οποία συμμετείχαν στη συζήτηση του Υπουργείου Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού και ως κύριο του Έργου, το ίδιο το Υπουργείο.

Σύμφωνα με το Διοικητικό Δικαστήριο, η συγκρότηση της Διαχειριστικής Επιτροπής Μαρίνων πάσχει λόγω κακής σύνθεσης του διορίζοντας οργάνου και ειδικότερα επειδή κατά τις συνεδρίες του Υπουργικού Συμβουλίου, κατά τις οποίες αποφασίστηκε ο αρχικός διορισμός και οι μεταγενέστερες αντικαταστάσεις των μελών της ΔΕΜ, παρίσταντο πρόσωπα τα οποία δεν ήταν προς τούτο εξουσιοδοτημένα από το Νόμο και ή το Σύνταγμα και συγκεκριμένα ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ,με αποτέλεσμα η σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου να καθίσταται παράνομη και πάσχουσα.

Στην απόφαση του επιπρόσθετα το Διοικητικό Δικαστήριο ανέφερε πως όσο λυπηρή και αν είναι η εκ του αποτελέσματος εκ νέου καθυστέρηση ολοκλήρωσης του επίδικου Έργου, η υλοποίηση του οποίου, προφανώς, στοχεύει στην εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος, το Δικαστήριο δεν μπορεί να παρακάμψει τα θεμελιώδη, ως προς τη σύννομη λειτουργία της διοίκησης, ζητήματα δημοσίας τάξεως, τα οποία έχουν διαπιστωθεί.

Σημειώνεται πως το έργο περιλαμβάνει όλες τις κατασκευέ , λιμενικές και κτιριακές εγκαταστάσεις, και έργα τα οποία θα σχεδιαστούν, κατασκευαστούν, χρηματοδοτηθούν, λειτουργήσουν και μεταβιβαστούν στο Κράτος. Βάσει δε της προσφοράς της αιτήτριας εταιρείας, αυτή θα έπρεπε να παρουσιάσει χρηματοδότηση ύψους τουλάχιστον 125 εκ. ευρώ, που αντιπροσωπεύει το 60% του κόστους κατασκευής του έργου.

Το έργο της Μαρίνας είχε δρομολογηθεί πριν από μια δεκαετία. Ο διαγωνισμός για την κατασκευή της μαρίνας της Πάφου στην περιοχή Πότιμα είχε προκηρυχθεί το 2006.

Η Μαρίνα Πάφου, η οποία θα κατασκευαστεί στην τοποθεσία «Πότιμα» της Κισσόνεργας, επί του παραλιακού δρόμου Κόλπου των Κοραλλίων, θα είναι δυναμικότητας 1.000 σκαφών περίπου και θα περιλαμβάνει πέραν των 42.000 τ.μ. οικιστικών και εμπορικών αναπτύξεων.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Νέο Audi Q7 TFSI e quattro: plug-in hybrid με πολυτέλεια και χώρους

«Γίνεται να κάνετε παρουσίαση με μια μόνο φωτο? Τί σας εμποδίζει αφού το κάνετε, να το κάνετε σωστά?»
Tony  |  07:59

Η τρίτη επιλογή της Λευκωσίας

«Εξαιρετικό το άρθρο σας. Μακάρι να το διαβάσουν οι σημερινές πολιτικές ηγεσίες του τόπου!»
Σάββας Σάββα  |  17:10

Αβέρωφ σε Άντρο: Δεν βρήκε μια καλή κουβέντα για τον τόπο του

«Όταν μιλούν οι απόφοιτοι της σχολής …Γκαίμπελς να έχετε και τα δυο αφτιά ανοικτά, …για να μπαίνουν οι ...»
Ai Em  |  10:23

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X