ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 16:47
 

Στο 2,3% η ανάπτυξη της ρωσικής οικονομίας το 2018

Οι επιδόσεις της ρωσικής οικονομίας ήταν υψηλότερες από τις προβλέψεις της Μόσχας και του ΔΝΤ.

Newsroom Κ, Αθήνα

EPA

Υψηλότερος του αναμενομένου ήταν ο ρυθμός ανάπτυξης της ρωσικής οικονομίας το 2018 χάρις στη συμβολή του κατασκευαστικού κλάδου, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της χώρας. H οικονομική δραστηριότητα στη Ρωσία, μία από τις ισχυρότερες χώρες στον παγκόσμιο ενεργειακό κλάδο, αυξήθηκε στο 2,3% πέρυσι ύστερα από το 1,6% που είχε καταγραφεί έναν χρόνο πριν. Μάλιστα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της κυβέρνησης, ο κατασκευαστικός κλάδος επεκτάθηκε κατά 5,3% λόγω της ανάληψης μεγάλων έργων σε εγκαταστάσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου της χώρας. Σε αυτά τα έργα περιλαμβάνεται η κατασκευή μονάδων παραγωγής στα κοιτάσματα φυσικού αερίου που αξιοποιεί η ρωσική Novatek στο βόρειο τμήμα της Σιβηρίας. Οι επενδύσεις της Novatek στη Σιβηρία υπολογίζονται στα 27 δισ. δολάρια.

Οι επιδόσεις της ρωσικής οικονομίας ήταν υψηλότερες από τις προβλέψεις της Μόσχας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για 1,8% και 1,7%, αντιστοίχως. Μερίδα οικονομολόγων αμφισβητούν, ωστόσο, την ακρίβεια των τελευταίων οικονομικών στοιχείων για τη Ρωσία. Μεταξύ αυτών είναι ο Βλαντιμίρ Τικχομίροβ, επικεφαλής οικονομολόγος της επενδυτικής εταιρείας BCS Financial Group. «Δεν παρατηρείται τόσο μεγάλη ενίσχυση της δραστηριότητας στην πραγματική οικονομία που να φθάνει το 2%», δηλώνει ο ίδιος στο πρακτορείο Bloomberg. Το υπουργείο Οικονομίας είχε αρχικά προβλέψει πως η οικονομική δραστηριότητα στη Ρωσία θα ενισχυόταν κατά 2,1% και μετά προχώρησε σε μια προς τα κάτω αναθεώρηση μέχρι το 1,8%.

Αναλυτές τονίζουν πως οι καταναλωτές προσπαθούν να ανακάμψουν ύστερα από μια μακρά κρίση, με τις τιμές να παραμένουν υψηλές σε βασικά αγαθά. Τον Δεκέμβριο του 2018, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 4,3% από το 3,8% τον προηγούμενο μήνα, αντανακλώντας το υψηλότερο ποσοστό από τον Ιούνιο του 2017. Η ρωσική οικονομία επανήλθε σε τροχιά ανάπτυξης το 2017 μετά την πάροδο διετούς ύφεσης στο διάστημα 2015-16. Το ΑΕΠ της Ρωσίας διαμορφώθηκε πέρυσι στα 103,6 τρισ. ρούβλια ή 1,38 τρισ. ευρώ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της κυβέρνησης. Τόνωση της δραστηριότητας σημειώθηκε επίσης στους τομείς της φιλοξενίας και της εστίασης επειδή πραγματοποιήθηκε το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου στη Ρωσία.

Οι στόχοι για την ανάπτυξη της οικονομίας είχαν βρεθεί στο επίκεντρο της περυσινής προεκλογικής εκστρατείας για την 4η θητεία του Βλαντιμίρ Πούτιν. Είχε δηλώσει πως στόχος του είναι να καταφέρει η οικονομία να καλπάσει με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 4% μέχρι το πέρας της τετραετίας. Μεταξύ των δεσμεύσεων ήταν η μείωση των φτωχών κατά το ήμισυ και η αύξηση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ έως και 50% μέχρι το 2025. Εκτός των αμερικανικών κυρώσεων και της μεγάλης εξάρτησης της Ρωσίας στα έσοδα από το πετρέλαιο, ωστόσο, ένα ακόμη πρόβλημα της οικονομίας είναι το δημογραφικό, προειδοποιεί μερίδα αναλυτών.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Επετειακό γραμματόσημο για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Γλαύκου Κληρίδη

«Τα όσα πρέσβευε ο Γλαύκος Κληρίδης! Ο ενταφιαστής των ιδεών Γκάλι και ίσως της πιο σοβαρής προσπάθειας ...»
Giannos  |  14:35

Ο Αναστασιάδης διόρισε τον Λεωνίδα Παντελίδη ως Ε/κ μέλος στη ΔΕΑ

«Σοβαρότητα μηδέν από την κυβέρνηση Αναστασιάδη η οποια φαίνεται ξέχασε πως έγινε η φονική έκρηξη στο ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  09:50

Την άρση των απομονώσεων ζητά από τον ΟΗΕ ο Ακιντζί

«O κ. Ακιντζί ακόμη να αντιληφθεί ότι κανείς δεν τον λαμβάνει σοβαρά υπόψη. »
ΑΚΑ  |  09:35

Σήμερα στην «Κ»: Ποια η νέα κίνηση του γενικού γραμματέα στο Κυπριακό

«προσφέρουμε 2% αξιόπιστο δάνειο για επιχειρηματικές επενδύσεις, αγορά διαμερίσματος, αυτοκινήτου και ...»
matto gregio  |  04:56

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

Η απόφαση του Σολτς να μην εκδώσει καθαρό νέο χρέος έχει επικριθεί τόσο από τους Συντηρητικούς της Μέρκελ όσο και από τους δικούς του Σοσιαλδημοκράτες

Γερμανική εμμονή

Ο Ολαφ Σολτς απέκλεισε το ενδεχόμενο η χώρα του να αυξήσει το χρέος της ώστε να ενισχύσει την επιβραδυνόμενη γερμανική οικονομία. ...
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
X