ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 13:01
 

Στο μικροσκόπιο της Moneyval και οι πολιτογραφήσεις

Έστειλαν σαφή μηνύματα για τη λειτουργία του προγράμματος και την εφαρμογή του due diligence

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Εκτός κάτω από την αυστηρή επίβλεψη δύο συγκεκριμένων επαγγελματικών ομάδων, των δικηγόρων και των λογιστών, η Moneyval κατά την έξοδο της από το νησί τόνισε πως από κοντά θα επιβλέπεται και η εφαρμογή του προγράμματος πολιτογραφήσεων ξένων επενδυτών.

Έστειλαν σαφή μηνύματα πως το πρόγραμμα ενδεχομένως να εκμεταλλεύθηκαν κατά το παρελθόν πρόσωπα τρίτων χωρών και ότι πρέπει να εφαρμοστεί όσο πιο άμεσα γίνεται ο έλεγχος δέουσας επιμέλειας, το μέτρο που έχει εξαγγελθεί αλλά όχι ακόμα εφαρμοστεί (due diligence). Σκοπός της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του Συμβουλίου της Ευρώπης -όπως διέρρευσε- είναι να υπάρχει αυστηρός έλεγχος σε ποια πρόσωπα δίνεται το διαβατήριο, αν βρίσκονται σε λίστες κυρώσεων ή αν συγγενικά τους πρόσωπα βρίσκονται. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ανέφεραν, καλό θα ήταν να μην δίδονται τα διαβατήρια για να υπάρξει καλή λειτουργία αλλά και βιωσιμότητα στο Πρόγραμμα.

Πρέπει να θεωρείται πλέον σχεδόν σίγουρο πως η έκθεση της Moneyval θα εμπεριέχει ειδικό κεφάλαιο για τις πολιτογραφήσεις.

Οι εν λόγω επαγγελματικές ομάδες φυσικά, είναι άμεσα συνδεδεμένες με το Πρόγραμμα, αφού όπως αποδείχτηκε από τη λίστα του Υπουργείου Εσωτερικών, λογιστές και δικηγόροι είναι οι πάροχοι που εμπλέκονται περισσότερο με το «business των διαβατηρίων».

Εντούτοις, υπήρξε ευχαρίστηση στο Συμβούλιο όσον αφορά στην επικείμενη εφαρμογή του του due diligence, που τρεις διεθνείς Οίκοι θα κάνουν τους ελέγχους αυτών που θέλουν να πολιτογραφηθούν. Υπενθυμίζεται πως αποδεσμεύτηκε το Μάρτιο το ετήσιο κονδύλι ύψους 1,4 εκατομμυρίων ευρώ για τρία χρόνια, για τον έλεγχο δέουσας επιμέλειας (due diligence) των επενδυτών που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα των Πολιτογραφήσεων και που τρεις εταιρείες θα προχωρούν σε ενδελεχή έλεγχο της οικονομικής κατάστασης των αιτητών του προγράμματος χορήγησης υπηκοότητας έναντι επενδύσεων.

Σημειώνεται πως για τις αιτήσεις που έγιναν μετά τις 15 Μαίου από επενδυτές θα διενεργείται έλεγχος δέουσας επιμέλειας, ενώ για τις αιτήσεις που έγιναν πριν από αυτή την ημερομηνία δεν θα εφαρμοστεί το due diligence. Πρόσθετα, ο CIPA αναμένεται να έχει ενεργό ρόλο από εδώ και στο εξής με τις αιτήσεις των επενδυτών που θέλουν να μπουν στο Πρόγραμμα.

Τέλος, η Moneyval κατά την επίσκεψή της που κράτησε δύο εβδομάδες είχε συναντήσεις με μεγάλο αριθμό ιδιωτικών φορέων, όπως χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, παρόχους υπηρεσιών για εταιρείες, δικηγόρους, κτηματομεσίτες και καζίνο, αλλά και εκπρόσωπους μη κερδοσκοπικών οργανισμών.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Σχόλια αναγνωστών

Η αποτυχία στις ΑΠΕ φέρνει αυξήσεις τα καύσιμα

«Ριάλια να φαν τζ’ οι όρνιθες ……………. Αυτό σκέφτηκα διαβάζοντας την είδηση για την επί θύραις αύξηση ...»
YIANNOULIS  |  10:14

Μέχρι τα ημιορεινά έφτασε το χιόνι

«Μα καλά ποιος του απαγορεύει, του χιονιά, να κατεβεί, ως τη Λάρνακα;»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  17:09

Γερμανικά ΜΜΕ: Περικοπές ευρωπαϊκών κονδυλίων προς την Τουρκία

«Kύριε Μπορέλ, πείτε το στον σουλτανίσκο που λιγόστεψαν οι μέρες του, σήμερα που θα είναι στο σπίτι σας! ...»
ΑΚΑ  |  11:20

«Η Κύπρος παρακολουθεί με σύνεση τις γεωστρατηγικές ανακατατάξεις στην περιοχή»

«Ο άνθρωπος χωρίς προσωπικότητα πότε θα πάει σπίτι του; »
ΑΚΑ  |  11:17

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X