ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στο χείλος της ύφεσης η γερμανική οικονομία

Οι Γερμανοί βιομήχανοι ζητούν την λήψη μέτρων στήριξης της οικονομίας,

Newsroom Κ, Αθήνα

Ενα... βήμα πριν από την ύφεση βρίσκεται η γερμανική οικονομία μετά τη συρρίκνωση κατά 0,1% που υπέστη στο δεύτερο τρίμηνο, εξαιτίας της πτώσης των εξαγωγών, που προκλήθηκε με τη σειρά της λόγω της επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας και της έντασης στο εμπόριο. Οι Γερμανοί βιομήχανοι ζητούν την λήψη μέτρων στήριξης της οικονομίας, με την καγκελάριο Μέρκελ να βρίσκεται υπό πίεση και να αφήνει ανοιχτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Η επιβράδυνση της γερμανικής οικονομίας επανήλθε δριμύτερη το δεύτερο τρίμηνο του 2019, καθώς το ΑΕΠ της αυξήθηκε μόλις κατά 0,4% σε ετήσια βάση, ενώ το πρώτο τρίμηνο είχε ενισχυθεί κατά 0,9%. Ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης του δεύτερου τριμήνου είναι ο χαμηλότερος που καταγράφεται τα τελευταία έξι χρόνια, υπογραμμίζοντας την εξάρτηση της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης από τις εξαγωγές και το εμπόριο. Πολλοί οικονομικοί αναλυτές δηλώνουν πως είναι πιθανή μια ύφεση της οικονομίας αν επιβεβαιωθούν οι ανησυχίες περί συρρίκνωσης του γερμανικού ΑΕΠ και το τρίτο τρίμηνο. «Το βασικό συμπέρασμα είναι πως η γερμανική οικονομία ακροβατεί στο χείλος της ύφεσης», λέει στο Reuters ο Αντριου Κένιγχαμ, οικονομολόγος της Capital Economics, εξηγώντας ότι οι εξαγωγικές επιχειρήσεις θα βρεθούν αντιμέτωπες με ακόμη μεγαλύτερο οικονομικό πλήγμα αν αποχωρήσει η Βρετανία από την Ευρωπαϊκή Ενωση χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου. Πολλοί οικονομολόγοι ορίζουν μια ύφεση ως δύο συνεχόμενα τρίμηνα με συρρίκνωση του ΑΕΠ. Παρά το γεγονός πως η συρρίκνωση του γερμανικού ΑΕΠ είχε προβλεφθεί από τη γερμανική κεντρική τράπεζα και από οικονομικούς αναλυτές, η επιβεβαίωση του γεγονότος οδήγησε πολλούς επενδυτές να αναζητήσουν ασφάλεια στα γερμανικά κρατικά ομόλογα, με αποτέλεσμα η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου αναφοράς να υποχωρήσει σε νέο χαμηλό επίπεδο ρεκόρ, στο -0,624%.

Σύμφωνα με τη γερμανική στατιστική υπηρεσία, το ΑΕΠ του δευτέρου τριμήνου ενισχύθηκε από την αύξηση της κατανάλωσης των νοικοκυριών αλλά και του δημόσιου τομέα. Ωστόσο, αυτές οι δυνάμεις δεν ήταν ικανές να αντισταθμίσουν τις αρνητικές εξελίξεις στο εμπόριο με τις γερμανικές εξαγωγές να μειώνονται το δεύτερο τρίμηνο σε μεγαλύτερο βαθμό από τις εισαγωγές. «Τα σημερινά στοιχεία για το ΑΕΠ σηματοδοτούν αναμφίβολα το τέλος μιας χρυσής δεκαετίας για τη γερμανική οικονομία», σχολίασε στο Reuters ο Κάρστεν Μπρζέσκι, οικονομολόγος της ING. «Ηταν μια δεκαετία ισχυρής ανάπτυξης χάρη σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που είχαν γίνει νωρίτερα, στα δημοσιονομικά μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας και των στεροειδών που παρείχε η ΕΚΤ με τη μορφή χαμηλών επιτοκίων δανεισμού και ενός σχετικά αδύναμου ευρώ», πρόσθεσε. Σε μια ασυνήθιστη κίνηση που αυξάνει σημαντικά την πίεση που ασκείται στην Γερμανίδα καγκελάριο να ακολουθήσει πιο επεκτατική δημοσιονομική πολιτική, η πανίσχυρη Ομοσπονδία Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI) συντάχθηκε, χθες, με όσους ζητούν δημοσιονομικά μέτρα στήριξης της οικονομίας, καλώντας τη Μέρκελ να εγκαταλείψει την πολιτική του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού. Την Τρίτη το βράδυ η Αγκελα Μέρκελ είχε παραδεχθεί ότι «οδεύουμε προς μια δύσκολη φάση», προσθέτοντας πως η κυβέρνηση θα παρακολουθήσει προσεκτικά την εξέλιξη της οικονομίας και το τρίτο τρίμηνο και «θα αντιδράσουμε ανάλογα με την κατάσταση». Πρόσθεσε βέβαια πως «μέχρι τώρα» δεν υπάρχει ανάγκη για λήψη μέτρων, ωστόσο ήταν η πρώτη φορά που η Μέρκελ άφησε ανοιχτό αυτό το ενδεχόμενο.

Επιβράδυνση στην Ευρωζώνη

Το ΑΕΠ της Ευρωζώνης επιβραδύνθηκε και το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, καθώς ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ - Κίνας και η αβεβαιότητα του Brexit είχαν το κόστος τους. Σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο, το ΑΕΠ των 19 κρατών-μελών ήταν μόλις κατά 0,2% υψηλότερο, ενώ σε ετήσια βάση ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν 1,1% από 1,3% τους τρεις πρώτους μήνες τους έτους. Συγκριτικά η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε το δεύτερο τρίμηνο κατά 2,3%. Η γαλλική οικονομία αναπτύχθηκε με ετήσιο ρυθμό 1,3% το δεύτερο τρίμηνο, ενώ η ιταλική οικονομία κατέγραψε μηδενική ανάπτυξη και η ισπανική αναπτύχθηκε με ρυθμό 2,3% συνεχίζοντας να πετυχαίνει σταθερά υψηλότερη ανάπτυξη από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης. Μικρή επιβράδυνση σημειώθηκε στην κυπριακή οικονομία η οποία αναπτύχθηκε με ρυθμό 3,2% από 3,4% το πρώτο τρίμηνο του έτους. Ικανοποιητική ήταν και η επίδοση της πορτογαλικής οικονομίας που αναπτύχθηκε με ρυθμό 1,8% το δεύτερο τρίμηνο, όσο δηλαδή και το προηγούμενο. Την υψηλότερη ανάπτυξη μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωζώνης είχε η Λιθουανία με 4%, ενώ την υψηλότερη ανάπτυξη μεταξύ των 28 κρατών-μελών είχε το δεύτερο τρίμηνο η Ουγγαρία, με ρυθμό 5,1%. Τέλος, επιβράδυνση είχαμε και για την απασχόληση στην Ευρωζώνη το δεύτερο τρίμηνο, με τον αριθμό των απασχολουμένων να αυξάνεται κατά 0,2% σε τριμηνιαία βάση, ενώ είχε αυξηθεί κατά 0,4% το πρώτο τρίμηνο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X