ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Σχέδια εκατομμυρίων αλλάζουν τον Στρόβολο

Προχωρούν οι μελέτες για το λίφτινγκ του Πεδιαίου, τον Ιούλη η προκήρυξη για την ανάπλαση Τσερίου

Της Μαρίας Ηρακλέους

Της Μαρίας Ηρακλέους

Μεγάλες προσδοκίες για τις επικείμενες αλλαγές που θα συντελεστούν στον δήμο Στροβόλου - και όχι μόνο- δημιουργεί ο ολοκληρωμένος σχεδιασμός για το πάρκο του Πεδιαίου. Νέες φυτεύσεις σε εκτάσεις που ισούνται σε εμβαδόν με 27 γήπεδα ποδοσφαίρου, 14 νέες γέφυρες, 10,8 χλμ οπτικής ίνας, έξυπνοι αισθητήρες, νέο δίκτυο φωτισμού, energy playgrounds, kinetik και solar pavements, χώροι στάθμευσης με υδατοπερατά υλικά, υπαίθρια αμφιθέατρα, θεραπευτικοί κήποι, πάρκο σκύλων και κέντρο διαχείρισης κρίσεως είναι μόνο κάποια από τα έργα που θα δούμε τα επόμενα χρόνια στον Πεδιαίο, όπως παρουσιάστηκαν από τους δημοτικούς μηχανικούς των δήμων. Το κατασκευαστικό κόστος του έργου αναμένεται να ανέλθει γύρω στα 22 εκατ. ευρώ συμπεριλαμβανομένων των μελετών (€1.750.000) και του κόστους διαχείρισης των δήμων (€3.280.000), το συνολικό κόστος θα ανέλθει γύρω στα 27 εκατ. ευρώ (€ 26.887.400) και θα συγχρηματοδοτηθεί από τα Διαρθρωτικά Ταμεία της ΕΕ. Μαζί με το γραμμικό πάρκο προωθείται και η πολυαναμενόμενη ανάπλαση της Λεωφόρου Τσερίου, με αρχικό υπολογιζόμενο κόστος τα 8 εκατ. ευρώ. Σε δηλώσεις του στην ενημερωτική εκπομπή Διασπορά Ειδήσεων του SporFm ο δήμαρχος Στροβόλου Ανδρέας Παπαχαραλάμπους, ανέφερε ότι η προκήρυξη του έργου αναμένεται ότι θα γίνει εντός Ιουλίου, ενώ το κατασκευαστικό κομμάτι του έργου θα ξεκινήσει εντός Σεπτεμβρίου. Το τρίτο μεγάλο έργο αλλά και η κατασκευή οδικού δικτύου που να συνδέει τη Λεωφόρο Στροβόλου με τη Λεωφόρο Αρχαγγέλου. Το συγκεκριμένο έργο προνοεί την κατασκευή δυο γεφυρών σε σημεία της κοίτης του Πεδιαίου ποταμού και βελτιώσεις στο υφιστάμενο δευτερεύον οδικό δίκτυο της περιοχής (οδοί Βοσπόρου, Αλεξανδρουπόλεως, Κανάρη, Ελαιώνων, Μ. Μπότσαρη, Ελαιώνων στο Στρόβολο). Πρόκειται για ένα έργο ύψους 12 εκατ. ευρώ με ορίζοντα υλοποίησης τα τρία χρόνια. Παράλληλα με αυτά τρέχει και η ανάπλαση του παλαιού πυρήνα Στροβόλου, ένα έργο συνολικού εκτιμώμενου κόστους στα 4 εκατ. ευρώ.

Η σημασία του Πεδιαίου

Τον Σεπτέμβριο αναμένεται να ξεκινήσει η προκήρυξη για τους μελετητές του έργου Πεδιαίου. Στόχος το έργο να αρχίσει να κατασκευάζεται αρχές 2024

Ο Πεδιαίος είναι ένα έργο ύψιστης περιβαλλοντικής σημασίας, εμπεριέχει ωστόσο και τουριστικές αποχρώσεις. Και αυτό γιατί θεωρείται ως η φυσική ομορφιά που έχει να αναδείξει η Λευκωσία, σε σχέση με τις υπόλοιπες πόλεις της Κύπρου που έχουν ως σημείο αναφοράς τα παραλιακά τους μέτωπα. Αυτό αναφέρθηκε από τις τοπικές αρχές στο πλαίσιο της πρόσφατης παρουσίασης της ολοκληρωμένης χωρικής ανάπτυξης της αστικής περιοχής Λευκωσίας. Με την ανάδειξη λοιπόν του Πεδιαίου και την αναβάθμιση του Γραμμικού πάρκου εκτιμάται ότι θα ενισχυθεί και ο οικοτουρισμός, μια τάση που κερδίζει έδαφος παγκοσμίως, έχει ενισχυθεί από την πανδημία και έχει μεγάλες προοπτικές τα επόμενα χρόνια (εκτίμηση για 334 δισ. δολάρια έως το 2027 για την βιομηχανία του οικοτουρισμού).

Τα χρονοδιαγράμματα

Η διάρκεια μελετών και ωρίμασης του έργου είναι από τον Ιούνιο 2022 μέχρι τον Νοέμβριο 2023. Μέσα σε αυτό το διάστημα αναμένεται να ετοιμαστεί η Μελέτη εκτίμησης επιπτώσεων στο περιβάλλον και η κατάθεσή της ενώπιον Περιβαλλοντικής Αρχής, καθώς και οι υπόλοιπες μελέτες οι οποίες θα υποβληθούν στα τμήματα Πολεοδομίας, Δημοσίων Έργων και Αναπτύξεως Υδάτων, για εξασφάλιση των απαιτούμενων αδειών. Ακολούθως θα ετοιμαστούν τα έγγραφα του διαγωνισμού, θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για υλοποίηση φάσεων του έργου και θα υπογραφούν τα συμβόλαια. Όλα αυτά μέχρι το τέλος του 2023 αφού βάσει χρονοδιαγράμματος, τα κατασκευαστικά έργα αναμένεται να διαρκέσουν από τον Δεκέμβριο του 2023 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2027. Όπως πληροφορείται η «Κ», αυτό το διάστημα οι δημοτικοί μηχανικοί των δήμων είναι σε διαβουλεύσεις, σε μια προσπάθεια να διαχωρίσουν και να βάλουν σε προτεραιότητα τις διαφορετικές φάσεις του έργου.

Τα έργα ανά περιοχή

Το έργο θα επεκταθεί και στην περιοχή του Αγίου Ανδρέα με σύνδεση πεζόδρομου και ποδηλατόδρομου, ενώ θα γίνει καθαρισμός της κοίτης και αποκατάσταση της βιοποικιλότητας. Στην περιοχή του δημοτικού κήπου Λευκωσίας αναμένεται να προχωρήσει επέκταση πεζόδρομου και ποδηλατοδρόμου, να τοποθετηθεί σημείο πληροφοριών, κόμβος ποδηλάτων ενώ θα αναβαθμιστούν οι υφιστάμενες δημόσιες τουαλέτες. Στο πάρκο Προδρόμου, βάσει σχεδιασμού προτείνεται η δημιουργία χώρων για μέλισσες και πεταλούδες, η δημιουργία μικρού αναψυκτηρίου και πώλησης τοπικών προϊόντων, θεραπευτικός κήπος, εκδρομικός χώρος, σημείο πρόσβασης σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, παιδική χαρά και energy παιδότοπος. Θα αναβαθμιστεί επίσης το υφιστάμενο μονοπάτι και ο φωτισμός.

Στην περιοχή των Αγίων Ομολογητών επίσης θα λειτουργεί σημείο πρόσβασης έκτακτης ανάγκης, ενώ θα προχωρήσει ο καθαρισμός της κοίτης και αποκατάσταση της βιοποικιλότητας.

Στην περιοχή του προεδρικού μεγάρου, προτείνεται η δημιουργία υπαίθριου αμφιθέατρου, ποδηλατικού πάρκου και bike hub, καθώς και η δημιουργία σημείου πληροφοριών και η αποκατάσταση της φυσικής πορείας δίπλα στο ποτάμι. Στην λεωφόρο Αθαλάσσας, θα δημιουργηθεί νέα πεζογέφυρα πάνω από την λεωφόρο Στροβόλου, αναψυκτήριο, ενώ προτείνεται η διαπλάτυνση πεζόδρομου και βελτίωση της συνδεσιμότητας του πάρκου με τον αστικό ιστό και τα γειτονικά πάρκα.

Μείζον θέμα για την περιοχή Στροβόλου είναι σαφώς ο υπερχειλισμένος Πεδιαίος και οι πλημμύρες που θέτουν σε κίνδυνο και ταλαιπωρούν όσους επιχειρήσουν να διασχίσουν την γέφυρα μετά από κάθε έντονη βροχόπτωση. Ως εκ τούτου, στο πλαίσιο της αναβάθμισης του Πεδιαίου ποταμού προτείνονται λύσεις όπως ανύψωση της γέφυρας Αλεξανδρουπόλεως και ταυτόχρονη δημιουργία πεζογέφυρας για αποφυγή πλημμυρών. Στο σημείο του δημαρχείου Στροβόλου, προτείνεται επίσης η δημιουργία νέας πλατείας που θα αποτελεί πύλη εισόδου στον παλαιό πυρήνα, κέντρο πληροφοριών με πινακίδα αφής, σημεία πρόσβασης έκτακτης ανάγκης, κέντρο διαχείρισης κρίσεων και δυνατότητα take away cafe.

Στην περιοχή Ελαιώνων προωθείται η διαπλάτυνση γέφυρας της οδού με αντηρίδες, η δημιουργία πάρκου σκύλων, η ενίσχυση της βιοποικιλότητας με ενδημικά είδη, energy παιδική χαρά και στον Άγιο Μάμα θα γίνει σύνδεση της κατοικημένης περιοχής με το γραμμικό πάρκο, θα ενισχυθεί η φύτευση και η βιοποικιλότητα με ενδημικά είδη.

Στην περιοχή Ιωάννη Καποδίστρια προωθείται η διαπλάτυνση της γέφυρας με αντηρίδες και η δημιουργία πεζογέφυρας. Σημαντικές αλλαγές προωθούνται και στην λίμνη Μαγκλή. Συγκεκριμένα προωθείται η δημιουργία αναψυκτηρίου, περιπτέρων, παιδικής χαράς, θεραπευτικού κήπου και kinetic pavement. Προτείνεται επίσης η δημιουργία πεζογέφυρας, σημεία αναπαραγωγής μελισσών και πεταλούδων, ενίσχυση βιοποικιλότητας με ενδημικά είδη, η δημιουργία info point με πινακίδα αφής, σημεία ξεκούρασης και χώροι πίκνικ, πάρκο άσκησης, bike hub, στέγαστρο με πανί και σημείο πρόσβασης έκτακτης ανάγκης. Στην Λακατάμεια Α προτείνεται η δημιουργία υπαίθριου αμφιθέατρου, μουσείου λαϊκής και μοντέρνας τέχνης, περίπτερα και αναψυκτήριο και πάρκο αισθήσεων. Προτείνεται επίσης η ένωση των πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμων δεξιά και αριστερά του ποταμού, η δημιουργία σημείου για αναπαραγωγή μελισσών και πεταλούδων, η ενίσχυση της φύτευσης και βιοποικιλότητας με ενδημικά είδη, σημείο φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, δημιουργία κεντρικής πλατείας, kinetic και solar pavement καθώς και η δημιουργία περιβαλλοντικού κέντρου.

Στην Λακατάμεια Β προτείνεται η ενίσχυση της φύτευσης και βιοποικιλότητας με ενδημικά είδη, σημεία αναπαραγωγής μελισσών και πεταλούδων. Προτείνεται επίσης η δημιουργία πεζογέφυρας για ένωση των πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμων εκατέρωθεν του ποταμού και η δημιουργία γηπέδων beach volley, αντισφαίρισης και bike hub. Τέλος, προωθείται η επέκταση του ποδηλατόδρομου και του πεζόδρομου και στην περιοχή της Ανθούπολης, η δημιουργία πεζογέφυρας και θεραπευτικού κήπου καθώς και προτεινόμενες εξέδρες θέασης απολιθωμάτων.

Kinetic παιδότοποι και πεζοδρόμια

Επίκεντρο του σχεδιασμού είναι η βιώσιμη κινητικότητα, η περιβαλλοντική ανάπτυξη του Πεδιαίου, οι καινοτόμες πρακτικές, οι πράσινες υποδομές και ο σεβασμός προς την φύση, ενώ όπως τονίστηκε κατά την πρόσφατη παρουσίαση του στον Υπ. Γεωργίας, το έργο αναμένεται ότι θα ενισχύσει την βιοποικιλότητα και την χρήση των ΑΠΕ. Είναι ίσως πρωτοποριακό για την Κύπρο η αξιοποίηση κινητικής ενέργειας η οποία θα αξιοποιείται στην λειτουργία των kinetic playgrounds και kinetic pavements, τα οποία θα μετατρέπουν την κινητική ενέργεια σε ηλεκτρική. Τέτοια σημεία θα τοποθετηθούν στην λίμνη Μαγκλή και στην Λακατάμεια. Στον σχεδιασμό περιλαμβάνεται και η δημιουργία solar pavements που θα τοποθετηθούν στο περιβαλλοντικό κέντρο, στις δημόσιες τουαλέτες, στην κεντρική πλατεία Λακατάμειας και στο σημείο φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων.

Οι δημοτικές εκλογές

Το έργο συμπεριλαμβάνεται στην Στρατηγική Ολοκληρωμένης Χωρικής Ανάπτυξης των έξι Δήμων της αστικής Λευκωσίας (Λευκωσίας, Στροβόλου, Λακατάμειας, Έγκωμης, Αγίου Δομετίου και Αγλαντζιάς) για την προγραμματική περίοδο 2021-2027. Όπως τόνισε ο δήμαρχος Στροβόλου, η πορεία υλοποίησης του έργου δεν θα σταματήσει ούτε λόγω των επερχόμενων δημοτικών εκλογών ενώ δεν θα επηρεαστεί από τις επικείμενες συνενώσεις και τις χωροταξικές αλλαγές των δήμων. Αυτό που έχει αποφασιστεί είναι ότι το ενιαίο διαχειριστικό σχέδιο θα είναι κοινό μεταξύ των δήμων Στροβόλου, Λευκωσίας και Λακατάμειας

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίας Ηρακλέους

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση