ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τοπικό Σχέδιο Ακάμα: Αναστολή εφαρμογής έξι μηνών

Στόχος να εξεταστεί η δυνατότητα περαιτέρω ανταπόκρισης σε δύο στόχους του σχεδίου

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Την αναστολή της εφαρμογής του Τοπικού Σχεδίου Ακάμα για έξι μήνες αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο.

Σε δηλώσεις του ο Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, ανέφερε ότι έλαβε εξουσιοδότηση να δημοσιεύσει το Τοπικό Σχέδιο με εξάμηνη αναστολή εφαρμογής των προνοιών του, ούτως ώστε να εξεταστεί η δυνατότητα περαιτέρω ανταπόκρισης σε δύο στόχους του σχεδίου, την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη.

Μέσα σε αυτούς τους έξι μήνες θα ισχύει η Λευκή Ζώνη και αναμένεται να αξιολογηθούν τα δεδομένα της περιοχής και να εκπονηθούν βεβαίως σχετικές μελέτες που θα συγκεκριμενοποιήσουν μέτρα και δράσεις προς ικανοποίηση των κοινωνικο-οικονομικών στρατηγικών στόχων που έχουν τεθεί.

Ολόκληρη η δήλωση Νουρή 

Στη βάση της Απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου ημερομηνίας 11.01.2016, το Πολεοδομικό Συμβούλιο εκπόνησε το Τοπικό Σχέδιο του Ακάμα, σύμφωνα με το στρατηγικό σχέδιο που έθεσε η τότε έκθεση του Υπουργού Εσωτερικών για την εκπόνηση του Τοπικού Σχεδίου Ακάμα.

Η Έκθεση Εκπόνησης καθόριζε τη Γενική Στρατηγική Ανάπτυξης που προνοούσε, μεταξύ άλλων, την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και του πολιτιστικού τοπίου, αλλά και τη διαφύλαξη των κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων από την εφαρμογή του σχεδίου.

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας εκπόνησης του Τοπικού Σχεδίου Ακάμα και τη σχετική έγκριση από το Πολεοδομικό Συμβούλιο χθες, 21.02.2023, διαφαίνεται ότι έχει επιτευχθεί η ικανοποίηση όλων των Στρατηγικών Στόχων της Έκθεσης Εκπόνησης που αφορούν στην προστασίας και διαχείριση της φύσης και του φυσικού περιβάλλοντος. Ωστόσο, επειδή δεν έγινε κατορθωτό να ικανοποιηθούν στον ίδιο βαθμό οι υπόλοιποι Στρατηγικοί Στόχοι που αφορούν στην οικονομική και κοινωνική πτυχή του Σχεδίου Ανάπτυξης, το Υπουργικό Συμβούλιο, στη σημερινή του Συνεδρία ημερομηνίας 22.02.2023, εξουσιοδοτεί τον Υπουργό Εσωτερικών να δημοσιεύσει το Τοπικό Σχέδιο Ακάμα με εξάμηνη αναστολή της εφαρμογής των προνοιών του, μέχρι δηλαδή την 1η Σεπτεμβρίου του 2023, ώστε να εξεταστεί περαιτέρω η δυνατότητα ανταπόκρισης στους δυο άλλους στόχους του σχεδίου.

Στο χρονικό αυτό διάστημα των έξι μηνών, κατά το οποίο θα ισχύει η Λευκή Ζώνη, αναμένεται να αξιολογηθούν τα δεδομένα της περιοχής και να εκπονηθούν βεβαίως σχετικές μελέτες που θα συγκεκριμενοποιήσουν μέτρα και δράσεις προς ικανοποίηση των κοινωνικο-οικονομικών στρατηγικών στόχων που έχουν τεθεί.

Νοείται επίσης ότι, με τη δημοσίευσης του Τοπικού Σχεδίου Ακάμα, ξεκινά παράλληλα η τετράμηνη υποβολής ενστάσεων κατά των προνοιών του, ώστε κατά αυτό τον τρόπο, το Τμήμα Πολεοδομία και Οικήσεως να έχει ενώπιον του τις όποιες πιθανές αντιδράσεις για να αξιολογηθούν.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑ

Αναστέλλεται επιμελώς υπογείως από το 1988 περίπου. Τι είναι ακόμη μία αναστολή έξι μηνών, τώρα που φεύγει και ο Νουρής, με προοπτική μέχρι τέλους του αιώνος και σημαδιακά στο 2088;
Το όπλο της παράδοσης, έστω και άγονης ενέργειας, των εκλογικών βιβλιαρίων βρήκαν τρόπο και το παραμέρισαν από τους επηρεαζόμενους και έτσι παίζει μονότερμα η Εξουσία των σκοπουμένων επιλεκτικών συμφερόντων.

Γ. Αργυρού
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση