ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σύσκεψη ΕΤΕΚ για αύξηση στην τιμή των οικοδομικών υλικών

Τι αναφέρει η ανακοίνωση του ΕΤΕΚ

ΚΥΠΕ

Σύσκεψη, με πρωτοβουλία του ΕΤΕΚ πραγματοποιήθηκε πρόσφατα για διάγνωση και εισηγήσεις για μετριασμό των επιπτώσεων για το θέμα της μεγάλης αύξησης της τιμής αγοράς βασικών οικοδομικών υλικών στην Κύπρο.

Ανακοίνωση του ΕΤΕΚ αναφέρει ότι συμμετείχαν αντιπροσωπεία της ΟΕΒ, του ΚΕΒΕ, της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου, του Παγκύπριου Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης & Οικοδόμων, του Συνδέσμου Επιμετρητών Κύπρου, του RICS (Cyprus Branch), του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου (ως παρατηρητής και άλλοι όπου φάνηκε ότι το πρόβλημα είναι παγκόσμιο και τα αίτια και η δυναμική που οδήγησαν στη ψηλή και συνεχιζόμενη αύξηση της τιμής βασικών οικοδομικών υλικών διεθνώς είναι σύνθετα.

Ως αποτέλεσμα της συζήτησης διαμορφώθηκε δέσμη μέτρων τα οποία στοχεύουν στην όσο το δυνατό μεγαλύτερη μείωση των επιπτώσεων του φαινομένου. Μεταξύ άλλων η δέσμη μέτρων περιλαμβάνει όπως να κληθεί το κράτος να μελετήσει το θέμα και να καθορίσει, το συντομότερο δυνατό, πολιτική και κατευθυντήριες γραμμές σε ό,τι αφορά τα δικά του έργα (είτε σε διαδικασία υλοποίησης, είτε υπό σχεδιασμό). Αναμένεται πως εν πολλοίς οι συστάσεις αυτές θα αποτελέσουν οδηγό και κατευθυντήρια γραμμή και για τον ιδιωτικό τομέα.

Επίσης, το κράτος να προχωρήσει στην επίσπευση της καταβολής της επιστροφής του ΦΠΑ σε εργολήπτες, επιχειρηματίες ανάπτυξης γης και άλλες επηρεαζόμενες κυπριακές επιχειρήσεις και να γίνει μελέτη ευρύτερα του θέματος ΦΠΑ ή και άλλων στοχευμένων έκτακτων φορολογικών ελαφρύνσεων. Επίσης οι τράπεζες να ενημερωθούν για το θέμα και ανάλογα με την κάθε περίπτωση και με τα ειδικά χαρακτηριστικά της να προσπαθήσουν να είναι ελαστικές και βοηθητικές με πιστωτική επέκταση ενώ να μελετηθεί η δημιουργία έκτακτων ειδικών σχεδίων στήριξης για τους πιο ευάλωτους.

Το ΕΤΕΚ μετά τη σύσκεψη κατά την οποία αναγνωρίστηκε από όλους τους συμμετέχοντες η σοβαρότητα του θέματος και αποφασίστηκαν τα μέτρα που θα ληφθούν, θα ζητήσει συνάντηση με τους αρμόδιους Υπουργούς Οικονομικών και Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων. Στη συνάντηση με τους Υπουργούς θα συζητηθεί το θέμα και θα τους παρουσιαστεί η δέσμη μέτρων και εισηγήσεων που ετοιμάστηκαν.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση