ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Συζήτησε τρόπους μείωσης ή απορρόφησης της αύξησης στο ρεύμα η Επ. Ενέργειας

Η πλειοψηφία των κοινοβουλευτικών κομμάτων προτάσσει τη μείωση του ΦΠΑ και την χρήση του αποθεματικού της ΑΗΚ για άμεση ανακούφιση των καταναλωτών

ΚΥΠΕ

Τρόπους μείωσης ή απορρόφησης της αύξησης στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος συζήτησε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου και Ενέργειας με την πλειοψηφία των κοινοβουλευτικών κομμάτων να προτάσσουν την μείωση του ΦΠΑ και την χρήση του αποθεματικού της ΑΗΚ για άμεση ανακούφιση των καταναλωτών.

Ο πρόεδρος της επιτροπής, βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννης, συμφώνησε μόνο στην κατάργηση του ΦΠΑ στην αγορά καυσίμων από την ΑΗΚ και εφόσον η τιμή υπερβαίνει το σημείο αναφοράς των €300/τόνο και όχι στην οριζόντια κατάργηση του στο ΦΠΑ στο τιμολόγιο του ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ σημείωσε πως μελετάται η μετακύλιση του κόστους για ευάλωτες ομάδες στον φορολογούμενο πολίτη, δηλαδή η κάλυψή τους από το κράτος.

Όπως είπε, υπάρχουν περιθώρια για ένα δικαιότερο σύστημα τιμολόγησης, υπάρχουν περιθώρια τα οποία πρέπει οπωσδήποτε να αγγίξουμε και το θέμα του ΦΠΑ καθώς επίσης και τις δυνατότητας κεφαλαίου που υπάρχουν, όμως με τρόπο που δεν θα επηρεάσουμε τους ρυθμούς ανάπτυξης ή τους ρυθμούς πορείας προς την πράσινη μετάβαση.

«Δεν μπορεί να παίρνουμε τα αποθεματικά είτε της ΑΗΚ είτε άλλως πως και να τα επιστρέψουμε στους πολίτες σε βάρος των επενδύσεων που χρειάζονται να γίνουν, επενδύσεις και πραγματικό όφελος προς την τιμή του καταναλωτή θα έλθουν όταν και εφόσον γίνουν τεράστιες επενδύσεις στο σύστημα διανομής, όταν εφαρμοστεί τέτοιου είδους τεχνολογία στη διανομή και το δίκτυο που πραγματικά θα μετρά το όφελος του πολίτη» είπε.

Ο κ. Χατζηγιάννης εξήγησε πως πέραν των ευάλωτων ομάδων, όπου το κόστος μεταφέρεται πλέον στον φορολογούμενο, μπορεί να αγγίξουμε το θέμα του ΦΠΑ το οποίο μελετούμε όχι όμως στη λογική ότι θα πάει στο 12% ή στο 5%.

«Αντιλαμβάνεστε ότι η κυπριακή πολιτεία δεν μπορεί να απολέσει αυτό το τεράστιο έσοδο στα δημόσια οικονομικά της, μπορούμε ωστόσο να δούμε το όφελος το οποίο δημιουργείται από πλευράς του κράτους, από την βασική τιμή της πορείας των καυσίμων», είπε.

«Δηλαδή μετά τα €300 ευρώ/τόνο ως τιμή αναφοράς της αγοράς των καυσίμων ή διεθνούς τιμής στα καύσιμα, δεν θεωρώ ότι το κράτος είναι υποχρεωμένο να επιβάλλει ΦΠΑ σε τιμές καυσίμων πέραν των €300/τόνο»,πρόσθεσε.

Εξήγησε επίσης ότι μετατιμολογείται αυτή η διαφορά και ως εκ τούτου υπάρχει η δυνατότητα να αξιολογήσουμε το ενδεχόμενο να μην επιβάλλεται ΦΠΑ στο συγκεκριμένο αυτό το κομμάτι. Δεν αναφέρομαι στο ότι μπορεί να υπάρξει καθολική μείωση του ΦΠΑ, αντιλαμβάνεστε ότι αυτό δεν είναι εφικτό, είπε.

Τέλος, ο κ. Χατζηγιάννης σημείωσε ότι η σχέση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος προς τον καταναλωτή είναι πολυπαραγοντική, συνδέοντας την τιμή του τιμολογίου, με τις τιμές των καυσίμων διεθνώς, την καθυστέρηση στην διείσδυση των ΑΠΕ στο ηλεκτρικό μείγμα, αλλά και της γραφειοκρατίας, που καθυστερεί στην αδειοδότηση μονάδων ΑΠΕ.

Αναφέρθηκε σε «700 megawatt, τα οποία είναι σε σειρά αναμονής ή περιμένουν αδειοδότηση και από πλευράς του το Τμήμα Περιβάλλοντος δεν έχει εγκρίνει με αποτέλεσμα να μην έχουμε εκείνο το όφελος».

Τρία πράγματα έπρεπε να κάνει η Κυβέρνηση για να δώσει φτηνό ηλεκτρικό ρεύμα στους πολίτες, ανέφερε ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Κώστας Κώστα, προτάσσοντας την εισαγωγή φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή και σημειώνοντας ότι η χρήση μαζούτ επιφέρει πρόστιμα από την ΕΕ 50 εκ. ευρώ περίπου τον χρόνο, λόγω εκπομπών ρύπων.

Το κόστος για την μη χρήση φυσικού αερίου για την ηλεκτροπαραγωγή από την 1/1/2020 μέχρι το τέλος του 2022, πρόσθεσε, θα ανέλθει συνολικά στα 200 εκ. ευρώ. Υπενθύμισε ότι το 2011 ήμασταν ένα βήμα πριν την εισαγωγή φθηνού φυσικού αερίου και έκανε λόγο σε υπόσκαψη από τους κυβερνώντες εκείνης της συμφωνίας που θα επέτρεπε να πληρώνουμε σήμερα πολύ πιο φτηνό ρεύμα.

Με αλλαγές στόχων, διαδικασιών και μετάθεση χρονοδιαγραμμάτων, η Κυβέρνηση απέτυχε 4 φορές να εισάξει φυσικό αέριο, ανέφερε.

Δεύτερο πράγμα που έπρεπε να κάνει η Κυβέρνηση, συνέχισε, ήταν να ανοίξει την ελεύθερη ανταγωνιστική αγορά ηλεκτρισμού, ώστε να καλυφθεί ο στόχος διείσδυσης των ΑΠΕ, σημειώνοντας ότι έπρεπε να γίνει μέχρι τον Ιούλιο του 2016, αλλά δεν έγινε. Μίλησε δε για περαιτέρω καθυστέρηση.

Το τρίτο, είπε, ήταν να προωθήσει τις ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο καλύπτοντας τον στόχο της ΕΕ. Απαιτείται ολοκληρωμένος σχεδιασμός για τις ΑΠΕ που δεν υπάρχει, δήλωσε ο κ. Κώστα κάνοντας λόγο για βαρύτατες ευθύνες της Κυβέρνησης και «αυτός που πάντα την πληρώνει είναι ο πολίτης, καταναλωτής».

Κύρια αιτία του προβλήματος της αύξησης της τιμής του ρεύματος είναι ότι η ΑΗΚ χρησιμοποιεί ένα ακριβό και ρυπογόνο καύσιμο, γεγονός που αυξάνει τα ανελαστικά έξοδα, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται ο καταναλωτής, ανέφερε ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσης Παντελίδης.

«Για αυτό θεωρούμε ως μέγα σκάνδαλο το γεγονός ότι από το 2007, όταν στο τέλος της διακυβέρνησης Παπαδόπουλου είχαν ξεκινήσει οι προσπάθειες για έλευση φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή, έχουν περάσει 14 ολόκληρα χρόνια χωρίς ποτέ να έρθει φυσικό αέριο στην Κύπρο».

Ο κ. Παντελίδης είπε ότι κάλεσε την Επιτροπή Ενέργειας με διαρκή και έντονη δράση να ασκήσει έλεγχο και πίεση στην Κυβέρνηση ώστε το συντομότερο δυνατό να προχωρήσει η χρήση φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή και η ενθάρρυνση της ΑΗΚ και του ιδιωτικού τομέα για χρήση των ΑΕΠ, ώστε να υπάρξει σημαντική μείωση στην τιμή του ρεύματος.

Οι τεράστιες καθυστερήσεις στην έλευση του φυσικού αερίου που θα οδηγούσε σε φθηνότερη ηλεκτρική ενέργεια και η καθυστέρηση στο άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού έχει οδηγήσει στην εξάρτηση από τα υγρά καύσιμα που καθιστά τον Κύπριο καταναλωτή έρμαιο στις διακυμάνσεις στις τιμές των καυσίμων.

Πέραν της εισαγωγής των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, πρέπει να βρεθούν άμεσα τρόποι για να ελαφρυνθεί ο Κύπριος καταναλωτής και ιδιαίτερα των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, είπε.

Εισηγήθηκε άμεσα την μείωση ΦΠΑ από το 19% στο 5% και εξαίρεση επιβολής ΦΠΑ και άλλων χρεώσεων στο τιμολόγιο του ηλεκτρικού ρεύματος

Ο Σωτήρης Ιωάννου, Βουλευτής του ΕΛΑΜ είπε ότι η ραγδαία αύξηση της τιμής του ρεύματος αφορά όλους τους πολίτες σε ιδιωτικό ή επιχειρηματικό επίπεδο, ο οποίοι προσπαθούν να ορθοποδήσουν.

Οι αιτιολογίες που ακούστηκαν, είπε, είτε βάσιμες, είτε όχι, «είναι απλά λόγια παρηγοριάς για τους πολίτες που βρίσκονται έξω από αυτή την αίθουσα και προσπαθούν να επιβιώσουν. Η απόδειξη του ενδιαφέροντος από την πολιτεία, κατά την δική μας εκτίμηση, είναι η άμεση μείωση ου ΦΠΑ στο χαμηλότερο δυνατό ποσοστό».

Το ηλεκτρικό ρεύμα είναι ένα αγαθό που ελεύθερα θα πρέπει να απολαμβάνουν όλοι οι πολίτες, πρόσθεσε, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτο την ώρα που το ρεύμα αυξάνεται η ΑΗΚ να δίδει δώρα μισού εκ. για εμβολιασμούς, και «οι Τ/κ να απολαμβάνουν δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα εδώ και 57 χρόνια σε ελεγχόμενες από την Δημοκρατία περιοχές».

Τα εκατομμύρια που χάνονται σε αυτές τις ενέργειες είναι ένας πάγιος επιπρόσθετος φόρος των Ε/κ, είπε.

Τα περιθώρια μείωσης της τιμής του ηλεκτρισμού περιορίζονται στην μείωση του ΦΠΑ, για την έγκριση του οποίου χρειάζονται 3 μήνες, και ποσά από το αποθεματικό της ΑΗΚ, ανέφερε ο Βουλευτής των Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, Σταύρος Παπαδούρης.

Εκείνο που ξένισε, πρόσθεσε, είναι ότι σύμφωνα με την ΡΑΕΚ υπάρχουν σχέδια μέχρι 800 megawatt, που εδώ και χρόνια έχουν μπλοκαριστεί. Η Επιτροπή Ενέργειας, ανέφερε, θα ρέπει να καλέσει αυτούς τους φορείς και τις αρμόδιες υπηρεσίες για έλεγχο μέχρι σήμερα για τις αδειοδοτήσεις που έχουν πάρει φωτοβολταϊκά πάρκα αλλά δεν έχει προχωρήσει η δανειοδότηση.

Οι θεσμοί της πολιτείας πρέπει να θέσουν τις κατάλληλες παραμέτρους μέχρι το άνοιγμα της πραγματικής ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρισμού τέλος του 2022, δήλωσε ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ, Μιχαλης Γιακουμή.

Ήρθε η κατάλληλη στιγμή, πρόσθεσε, να δούμε και άλλες παραμέτρους για μείωση του ηλεκτρισμού, όπως μείωση του ΦΠΑ, κάλυψη από την ΑΗΚ μέρους των αυξήσεων, κάλυψη μέσω των ΑΠΕ, με τρόπο που να μην στοιχίζει το κόστος αποφυγής της Αρχής που σήμερα είναι στα 12 σεντ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση