ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 23:39
 

Συζητούν για αξιοποίηση εσόδων από τα διαβατήρια

Πρόταση Συμβουλίου Οικονομίας για σύσταση ειδικού Ταμείου για διοχέτευση εσόδων σε παραγωγικές επενδύσεις

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Τη σύσταση Ειδικού Ταμείου μέσω του οποίου τα έσοδα από το Κυπριακό Πρόγραμμα Επενδύσεων (ΚΠΕ) θα διοχετεύονται, με στοχευμένες επενδύσεις, σε τομείς αιχμής έρευνας, καινοτομίας και ανάπτυξης, καθώς και σε επενδύσεις με μακροχρόνιο αναπτυξιακό χαρακτήρα, εισηγείται, μεταξύ άλλων, το Συμβούλιο Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας προς την Κυβέρνηση.

Πρόκειται για την πρώτη επίσημη σύσταση πολιτικής του Συμβουλίου προς την Κυβέρνηση, που αφορά στον επενδυτικό τομέα και στοχεύει στην ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης μέσω της προώθησης παραγωγικών επενδύσεων.

Περιλαμβάνονται συγκεκριμένα μία σειρά πρακτικών εισηγήσεων στις οποίες έχει καταλήξει το Συμβούλιο, μελετώντας το ισχύον επενδυτικό πλαίσιο στην Κύπρο, περιλαμβανομένου του υφιστάμενου ΚΠΕ, λαμβανομένης υπόψη και της πρόσφατης αξιολόγησής του από τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το Συμβούλιο αναγνωρίζει τα μέχρι σήμερα οφέλη για την κυπριακή οικονομία από την εφαρμογή του Επενδυτικού Προγράμματος, καλώντας ωστόσο την Κυβέρνηση να κατευθύνει μέρος των εσόδων του Προγράμματος σε παραγωγικές επενδύσεις με μακροπρόθεσμα οφέλη για την κυπριακή οικονομία.

Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι η εφαρμογή του σχεδίου για την κατ’ εξαίρεση πολιτογράφηση στην Κύπρο συνοδεύεται από θετικά αποτελέσματα και ότι το ΚΠΕ κατάφερε να προσελκύσει σημαντικές επενδύσεις στην οικονομία, συμβάλλοντας στην αναθέρμανση της αγοράς ακινήτων και στην ευρύτερη ανάπτυξη της οικονομίας. Έχει δημιουργήσει σημαντική κατασκευαστική δραστηριότητα, η οποία έχει συμβάλλει στη βελτίωση της απασχόλησης, την κερδοφορία των εμπλεκόμενων στον κλάδο και στα κρατικά έσοδα μέσω φορολογιών.

Σημειώνει επίσης ότι τα οφέλη που προκύπτουν από το ΚΠΕ, δεν περιορίζονται στον κλάδο της ανάπτυξης ακινήτων, αλλά αγγίζουν το σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας (σε κάποιους τομείς περισσότερο και σε άλλους λιγότερο), ωστόσο θεωρεί ότι έχουν βραχυπρόθεσμο παρά μακροπρόθεσμο χαρακτήρα κυρίως όταν δεν συνοδεύονται από την εγκατάσταση και δραστηριοποίηση των επενδυτών στην χώρα μας. Επίσης, σύμφωνα με το Συμβούλιο, στις περιπτώσεις που το σχέδιο δημιουργεί στρεβλώσεις στην αγορά ακινήτων καθώς οι τιμές των ακινήτων προσδιορίζονται πέρα από τις δυνάμεις της προσφοράς και της ζήτησης, η αύξηση των τιμών της γης καθιστά άλλες επενδύσεις μη κερδοφόρες ή λιγότερο ελκυστικές, με αποτέλεσμα να παρατηρείται παραγκωνισμός επενδύσεων σε άλλους τομείς της οικονομίας.

Το Συμβούλιο εισηγείται προς την Κυβέρνηση να προχωρήσει με τη σύσταση ενός Ταμείου στο οποίο θα κατατίθεται ένα ποσοστό των εσόδων που εισέρχονται στη χώρα από το Κυπριακό Πρόγραμμα Επενδύσεων. Τα χρήματα αυτά θα μπορούν να επενδύονται:

(1) Σε τομείς αιχμής έρευνας και ανάπτυξης που βοηθούν την οικονομία και την ανταγωνιστικότητα, με βάση τις προτεραιότητες του Συμβουλίου Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας καθώς και του Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας.

(2) Σε τομείς της οικονομίας που έχουν μακροχρόνιο αναπτυξιακό χαρακτήρα στην οικονομία, όπως η αναβάθμιση της εκπαίδευσης, της υγείας, οι νέες τεχνολογίες ανάπτυξης της παραγωγικότητας, η επένδυση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Σε ό,τι αφορά το ευρύτερο πλαίσιο επενδύσεων στην Κύπρο, το Συμβούλιο προτείνει μεταξύ άλλων τη δημιουργία One-Stop-Shop για αδειοδοτήσεις με απλοποιημένες ηλεκτρονικές διαδικασίες, την διευκόλυνση της πρόσβασης σε εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό, τη σύνδεση των δυνητικών επενδυτών με πανεπιστήμια και επαγγελματικά δίκτυα, καθώς και την περαιτέρω προώθηση οικονομικών και φορολογικών κινήτρων για τη συνεχή προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Σημαντική θεωρεί επίσης την ενίσχυση των προσπαθειών για προσέλκυση ξένων εταιρειών για εγκαθίδρυση στην Κύπρο των κεντρικών ή περιφερειακών τους γραφείων, που, πέραν των άλλων οικονομικών οφελών, θα μπορούσαν να συμβάλουν στη δημιουργία νέων υψηλού επιπέδου θέσεων εργασίας.

Όπως σημειώνει το Συμβούλιο στην εισήγησή του, δεδομένου του έντονου διεθνούς ανταγωνισμού από άλλες ευρωπαϊκές χώρες με παρόμοια προγράμματα (παρόλο που στην Κύπρο το ποσοστό των συνολικών πολιτογραφήσεων που γίνονται κάθε χρόνο στην ΕΕ είναι μικρότερο του 1%), θεωρείται απαραίτητη η περαιτέρω προώθηση οικονομικών και φορολογικών κινήτρων για τη συνεχή προσέλκυση ξένων επενδύσεων και κατ’ επέκταση ξένων εταιρειών.

Τέλος τονίζει ότι είναι πολύ σημαντικό να διασφαλιστεί ότι το ΚΠΕ προωθείται από όλους τους εμπλεκόμενους στη βάση του κώδικα συμπεριφοράς που έχει πρόσφατα δημοσιοποιηθεί από την Κυβέρνηση, έτσι ώστε να προστατεύει και παράλληλα να ενισχύει τη φήμη του ίδιου του Προγράμματος, αλλά και της Κύπρου γενικότερα. Είναι σημαντικό να υπάρχει συνεχής ενδυνάμωση του ελέγχου δέουσας επιμέλειας στο πλαίσιο του σχεδίου πολιτογραφήσεων επενδυτών.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Από το άνοιγμα των οδοφραγμάτων στις διεθνείς συμμαχίες 

«Η εμμονή της Καθημερινής να παρουσιάζει συνεχώς "επιτυχίες" της εξωτερικής μας πολιτικής είναι σχεδόν ...»
Rikkos  |  13:05

#PoliticsBlog Δύσκολοι καιροί για κόμματα και πρίγκιπες

«Δυστυχώς δεν υπάρχει αντιπολίτευση αφού βάζουν διαγωνισμό ηλιθιότητας μεταξύ τους....»
Αρμαγεδών  |  12:27

Την Τετάρτη ξανά στις αγορές η Κύπρος

«Γεια σας και Καλώς ήλθατε στο Spotcap Global Loan Services, Το όνομά μου είναι Claudia Klein, είμαι ...»
Claudia Klein  |  16:31

#PoliticsBlog Οι παραιτήσεις στο ΔΗΚΟ, οι καθαρές συνειδήσεις και ο Παμπορίδης

«Να μη ξεχνούμε και την μείωση θητείας σε 13 μήνες....»
Αρμαγεδών  |  12:32

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X