ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τα κόλπα του Ερντογάν, προς το παρόν, αποδίδουν

Τα μέτρα στήριξης της λίρας που ενεργοποιήθηκαν στα τέλη Δεκεμβρίου έχουν καταφέρει να σταθεροποιήσουν τις τουρκικές αγορές

Kathimerini.gr

SELEUK GOKOLUK, ASLI KANDEMIR / BLOOMBERG

Τουρκικές είναι οι εννέα από τις δέκα εταιρείες αναδυόμενων αγορών, των οποίων οι τιμές των ομολόγων έχουν σημειώσει τη μεγαλύτερη άνοδο από την αρχή του έτους, ενώ αυξάνεται η κερδοφορία των τουρκικών τραπεζών και το νόμισμα της γειτονικής χώρας γνωρίζει μια έστω εύθραυστη ειρήνη τελευταία.

Παρά τις μαζικές πωλήσεις ομολόγων σε παγκόσμιο επίπεδο, τις πτωχεύσεις κινεζικών στεγαστικών κολοσσών και την εντεινόμενη κρίση γύρω από την Ουκρανία που τις τελευταίες έξι εβδομάδες έχουν προκαλέσει ζημίες ύψους 2,7% στους τίτλους των αναδυόμενων αγορών, οι τιμές ομολόγων των τουρκικών εταιρειών έχουν καταγράψει άνοδο 5,7%. Οι οκτώ από τις εννέα τουρκικές εταιρείες με εξαιρετική επίδοση των ομολόγων τους είναι τράπεζες, καθώς αυξάνεται η κερδοφορία των τραπεζών χάρη στη φθηνή χρηματοδότησή τους. Η μοναδική που δεν είναι τράπεζα είναι η εταιρεία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας Aydem Yenilenebilir Enerji. Τα μεγαλύτερα κέρδη ανάμεσα στις τράπεζες σημειώνει η Akbank TAS. Η Garanti, που ανήκει στην ισπανική Banco Bilbao Vizcaya Argentaria, ανέφερε αύξηση κερδών 109% το 2021.

Οι τουρκικές αγορές έχουν σταθεροποιηθεί από τα τέλη Δεκεμβρίου, οπότε εγκαινίασε ο Τούρκος πρόεδρος εκστρατεία για να ανακόψει την πτώση του νομίσματος που είχαν προκαλέσει οι μειώσεις των επιτοκίων εν μέσω ιλιγγιώδους πληθωρισμού. Προς το παρόν μια σειρά από εργαλεία πολιτικής, όπως η προστασία που προσφέρει το κράτος σε όσους διατηρούν τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους σε τουρκικές λίρες και οι φοροαπαλλαγές προς όσες εταιρείες αποφεύγουν τη χρηματοδότηση σε ξένο νόμισμα, έχουν βοηθήσει τους τουρκικούς τίτλους να παραμείνουν σταθεροί.

Το ερώτημα για τους επενδυτές είναι πόσο μπορεί να κρατήσει αυτή η ανακωχή. «Αν τα μέτρα του Ερντογάν δεν σταθεροποιήσουν τη λίρα και δεν τιθασεύσουν τον πληθωρισμό, θα επανέλθουν οι πιέσεις στα spreads των κρατικών ομολόγων της Τουρκίας και κάποια στιγμή θα δεχθούν πιέσεις και τα εταιρικά ομόλογα», προειδοποιεί ο Αντρί Μποϊτσούκ, επικεφαλής του τομέα αναδυόμενων αγορών στην Amundi S.A. του Λονδίνου.

Η J.P. Morgan Chase αναβάθμισε, πάντως, στις 26 Ιανουαρίου το χρέος ορισμένων τουρκικών τραπεζών, όπως της Turkiye Ziraat Bankasi, της οποίας το χρέος λήγει το 2026. Παράλληλα επιβεβαίωσε τη σύστασή της για αγορά των ομολόγων των Akbank Turkiye και Garanti Bankasi, αν και πρόκειται για βραχυπρόθεσμες εκτιμήσεις που θα αναθεωρούνται τακτικά. Στο μεταξύ καθησυχάζει τους επενδυτές το ιστορικό της Τουρκίας, καθώς οι προηγούμενες νομισματικές κρίσεις της δεν έχουν οδηγήσει παρά σε ελάχιστες πτωχεύσεις ομολόγων σε δολάρια ή ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση