ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Την ερχόμενη εβδομάδα η συζήτηση του νόμου περί Προστασίας Καταναλωτή

Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό νομοσχέδιο, το οποίο θα θέσει τέρμα στην εκμετάλλευση των καταναλωτών από τους εμπορευόμενους, είπε ο κ. Ανδρέας Κυπριανού

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Την ερχόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, η κατ’ άρθρο συζήτηση του εναρμονιστικού νόμου περί Προστασίας του Καταναλωτή, με στόχο τέλος Ιανουαρίου να οδηγηθεί στην Ολομέλεια.

Όπως δήλωσε μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας την Τρίτη, ο Πρόεδρός της, βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού, συζήτησαν αυτή την κορυφαίας σημασίας νομοθεσία που αφορά την προστασία του καταναλωτή και είπε ότι κάλεσαν εκ νέου όλους τους φορείς που ασχολούνται με το θέμα του καταναλωτή και άκουσαν τις απόψεις όλων επί θέματος αρχής.

Πρόκειται όπως είπε για ένα εξαιρετικά σημαντικό νομοσχέδιο, το οποίο θα θέσει τέρμα στην εκμετάλλευση των καταναλωτών από τους εμπορευόμενους.

Ανέφερε ακόμα ότι την ερχόμενη εβδομάδα έχει καθοριστεί μια τετράωρη συνεδρία για να αρχίσουν την κατ’ άρθρο συζήτηση στη παρουσία μόνο των βουλευτών, της Νομικής Υπηρεσίας και της Υπηρεσίας Καταναλωτή, έτσι ώστε να καταλήξουν στις λεπτομέρειες με βάση σημειώματα, τα οποία έχουν υποβάλει όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς.

Εξέφρασε την ελπίδα μέχρι το τέλος Ιανουαρίου να μπορεί να οδηγηθεί η συγκεκριμένη νομοθεσία ενώπιον της Ολομέλειας για ψήφιση. Μια νομοθεσία, όπως είπε, που περιλαμβάνει επτά προηγούμενες νομοθεσίες που αφορούν τον καταναλωτή και θα θέσει τέρμα στις καταχρηστικές ρήτρες σε ιδιωτικές συμβάσεις μεταξύ εμπορευόμενων και πελατών.

Ο βουλευτής τους ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα, ανέφερε ότι στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, μεταφέρονται πρόνοιες κανονισμού με τον οποίο η Κύπρος θα έπρεπε να είχε εναρμονιστεί μέχρι 17 Ιανουαρίου του 2020, αλλά η Κυβέρνηση καθυστέρησε να το στείλει στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο και αυτή με τη σειρά της καθυστέρησε ακόμα 28 μήνες να το εξετάσει.

«Έχουμε μελετήσει σε βάθος και με τη δέουσα σοβαρότητα το πολυνομοσχέδιο και είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε τις εισηγήσεις μας για αλλαγές επί του κειμένου, αλλά και τις διευκρινιστικές μας ερωτήσεις στην επόμενη συνεδρία», είπε.

Πρόσθεσε ότι στόχος είναι το κείμενο που θα ψηφιστεί να μεταφέρει αυτούσιο τον ευρωπαϊκό κανονισμό έτσι ώστε να προστατευτούν οι δανειολήπτες από τις παράνομες και προκλητικές πρακτικές των τραπεζών και τις καταχρηστικές τους ρήτρες σε δανειακές συμβάσεις.

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους χαρακτήρισε πολύ σημαντικό το νόμο, αφού όπως είπε, θα λύσει πολλά προβλήματα, ιδιαίτερα προβλήματα που υπάρχουν με καταχρηστικές ρήτρες τραπεζών.

Σημείωσε ωστόσο ότι υπάρχουν δύο ζητήματα στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, τα οποία αφορούν την αναδρομικότητα της νομοθεσίας και το ότι χαρακτηρίζεται ως καταναλωτής μόνο φυσικό πρόσωπο. Είπε ότι θα γίνει προσπάθειες μέσω τροπολογιών, χωρίς να μπαίνουν σε συνταγματικές πρόνοιες, να διορθωθούν αυτά τα δύο σημεία, όμως αν προκύψουν ζητήματα που δεν μπορούν να διορθωθούν θα επανέλθουν με προτάσεις νόμου που έχουν ήδη καταθέσει στη Βουλή για το θέμα των καταχρηστικών ρητρών.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Το πολιτικό απόθεμα τελειώνει στον ΔΗΣΥ

«"Η απουσία ελπίδας, η έλλειψη στρατηγικής και το αφήγημα του παρελθόντος" και προσθέτω, και τα σκάνδαλα ...»
ΑΚΑ  |  10:43

Τι φέρνει η επίσκεψη Μπορέλ

«Ζοζέπ Μπορέλ, ένας φοβιτσιασμένος και καλοπληρωμένος υπάλληλος της ΕΕ που στο άκουσμα και μόνο του ονόματος ...»
ΑΚΑ  |  10:40

Οι απαντήσεις του Προέδρου για τα ταξίδια στις Σεϋχέλλες

«Πότε επιτέλους θα αντιληφθεί ο πρόεδρος της ΚΔ ότι ξεπέρασε κάποια όρια και ότι είναι ώρα να παραιτηθεί, ...»
ΑΚΑ  |  20:16

Κυκλοφορούσε με κορωνοϊό - Στη δουλειά με συμπτώματα

«πραγματικα γιατι δεν καταδικαζουν καποιο σε φυλακιση . ειναι εγλημα εναντια στην ανθρωποτητα αυτο »
chris  |  10:45

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση