ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Την Τρίτη οι αποφάσεις για τις εκποιήσεις

Κοινή πρόταση νόμου του ΔΗΚΟ, Κινήματος Οικολόγων, Αλληλεγγύες και Συμμαχίας Πολιτών

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Οι κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων θα αποφασίσουν την Τρίτη κατά πόσο θα ζητήσουν από τον Πρόεδρο της Βουλής να εντάξει στην Ολομέλεια της Παρασκευής προς συζήτηση το θέμα των εκποιήσεων, μέσω κοινής πρότασης νόμου που υποστηρίζουν ΔΗΚΟ, Κίνημα Οικολόγων, Αλληλεγγύη και Συμμαχία Πολιτών.

Η πρόταση προνοεί την αναστολή της εκποίησης από το Δικαστήριο σε περίπτωση που θεωρηθεί ότι δεν εξαντλήθηκαν οι προσπάθειες αναδιάρθρωσης του δανείου, με βάση και τον κώδικα της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου (ΚΤΚ).

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ ανέφερε ότι θα ζητήσει να τοποθετηθεί η Ολομέλεια στην πρότασή του για πλήρη αναστολή των εκποιήσεων μέχρι την βελτίωση της νομοθεσίας που αφορά τις εκποιήσεις και το σχέδιο αφερεγγυότητας.

Μιλώντας μετά το πέρας της Επιτροπής Οικονομικών που συζήτησε εκ νέου το θέμα των εκποιήσεων, σε συνάρτηση και με την επικείμενη έναρξη των αιτήσεων του σχεδίου ΕΣΤΙΑ την 1η Σεπτεμβρίου 2019, ο Πρόεδρός της Άγγελος Βότσης είπε ότι οι κοινοβουλευτικές ομάδες θα αποφασίσουν αύριο κατά πόσο θα ζητήσουν να συζητηθεί το θέμα στην Ολομέλεια της Παρασκευής.

Πρόσθεσε ότι υπάρχει προβληματισμός γιατί δεν έχει ολοκληρωθεί η συζήτηση στο βαθμό που θα ήθελαν. Παράλληλα, είπε ότι ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος, δήλωσε ότι μπορεί μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου να είναι έτοιμος με δικό του σημείωμα να κάνει τροποποιήσεις επί των προτάσεων νόμου ώστε να είναι πιο αποτελεσματική και ολιστική η αντιμετώπιση του θέματος.

O Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος ανέφερε ότι έθεσε στην Επιτροπή Οικονομικών κατά προτεραιότητα τη συζήτηση της πρότασης νόμου που κατέθεσε στην προηγούμενη Ολομέλεια για την αναστολή των εκποιήσεων, μέχρι να λειτουργήσει στο σχέδιο ΕΣΤΙΑ αλλά και μέχρι να ολοκληρωθεί η συζήτηση για τις προτάσεις νόμου που εκκρεμούν και αφορούν την βελτίωση της νομοθεσίας για τις εκποιήσεις και το σχέδιο αφερεγγυότητας.

Σημείωσε ότι τον τελευταίο καιρό έχει παρατηρηθεί ότι αυξάνονται οι αυθαιρεσίες των τραπεζών σε σχέση με εκποιήσεις ακόμα και πρώτων κατοικιών, αξιοποιώντας παράθυρα που υπάρχουν στη νομοθεσία. Συμπλήρωσε ότι το θέμα θα απασχολήσει την Ολομέλεια της Βουλής την ερχόμενη Παρασκευή και θα τοποθετηθεί το σώμα. Συμπλήρωσε ότι βασικός στόχος είναι να προστατευθούν οι πολίτες από τις αυθαιρεσίες και όχι να καθυστερήσουν οι εκποιήσεις.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης είπε ότι δεν μπορεί να αναβληθεί για τον Σεπτέμβριο η παρέμβαση της Βουλής, ώστε να δοθεί η ελάχιστη προστασία που χρειάζονται οι δανειολήπτες έναντι της αβυσσαλέας δύναμης που έδωσε η Βουλή τον περασμένο Ιούλιο στις τράπεζες, την οποία έχουν χρησιμοποιήσει κατά τρόπο ισοπεδωτικό. Πρόσθεσε ότι το ελάχιστο που μπορεί να κάνει η Βουλή είναι να προωθήσει την κοινή πρόταση νόμου των κομμάτων την οποία ζήτησε να προωθηθεί στην Ολομέλεια της Παρασκευής. Όπως είπε, τα υπόλοιπα κόμματα πλην του ΔΗΣΥ επιφυλάσσονται να τοποθετηθούν μέχρι αύριο το μεσημέρι.

Θα πρέπει, είπε ο κ. Περδίκης η Βουλή να αποδείξει μια φορά ότι έχει το σθένος και την αντοχή να αντιμετωπίσει τις πιέσεις των τραπεζών και να κάνει το καθήκον της απέναντι στο λαό που εκπροσωπεί, δίνοντας το δικαίωμα στους δανειολήπτες να προσφύγουν στο δικαστήριο και να ζητήσουν αναστολή της διαδικασία εκποίησης εφόσον αποδειχθεί ότι δεν εφαρμόστηκε ο κώδικα της ΚΤΚ όσον αφορά την αναδιάρθρωση του δανείου.

Μιλώντας εντός της Επιτροπής ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος Παύλος Ιωάννου εξέφρασε την ανησυχία του για την αβεβαιότητα που αντιμετωπίζει το ευρωπαϊκό και διεθνές τραπεζικό σύστημα και τις νέες προκλήσεις, αναφέροντας ότι μέσα σε μια τόσο περίπλοκη κατάσταση είναι αδήριτη η ανάγκη να αντιμετωπιστούν τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια των κυπριακών τραπεζών.

Στόχος, είπε, είναι να μην παρεμβαίνουμε την τελευταία στιγμή αλλά να γίνονται σωστές αναδιαρθρώσεις. Το πρόβλημα, είπε, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ολιστικά ώστε να μεγιστοποιηθούν οι αναδιαρθρώσεις και να ελαχιστοποιηθούν οι εκποιήσεις.

Είπε ότι η πρόταση νόμου που προωθείται από την Επιτροπή έχει συγκεκριμένο πεδίο και είναι αμφιβόλου αποτελεσματικότητας, ενώ ανέφερε ότι ο θεσμός που εκπροσωπεί θα μπορούσε να υποβάλει πρόταση μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου για μια πιο ολιστική αντιμετώπιση του θέματος.

Εκ μέρους της ΚΤΚ αναφέρθηκε ότι υπάρχει και σήμερα δυνατότητα αναστολής του πλειστηριασμού και δεν θα πρέπει να φτάσουν στο σημείο που κάθε διαφωνία τραπεζών και δανειολήπτη να φτάνει σε μια αναστολή της εκποίησης ακόμα κι όταν τα δεδομένα δείχνουν ότι η εκποίηση είναι αναπόφευκτη.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση