ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το Ριάντ θέλει να αγοράσει την Φόρμουλα 1

Πολύ πάνω από 20 δισ. δολάρια η αποτίμηση των δικαιωμάτων δικαιόχρησης της διοργάνωσης των διάσημων αγώνων ταχύτητας

Εκεί που παλαιότερα λέγαμε πως οι Κινέζοι αγοράζουν τα πάντα, τώρα φαίνεται πως ήρθε η σειρά των Σαουδαράβων να τους ακολουθήσουν. Το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Σαουδικής Αραβίας εξετάζει το ενδεχόμενο να προσθέσει στο χαρτοφυλάκιό του και τη διοργάνωση των διάσημων αγώνων ταχύτητας της Φόρμουλα 1(F1), όπως ανέφεραν καλά πληροφορημένες πηγές, τις οποίες επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.

Μια τέτοια εξαγορά θα έλθει να προστεθεί στο ήδη αυξανόμενο χαρτοφυλάκιο, το οποίο αποτελείται μεταξύ άλλων και από συμμετοχές στον διεθνή χώρο των αθλημάτων και σπορ. Εν τω μεταξύ, αξίζει να αναφερθεί πως ενδεχόμενη συμφωνία εγκαταλείφθηκε πέρυσι στα αρχικά της στάδια, διότι η ιδιοκτήτρια εταιρεία της διοργάνωσης, Liberty Media, δεν ενδιαφέρθηκε να πωλήσει τα δικαιώματα δικαιόχρησης στο Κρατικό Ταμείο Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας. Τα δικαιώματα αυτά το Ταμείο τα αποτίμησε πολύ πάνω από 20 δισ. δολάρια, συμπεριλαμβανομένου του χρέους, είπαν οι προαναφερθείσες πηγές. Πάντως, όπως προσέθεσαν οι ίδιες, εξακολουθεί να ενδιαφέρεται σοβαρά για το συγκεκριμένο περιουσιακό στοιχείο και θα ήταν σοβαρός πλειοδότης εάν η Liberty Media αλλάξει γνώμη και αποφασίσει να πουλήσει.

Τα τελευταία χρόνια απέκτησε τη βρετανική ομάδα πρώτης κατηγορίας Νιούκαστλ Γιουνάιτεντ

Η Σαουδική Αραβία έχει επενδύσει πολλά στον αθλητισμό, διότι ανοίγει τις πύλες σε περισσότερες μορφές ψυχαγωγίας δυτικού τύπου υπό τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, απέκτησε τη βρετανική ομάδα πρώτης κατηγορίας Νιούκαστλ Γιουνάιτεντ, ενώ έχει φιλοξενήσει σημαντικές διοργανώσεις στην πυγμαχία, στο γκολφ και στη Φόρμουλα 1. Οι επικριτές της όλης προσπάθειας την έχουν χαρακτηρίσει «αθλητικό ξέπλυμα», ήτοι σαν μία απόπειρα να αποσπαστεί η προσοχή από το ιστορικό της για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Βέβαια, η F1 θα αντιπροσώπευε μια εμβληματική εξαγορά. Το άθλημα έχει αυξηθεί σε δημοτικότητα από τότε που εξαγοράστηκε από τη Liberty Media του δισεκατομμυριούχου Τζον Μαλόουν βάσει μιας συμφωνίας της τάξεως των 4,4 δισ. δολαρίων το 2017.

Η Liberty Media προσπάθησε να καλλιεργήσει μια νέα γενιά οπαδών, επεκτείνοντας την εμβέλεια της F1 στη νοτιοανατολική Ασία και στις ΗΠΑ και ξεκινώντας μια υπηρεσία ροής καταναλωτή σε απευθείας σύνδεση μαζί του. Η Μέση Ανατολή, άλλωστε, ήταν ένας άλλος τομέας μεγάλης έμφασης για τους ιδιοκτήτες της F1. Η περιοχή θα φιλοξενήσει τέσσερις αγώνες τη σεζόν 2023, με τους δύο πρώτους να πραγματοποιούνται στο Μπαχρέιν και στη Σαουδική Αραβία τον Μάρτιο. Η Saudi Aramco, ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο, έκλεισε, τέλος, μια συμφωνία-ορόσημο για χορηγία στη Φόρμουλα 1 το 2020.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση