
Kathimerini.gr
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε σήμερα ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται «πολύ κοντά» σε μια εμπορική συμφωνία με την Κίνα, ενώ την ίδια στιγμή απείλησε με αύξηση δασμών την Ευρωπαϊκή Ενωση, σε μια σειρά από δηλώσεις του για τις διεθνείς εμπορικές σχέσεις των ΗΠΑ.
Μιλώντας στο CNBC, ο Αμερικανός πρόεδρος προειδοποίησε ότι αν η Ε.Ε. δεν τηρήσει τις επενδυτικές δεσμεύσεις της, τότε θα επιβληθούν δασμοί ύψους 35%, αυξημένοι σε σχέση με το 15% που είχε ανακοινωθεί στην πρόσφατη συμφωνία στη Σκωτία. Στο παρελθόν, ο Τραμπ είχε απειλήσει με δασμούς 30% την Ε.Ε.
«Πλήρωσαν 600 δισεκατομμύρια δολάρια και γι’ αυτό μείωσα τον δασμό τους από 30% σε 15%. Αυτό είναι δώρο, δεν είναι δάνειο», δήλωσε. «Οι λεπτομέρειες είναι 600 δισεκατομμύρια για επενδύσεις σε οτιδήποτε θέλω. Το θέμα είναι ότι μας εκμεταλλεύονται επί χρόνια και ήρθε η ώρα να πληρώσουν. Και πρέπει να πληρώσουν», πρόσθεσε ο Τραμπ.
Παράλληλα, υποστήριξε πως οι ΗΠΑ έχουν πολύ καλή επικοινωνία με την Κίνα και πως η μέρα της διμερούς εμπορικής συμφωνίας πλησιάζει.
Ανοιχτά «μέτωπα»
Σε ξεχωριστή αναφορά, ο Τραμπ προανήγγειλε ότι θα αυξήσει τους δασμούς στην Ινδία -που στην παρούσα φάση βρίσκονται στο 25%-, επειδή το Νέο Δελχί αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο.
Εν τω μεταξύ , η πρόεδρος της Ελβετίας, Καρίν Κέλερ-Σούτερ, μεταβαίνει σήμερα στην Ουάσιγκτον, σε μια προσπάθεια να αποτρέψει την εφαρμογή των νέων αμερικανικών δασμών στα ελβετικά προϊόντα. Η επίσκεψη πραγματοποιείται στον απόηχο της αιφνιδιαστικής απόφασης του Τραμπ να επιβάλει δασμό 39% στην Ελβετία την περασμένη εβδομάδα.
Σε ανακοίνωσή του, το ομοσπονδιακό υπουργείο Οικονομικών της Ελβετίας ανέφερε ότι η Κέλερ-Σούτερ και μια μικρή ομάδα αξιωματούχων θα επιδιώξουν να «παρουσιάσουν μια πιο ελκυστική πρόταση στις ΗΠΑ, λαμβάνοντας υπόψη τις ανησυχίες της Ουάσιγκτον, προκειμένου να μειωθεί το επίπεδο των δασμών στις ελβετικές εξαγωγές».
Ο δασμός 39% αναμένεται να τεθεί σε ισχύ την Πέμπτη, αν και η ελβετική κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι είναι διατεθειμένη να παρατείνει τις διαπραγματεύσεις και πέραν αυτής της ημερομηνίας, εφόσον χρειαστεί. Οι κυριότερες εξαγωγές της Ελβετίας προς τις ΗΠΑ είναι τα φαρμακευτικά προϊόντα και ο χρυσός –τα οποία εξαιρούνται από τον υψηλότερο δασμό-, καθώς και τα πολυτελή ρολόγια και η σοκολάτα.
Οι οικονομολόγοι της Pantheon Macroeconomics, Κλάους Βίστεσεν και Μελανί Ντεμπόνο, προειδοποιούν σε έκθεσή τους ότι η επιβολή των νέων δασμών από τις ΗΠΑ ενδέχεται να οδηγήσει την ελβετική οικονομία σε ύφεση κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Παράλληλα, εκτιμούν ότι η Ελβετική Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει σε μείωση επιτοκίων κατά 0,25% τον Σεπτέμβριο.