ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 20:13
 

Τρεις κυπριακές προτάσεις λαμβάνουν 90 εκ. ευρώ στο πλαίσιο της Δράσης της ΕΕ «Teaming»

Οι προτάσεις αυτές αφορούν στη δημιουργία νέων Κέντρων Αριστείας

Newsroom K

Τρεις κυπριακές προτάσεις, ανάμεσα στις συνολικά 208 σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, επελέγησαν για χρηματοδότηση στο πλαίσιο της Δράσης «Teaming», του Προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Έρευνα και την Καινοτομία «Ορίζοντας 2020», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας (ΙΠΕ) και η Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Συντονισμού και Ανάπτυξης (ΓΔ ΕΠΣΑ) ως οι αρμόδιοι εθνικοί φορείς για τη συμμετοχή της Κύπρου στο Πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση «οι προτάσεις, οι οποίες επιλέγηκαν μέσα από μία εξαιρετικά ανταγωνιστική διαδικασία, αφορούν στη δημιουργία νέων Κέντρων Αριστείας με συνολικό προϋπολογισμό που ανέρχεται σε €90 εκατομμύρια.

Η πρώτη πρόταση τιτλοφορείται “Marine and Maritime Research, Innovation, Technology Centre of Excellence” με συντονιστή το Δήμο Λάρνακας και έχει στόχο τη δημιουργία ενός διεθνούς επιστημονικού και επιχειρηματικού Κέντρου Αριστείας στους τομείς της ναυτιλίας και της θαλάσσιας έρευνας.

Η δεύτερη πρόταση έχει τίτλο “Eastern Mediterranean and Middle East - Climate and Atmosphere Research Centre” συντονιστή της είναι το Ινστιτούτο Κύπρου και στοχεύει στην αναβάθμιση και επέκταση της υφιστάμενης υποδομής του Ινστιτούτου που δραστηριοποιείται στα θέματα της ατμόσφαιρας και του κλίματος, σε Κέντρο Έρευνας και Καινοτομίας παγκόσμιας εμβέλειας, επικεντρωμένου στο περιβάλλον.

“Biobanking and the Cyprus Human Genome Project” είναι ο τίτλος της τρίτης πρότασης της οποίας συντονιστής είναι το Πανεπιστήμιο Κύπρου και στοχεύει στην αναβάθμιση της υπάρχουσας υποδομής σε μια σύγχρονη Βιοτράπεζα και ερευνητική υποδομή για το ανθρώπινο γονιδίωμα με πολλαπλές εφαρμογές στον τομέα της υγείας.

Για τη δημιουργία του κάθε ενός από τα πιο πάνω Κέντρα Αριστείας θα διατεθεί συνολικά το ποσό των €30 εκατ. Συγκεκριμένα, €15 εκατ. θα διατεθούν από το Πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020» και €15 εκατ. από την Κυπριακή Δημοκρατία μέσω του Κρατικού Προϋπολογισμού.

Την ικανοποίησή του για την επιτυχία της Κύπρου εξέφρασε ο Επικεφαλής Επιστήμονας για την Έρευνα και την Καινοτομία της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κυριάκος Κόκκινος σημειώνοντας ότι «η επιτυχία αυτή αντανακλά το υψηλότατο επίπεδο της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας στην Κύπρο».

Πρόσθεσε ότι «είναι επίσης αποτέλεσμα της πολιτικής και χρηματοδοτικής στήριξης των κυπριακών προτάσεων από την Κυβέρνηση, μέσω της ΓΔ ΕΠΣΑ και των υπηρεσιών υποστήριξης που προσφέρθηκαν σε όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας των προτάσεων από το ΙΠΕ».

Ο κ. Κόκκινος υπογράμμισε παράλληλα, πως η επιτυχία της Κύπρου «αναμένεται να επιφέρει πολλαπλά οφέλη όπως η άμεση εισροή σημαντικών ευρωπαϊκών ανταγωνιστικών κονδυλίων, την ενίσχυση της κυπριακής επιστημονικής και επιχειρηματικής κοινότητας μέσα από την προώθηση της επιχειρηματικής καινοτομίας και την αναβάθμιση της ελκυστικότητας της Κύπρου στον τομέα της Έρευνας και της Καινοτομίας».

«Αυτή η εξέλιξη δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για την προσέλκυση επενδύσεων, τη δημιουργία πρόσθετων θέσεων απασχόλησης και την προοπτική επαναπατρισμού διακεκριμένων επιστημόνων ενώ την ίδια ώρα, συμβάλλει στην προώθηση της Κύπρου ως περιφερειακού κέντρου έρευνας, καινοτομίας και επιχειρηματικότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», δήλωσε ο Επικεφαλής Επιστήμονας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σημειώνεται ότι «αυτής της εξέλιξης είχε προηγηθεί το 2017 η επιτυχία των Κέντρων Αριστείας ΚΟΙΟΣ και RISE με συντονιστή το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Δήμο Λευκωσίας αντίστοιχα, τα οποία βρίσκονται ήδη σε προχωρημένο στάδιο ανάπτυξης».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

«Να μεριμνούν οι εκπαιδευτικοί για την πρωινή προσευχή» λέει το Υπ.Παιδείας

«Με λίγα λόγια η προσευχή είναι εξαναγκασμός »
Gio  |  14:49

#PoliticsBlog Ο Νίκαρος που έγινε Τάσσος και οι κυρώσεις των 28 για την Τουρκία

«Όταν καταφέρουμε, σαν λαός, να σταματήσουμε οι μισοί να κατηγορούμε ή να θεωρούμε τους άλλους μισούς ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  13:57

#PoliticsBlog Ο Νίκαρος που έγινε Τάσσος και οι κυρώσεις των 28 για την Τουρκία

«Μάλλον να κατευνάσουν το θηρίο όχι να το εξημερώσουν γιατί δεν εξημερώνεται!»
Leon  |  13:30

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X