ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Χαμόγελα στον «Γλαύκο» του τεμαχίου 10

Εμπορεύσιμο κοίτασμα φαίνεται να εντόπισε το γεωτρύπανο της ExxonMobil Stena Icemax

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Θετικά είναι τα μηνύματα, υπό τη μορφή πληροφοριών, για τη δεύτερη γεώτρηση της ExxonMobil στο τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ. Οι εργασίες στον στόχο «Γλαύκος», όπως όλα δείχνουν ολοκληρώνονται και οι πρώτες πληροφορίες που υπάρχουν επιμένουν πως στο σημείο της γεώτρησης, έχει εντοπιστεί κοίτασμα Φυσικού Αερίου (ΦΑ), η ποσότητα του οποίου είναι εμπορεύσιμη. Οι πληροφορίες για θετικά αποτελέσματα προέρχονται από πηγές της βιομηχανίας υδρογονανθράκων, που παρακολουθούν στενά τις δραστηριότητες στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζονται, το κοίτασμα που φαίνεται να έχει εντοπιστεί, απέχει από τις αρχικές εκτιμήσεις που υπήρχαν κατά την έναρξη των εργασιών της ExxonMobil, στον προηγούμενο στόχο «Δελφύνη». Με βάση τα όσα αφήνονται να διαρρεύσουν, το κοίτασμα που λέγεται ότι έχει εντοπιστεί στον στόχο «Γλαύκος» δεν είναι τόσο μεγάλο, όμως είναι εμπορεύσιμο. Κάτι, που όπως διευκρινίζουν οι ίδιες πηγές, είναι πάνω από τα 2,5 tcf ποσότητα που θεωρείται η ελάχιστη για να χαρακτηριστεί ένα κοίτασμα εμπορεύσιμο.

Εν αναμονή ανακοινώσεων

Οι επίσημες ανακοινώσεις για τα αποτελέσματα της δεύτερης γεώτρησης, θα γίνουν από την κυβέρνηση μετά την ενημέρωση από τον Υπουργό Ενέργειας Γιώργο Λακκοτρύπη. Χρονικά οι ανακοινώσεις τοποθετούνται για το επόμενο δεκαήμερο, το αργότερο μέχρι τέλος του μήνα. Οι πληροφορίες που υπάρχουν θέλουν στις ανακοινώσεις που αναμένονται να μη γίνεται λόγος σε ποσότητες. Πρόσωπα με γνώση της τακτικής που ακολουθεί ο αμερικανικός ενεργειακός κολοσσός υποστηρίζουν πως η ExxonMobil θα ανακοινώσει συγκεκριμένες ποσότητες όταν θα μελετήσει επιστάμενα όλα τα δεδομένα της γεώτρησης. Μόνο τότε, επισημαίνατε, θα δώσει συγκεκριμένα νούμερα. Εάν και εφόσον επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις, αυτό σημαίνει ότι η ανακοίνωση ποσοτήτων θα γίνει σε μεταγενέστερο χρόνο χωρίς να γίνεται προσδιορισμός.

Καλά νέα και από Κάιρο

Ένα άλλο στοιχείο που ενισχύει τη μεγαλύτερη εικόνα που έχει να κάνει με το ενδιαφέρον της ExxonMobil για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, έρχεται από την Αίγυπτο. Όπως ανακοινώθηκε επίσημα στο Κάιρο, η ExxonMobil είναι μια από τις εταιρείες στις οποίες παραχωρήθηκαν οικόπεδα της Αιγυπτιακής ΑΟΖ, για έρευνες ΦΑ. Οι ανακοινώσεις έγιναν από τον γνωστό σε εμάς Υπουργό Πετρελαίου Tarek El Molla και αφορούν 12 τεμάχια στην περιοχή της Μεσογείου, στις εταιρείες Shell, ExxonMobil, Petronas, η BP, η DEA και ENI. Σε ό,τι αφορά την ExxonMobil, η παραχώρηση τεμαχίου στην αιγυπτιακή ΑΟΖ είναι η δεύτερη, μετά το τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ. Όπως επισημάνθηκε και από τον Αιγύπτιο Υπουργού Πετρελαίου, το ενδιαφέρον και παρουσία της αμερικάνικης εταιρείας δείχνει το σταθερό επενδυτικό περιβάλλον και τις ενεργειακές δυνατότητες της Ανατολικής Μεσογείου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Σχόλια αναγνωστών

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:15

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση