ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πάφος: Ξεκινούν τα έργα για το American University of Beirut - Mediterraneo

Το Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού (AUB) προχώρησε στην επιλογή της κοινοπραξίας MAN Enterprise – Atlas Pantou

ΚΥΠΕ

Το Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού (AUB) προχώρησε στην επιλογή της κοινοπραξίας MAN Enterprise – Atlas Pantou για την κατασκευή των εγκαταστάσεων του American University of Beirut –Μediterraneο στην Πάφο.

Η Κοινοπραξία, η οποία επιλέγηκε μετά από αυστηρή διαγωνιστική διαδικασία, θα ξεκινήσει τις εργασίες στις αμέσως προσεχείς ημέρες. Η δαπάνη εκτέλεσης της πρώτης φάσης του έργου είναι της τάξης των €25 εκατ. πλέον Φ.Π.Α.

Ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος χαιρέτισε με ιδιαίτερη ικανοποίηση την εξέλιξη αυτή, επισημαίνοντας ότι η έλευση του American University of Beirut στην πόλη της Πάφου σηματοδοτεί μια νέα εποχή για την πόλη αλλά και για την τριτοβάθμια πανεπιστημιακή εκπαίδευση στην Κύπρο.

Επισήμανε επίσης σε ανακοίνωση που εξέδωσε, ότι η ίδρυση ενός Πανεπιστημίου με το κύρος και τη φήμη του AUB τοποθετεί την Πάφο στον παγκόσμιο χάρτη της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και θα επιφέρει ουσιαστική πνευματική, πολιτιστική και οικονομική αναβάθμιση στην κοινωνία της πόλης και της χώρας.

Όπως το ΑUB στον Λίβανο, έτσι και το AUB – Mediterraneo βασίζει την εκπαιδευτική του φιλοσοφία, τα πρότυπα και τις πρακτικές του στο αμερικανικό μοντέλο φιλελεύθερων τεχνών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Θα προσφέρει πέντε προπτυχιακά προγράμματα το φθινόπωρο του 2023: Πολιτική, Φιλοσοφία και Οικονομία (BA), Ψυχολογία (BS), Επιστήμη των Υπολογιστών (BS), Βιομηχανική Μηχανική (BS) και Διοίκηση Επιχειρήσεων (BBA). Θα προσφέρει επίσης δύο μεταπτυχιακά προγράμματα στη Διαχείριση Μηχανικής (MS) και την Επιχειρηματική Αναλυτική (MS).

Η πανεπιστημιούπολη του AUB – Mediterraneo θα ανεγερθεί στη περιοχή των ιστορικών Αποθηκών των Χαρουπόμυλων, μόλις 1,4 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης και ένα χιλιόμετρο από τη Μεσόγειο Θάλασσα. Η νέα πανεπιστημιούπολη 9.500 τετραγωνικών μέτρων έχει σχεδιαστεί από την Dar Group, μακροχρόνιο συνεργάτη του AUB που είναι παγκοσμίως αναγνωρισμένος για την τεχνογνωσία του στη μηχανική και την αρχιτεκτονική, τον επαγγελματισμό και την αριστεία των υπηρεσιών του.

Ο σχεδιασμός της νέας πανεπιστημιούπολης στην Πάφο συνδυάζει τους πλούσιους πολιτισμούς του Λιβάνου και της Κύπρου, ενώνοντας τις δύο πανεπιστημιουπόλεις του ΑUB με ισχυρό και βιώσιμο τρόπο. Η πανεπιστημιούπολη, η οποία θα ενσωματώνει τους αρχικούς τοίχους των Αποθηκών των Χαρουπόμυλων, θα διαθέτει αίθουσες διδασκαλίας και εργαστήρια, χώρους για τους φοιτητές, καφετέρια, κτίρια μικτής χρήσης (περιλαμβανομένου αμφιθέατρου), υποδομές αναψυχής και διοικητικά γραφεία συγκεντρωμένα γύρω από ένα κεντρικό ανοικτό χώρο πρασίνου. Θα περιλαμβάνει επίσης ένα πράσινο οβάλ πύργο ρολογιού και μια κύρια πύλη – όλα εμβληματικές κατασκευές που αποτελούν μέρος του ιστού της ιστορικής πανεπιστημιούπολης του AUB στη Βηρυτό.

Εξάλλου, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Δημάρχου Πάφου, σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος του AUB Fadlo R. Khuri επισήμανε ότι αυτό είναι ένα σημαντικό ορόσημο για την ίδρυση της νέας μας δίδυμης πανεπιστημιούπολης του AUB στην Πάφο της Κύπρου, όπου θα τύχουν υποδοχής φοιτητές το φθινόπωρο του 2023.

Το AUB – Mediterraneo, μια δίδυμη πανεπιστημιούπολη του AUB στη Βηρυτό του Λιβάνου, ιδρύεται μέσω της συμφωνίας με τον Δήμο Πάφου η οποία υπογράφηκε στην Πάφο στις 8 Απριλίου 2022.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση