ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Υφ. Ναυτιλίας: Αν αρθεί το εμπάργκο η κυπριακή ναυτιλία θα εκτοξευτεί

Διαχειρίσιμες οι επιπτώσεις στην ναυτιλία από τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, είπε ο Βασίλης Δημητριάδης

ΚΥΠΕ

Διαχείρισιμες ήταν οι επιπτώσεις στο κυπριακό νηολόγιο λόγω των κυρώσεων που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση στη Ρωσία, μετά την εισβολή της τελευταίας στην Ουκρανία, δήλωσε ο Υφυπουργός Ναυτιλίας Βασίλης Δημητριάδης.

Ειδικότερα, ενημερώνοντας την κοινοβουλευτική επιτροπή Οικονομικών για τον προϋπολογισμό του Υφυπουργείου του για το 2023, ο κ. Δημητριάδης είπε πως οι απώλειες είναι διαχειρίσιμες.

Όπως ανέφερε, κατά το πρώτο 10μηνο του έτους έχουν διαγραφεί 144 πλοία από το κυπριακό νηολόγιο, τα πλείστα των οποίων σχετίζονται με την Ρωσία είτε έχουν συμβόλαια για να εξυπηρετούν το εξαγωγικό εμπόριο της Ρωσίας και δεν μπορούσαν να λειτουργήσουν υπό κυπριακή σημαία.

«Αλλά με χαρά παρατηρούμε ότι είχαμε 122 νέες εγγραφές στο κυπριακό νηολόγιο», ανέφερε ο κ. Δημητριάδης τόσο μιλώντας ενώπιον της επιτροπής όσο και σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνεδρίας και πρόσθεσε: «Οπόταν, μπορεί οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας να μην μας επέτρεψαν να έχουμε αύξηση στον στόλο, αλλά η μείωση είναι σε βαθμό που είναι απολύτως διαχειρίσιμη».

Κυρώσεις ΕΕ, πυροβολούμε τα πόδια μας

Εξάλλου, απαντώντας σε ερωτήσεις σε σχέση με τον αντίκτυπο των κυρώσεων κατά της Ρωσίας επί της ευρωπαϊκής ναυτιλίας σε σύγκριση με άλλους τομείς, ο κ. Δημητριάδης είπε ότι τιμωρείται η ευρωπαϊκή ναυτιλία, χωρίς κατ’ ανάγκη να απομονώνεται η Ρωσία και της οικονομικά της συμφέροντα, αφού ειδικά στο εμπάργκο μεταφοράς ρωσικού πετρελαίου ένα πλοίο για παράδειγμα με κυπριακή σημασία μετακομίζει σε άλλο νηολόγιο εκτός ΕΕ και συνεχίζει να εμπορεύεται με τη Ρωσία. «Και άρα πυροβολούμε τα πόδια μας μόνοι μας», είπε, επαναλαμβάνοντας ότι η ΕΕ και οι χώρες της G7 αντιστοιχούν μόνο στο 17% του παγκόσμιου στόλου των πετρελαιοφόρων πλοίων.

Αν αρθεί το εμπάργκο η κυπριακή ναυτιλία θα εκτοξευτεί

Για το τουρκικό εμπάργκο, ο κ. Δημητριάδης τόνισε πως το Υφυπουργείο εγείρει σε όλες τις επαφές του στο εξωτερικό το ζήτημα αυτό, το οποίο «όντως αποτελεί μειονέκτημα» για την κυπριακή ναυτιλία. Υπέδειξε επίσης πως αν το εμπάργκο δεν υπήρχε μεγάλο μέρος του ελληνόκτητου στόλου θα επέλεγε την Κύπρο για να εγγράψει τα πλοία του αντί της Μάλτας, η οποία, όπως ανέφερε, περιορίζεται στο νηολόγιο και δεν έχει ένα ολοκληρωμένο ναυτιλιακό σύμπλεγμα ναυτιλιακών δραστηριοτήτων όπως η Κύπρος.

«Σε όλες τις επαφές που κάνουμε με πλοιοκτήτες για κάποια πλοία που εκτιμούμε ότι δεν εμπορεύονται με την Τουρκία, ζητούμε να μας δοκιμάσουν ακριβώς διότι όσοι μας έχουν δοκιμάσει έχουν να πουν ότι οι υπηρεσίες που απολαμβάνουν από το Υφυπουργείο είναι άμεσες και είναι κατά παρασάγγας πολύ καλύτερες από άλλα ανταγωνιστικά νηολόγια», είπε και πρόσθεσε πως όταν το τουρκικό εμπάργκο αρθεί «η προοπτική της κυπριακής ναυτιλίας σε ότι αφορά το στόλο θα εκτοξευθεί και αυτό είναι μια πραγματικότητα».

Το 2023 η κρίσιμη χρονιά για την θαλάσσια σύνδεση Κύπρου – Ελλάδας

Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής, ο κ. Δημητριάδης έδωσε στοιχεία για τον πρώτο χρόνο υλοποίησης της θαλάσσιας σύνδεσης Κύπρου – Ελλάδας, η οποία υλοποιείται και με κρατική στήριξη. Όπως είπε, κατά την πρώτη χρονιά υλοποίησης μεταφέρθηκαν συνολικά 7.412 επιβάτες, 1.946 οχήματα και 205 κατοικίδια, ενώ έχουν ληφθεί 37 παράπονα από επιβάτες, δηλαδή 0,5% του συνόλου.

«Αυτό δεν μας εφησυχάζει είμαστε σε επαφή με την ανάδοχο εταιρεία και θα έχουμε συνέντευξη Τύπου για το πως βελτιώνουμε περαιτέρω την υπηρεσία», πρόσθεσε.

«Εμείς δεν πανηγυρίζουμε για τη θαλάσσια σύνδεση, εμείς λέμε ότι έγινε ένα πρώτο βήμα» είπε και πρόσθεσε ότι τον επόμενο χρόνο «είναι το μεγάλο στοίχημα, για να δούμε πόσοι θα είναι οι επαναλαμβανόμενοι επιβάτες και για να δούμε αν θα δημιουργήσουμε μια αγορά».

Εξάλλου απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΔΗΚΟ Χρίστου Ορφανίδη ότι κατέχει πληροφορίες βάσει των οποίων, λόγω της επιδότησης του δρομολογίου η πληρότητα του πλοίου είναι πολύ χαμηλότερη, ο κ. Δημητριάδης είπε πως το ζήτημα αυτό σχετίζεται με τον αριθμό διαθέσιμων καμπινών, αφού καμιά φορά προσφέρεται μεγαλύτερη καμπίνα για κάλυψη αναγκών μικρότερης οικογένειας με αποτέλεσμα να δημιουργείται εντύπωση ότι πλοίο δεν είναι πλήρες.

«Οπόταν μοιραία μένουν κενά, όμως αν υπάρχουν συγκεκριμένα παράπονα καλώ όλο το επιβατικό κοινό να μας τα κοινοποιήσει για να τα αξιολογήσουμε. Στόχος η υπηρεσία να γίνει βιώσιμη και να βελτιωθεί έτσι που και χωρίς την κρατική επιδότηση μετά από τρία έξι χρόνια να παραμείνει και να προσφέρει αυτή την εναλλακτική συνδεσιμότητα», είπε.

Υλοποιήθηκαν 22 από τους 35 στόχους της στρατηγικής

Εξάλλου, ο Βασίλης Δημητριάδης τόνισε πως ήδη το Υφυπουργείο έχει υλοποιήσει 22 από τις 35 δράσεις της μακροχρόνιας στρατηγικής για την ναυτιλία (Sea Change 2030), που οδηγεί σε ένα «νέο μοντέλο αντίληψης και προσέγγισης στα δρώμενα της ναυτιλίας».

Όπως είπε, η στρατηγική εδράζεται σε τρεις βασικούς πυλώνες, την εξωστρέφεια, την ανταγωνιστικότητα και την αειφορία. Και η δομή του Υφυπουργείου έγινε κατά τρόπο που να στηρίζει αυτή τη στρατηγική, συμπλήρωσε.

«Ο προϋπολογισμός στηρίζει αυτή την στρατηγική, επιδιώκει να στηρίξει την υλοποίηση των δράσεων για να γίνουμε πιο διαχρονικοί και ανταγωνιστικοί», πρόσθεσε ο κ. Δημητριάδης.

Σημείωσε πως κάτω από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας το Υφυπουργείο έχει καταρτίσει πρόγραμμα ψηφιοποίησης όλων του των δραστηριοτήτων με ορίζοντα υλοποίηση τις αρχές του 2024.

«Αρχές του 2024 το Υφυπουργείο θα λειτουργεί σε περιβάλλον χωρίς χαρτί», είπε, προσθέτοντας πως , από τις αρχές του επόμενου χρόνου θα είναι διαθέσιμη εφαρμογή στα κινητά τηλέφωνα μέσω της οποίας οι χρήστες θα απολαμβάνουν όλες τις υπηρεσίες που έχουν ψηφιοποιηθεί. «Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό γιατί η ναυτιλία θέλει ταχύτητα, αποτελεσματικότητα», πρόσθεσε,

Πίστωση χρόνου για την απόδοση του μηδενισμού στο τέλος εγγραφής

Ερωτηθείς για το αν απέδωσε η απόφαση που είχε λάβει το Υφυπουργείο για μηδενισμό του ετήσιου τέλους εγγραφής στο κυπριακό νηολόγιο, που είχε ληφθεί το 2019, ο κ. Δημητριάδης είπε πως ο μηδενισμός των τελών είναι σημαντικό μέρος του πακέτου των πλεονεκτημάτων του κυπριακού νηολογίου. Σημείωσε ωστόσο ότι λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού δεν έγινε προβολή της κυπριακής σημαίας παρά μόνο τους τελευταίους τέσσερις μήνες. «Θεωρώ ότι θα πρέπει να αφήσουμε ακόμη ένα με δύο χρόνια το μέτρο αυτό», είπε, προσθέτοντας εξάλλου ότι πλέον έχει τεθεί όριο ηλικίας στην εγγραφή πλοίων υπό κυπριακή σημαία, κάτι που οδήγησε σε πιο ποιοτικό στόλο με πολύ λιγότερες κατακρατήσεις πλοίων υπό κυπριακή σημαία.

Αναμένονται κινήσεις για νέο κτίριο

Απαντώντας σε παρατηρήσεις βουλευτών ότι το Υφυπουργείο στεγάζεται σε τρία διαφορετικά κτίρια, ο κ. Δημητριάδης είπε πως μετά το ναυάγιο της ανοικτής διαδικασίας για αγορά κτιρίου «έχουμε στραφεί στην αξιοποίηση κρατικής γης στη Λεμεσό», για ανέγερση ενός σύγχρονου κτιρίου.

Είπε μάλιστα ότι έχουν τεθεί από «ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να πάρουμε αποφάσεις εντός Νοεμβρίου».

Εξάλλου, ο Γενικός Διευθυντής του Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου, Θωμάς Καζάκος ανέδειξε την «παγκομματική στήριξη» που δίνεται την ναυτιλία, τονίζοντας ότι είναι ένα από τα καλύτερα εργαλεία που έχουν οι εκπρόσωποι της κυπριακής ναυτιλίας για προώθηση του τομέα στο εξωτερικό.

«Για μας ο καλύτερος διαφημιστής είναι οι υφιστάμενες εταιρείες που βρίσκονται στη Κύπρο εδώ και 50 ή 60 χρόνια», είπε, προσθέτοντας πως η βελτίωση και η παροχή πιο άμεσης εξυπηρέτησης θα πείσουν και περισσότερες εταιρείες να κατέλθουν στο νησί.

Όλα τα μέλη της επιτροπής εξήραν την κυπριακή ναυτιλία και τη συνεισφορά της στην κυπριακή οικονομία.

«Η ναυτιλία συμβάλει καθοριστικά και στην ενίσχυση της κρατικής οντότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας μέσω της αξιοποίησης της κυπριακής σημαίας και όσο και ασφαλώς στον τομέα της απασχόλησης», ανέφερε ο προεδρεύων της επιτροπής, Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσης Παντελίδης, αναδεικνύοντας το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει ο τομέας της ναυτιλίας με συνεισφορά περίπου 7% στον ΑΕΠ.

Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ (και μέλος της επιτροπής Μεταφορών) Φωτεινή Τσιρίδου εξήρε την υλοποίηση της μακροχρόνιας στρατηγικής του Υφυπουργείου και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση με την στήριξη του ΔΗΣΥ έχει καταφέρει να πάρει τη ναυτιλία της Κύπρου ακόμη πιο ψηλά τα τελευταία χρόνια και βεβαίως με τη ίδρυση του Υφυπουργείου.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα διατύπωσε την πρόθεση του κόμματος να συνεχίσει να στηρίζει τον τομέα της ναυτιλίας και υπέδειξε ότι «οι προκλήσεις είναι ενώπιον μας και χρειάζεται όραμα και έγκαιρος προγραμματισμός για να τις αντιμετωπίσουμε».

Και ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ – Συνεργασίας, Μαρίνος Μουσιούττας εξήρε την «καλή δουλειά» που γίνεται, ενώ ο Βουλευτής των Οικολόγων Σταύρος Παπαδούρης εξέφρασε ικανοποίηση για το έργο που επιτελείται από το Υφυπουργείο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση