ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Υπ. Δικαιοσύνης: Ενδιαφέρον επιχειρήσεων για εργοδότηση αποφυλακισθέντων

Σύμφωνα με την Υπουργό, έγιναν 62 τοποθετήσεις αποφυλακισθέντων σε ισάριθμες επιχειρήσεις σε παγκύπρια βάση

ΚΥΠΕ

Το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων για εργοδότηση αποφυλακισθέντων όλων των ειδικοτήτων, ξεπέρασε κάθε προσδοκία,  είπε η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Άννα Κουκκίδη Προκοπίου, αφού, όπως σημείωσε, μέχρι 8 Μαρτίου, 2023, έγιναν 62 τοποθετήσεις αποφυλακισθέντων σε ισάριθμες επιχειρήσεις σε παγκύπρια βάση.

Σε χαιρετισμό της, στην λήξη του ερευνητικού έργου SEMELI, η Υπουργός ανέφερε ότι αυτό έγινε κατορθωτό μέσα από την υλοποίηση ενός «πρωτοποριακού» Σχεδίου Παροχής Κινήτρων για Εργασιακή Αποκατάσταση Αποφυλακισθέντων, ύψους τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ, όπως αυτό εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο, καθώς και του Mνημονίου Συναντίληψης για την υλοποίηση του υπό αναφορά Σχεδίου και της Εργασιακής Αποκατάστασης αποφυλακισμένων, μεταξύ του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως και της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων.

Το ερευνητικό έργο SEMELI, αφορά στο ψηφιακό αποκλεισμό κοινωνικά και γεωγραφικά περιθωριοποιημένων νεαρών κρατουμένων, το οποίο υλοποιεί το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου σε συνεργασία με άλλους φορείς,

Η κ. Προκοπίου σημείωσε ότι στο Τμήμα Φυλακών καταβάλλονται σημαντικές προσπάθειες για την προαγωγή της ανθρωποκεντρικής αντιμετώπισης των κρατουμένων, το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους, με στόχο την αναμόρφωση και την κοινωνική τους επανένταξη.

Πρόσθεσε ότι η εκπαίδευση τόσο των κρατουμένων, όσο και του προσωπικού του Τμήματος Φυλακών αποτελούν αναπόσπαστο και σημαντικό κομμάτι της σωφρονιστικής πολιτικής που προωθεί το Υπουργείο της.

Σήμερα, είπε, φυλάκιση δεν σημαίνει απλά εγκλεισμός του προσώπου που έχει διαπράξει αδίκημα και του έχει επιβληθεί η ποινή φυλάκισης αλλά σημαίνει βελτίωση της διαγωγής του προσώπου αυτού, μέσω ψυχολογικής στήριξης, εκπαίδευσης και προετοιμασίας για επανένταξη στην κοινωνία.

Η εκπαίδευση των κρατουμένων, ανέφερε, είναι δικαίωμα τους, το οποίο κατοχυρώνεται τόσο από το Σύνταγμα, όσο και από την περί Φυλακών Νομοθεσία, αλλά και τις Συστάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης για την «Εκπαίδευση στις Φυλακές».

«Η εκπαίδευση των κρατουμένων αποσκοπεί στη δημιουργική κάλυψη του κενού χρόνου, στην απόκτηση και ανάπτυξη κοινωνικών και βασικών δεξιοτήτων, στη βελτίωση της αυτοεκτίμησης τους, στην εύρεση εργασίας μετά την αποφυλάκιση και στην ομαλή επανένταξη τους στην κοινωνία, καθώς και στη μείωση της εγκληματικότητας. Έρευνες απέδειξαν ότι η συμμετοχή κρατουμένων σε εκπαιδευτικά προγράμματα συνδέεται άρρηκτα με την ομαλή κοινωνική τους επανένταξη, αλλά και με τη μείωση της υποτροπής και την επιστροφή στις φυλακές», πρόσθεσε.

Το Υπουργείο της, σημείωσε, αναγνωρίζοντας τα οφέλη της εκπαίδευσης των κρατουμένων τόσο κατά την κράτηση τους, αλλά κυρίως και μετά την αποφυλάκιση τους, ενισχύει συνεχώς τα εκπαιδευτικά προγράμματα των Σχολείων των Φυλακών, ώστε αυτά να ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους και στις τεχνολογικές και κοινωνικοοικονομικές εξελίξεις στην κοινωνία.

Επιστέγασμα της προσπάθειας αυτής, συνέχισε, είναι σήμερα, οι κρατούμενοι να μπορούν να αποκτήσουν πέραν των τυπικών τους προσόντων όπως απολυτήριο γυμνασίου, λυκείου η και πτυχίου πανεπιστημίου και εξειδικευμένη  επαγγελματική κατάρτιση. διευρύνοντας τόσο τις γνώσεις τους, αλλά ειδικότερα και τις δυνατότητες εξεύρεσης εργασίας μετά την αποφυλάκιση τους.

Επιπλέον, συνέχισε, στηρίζουμε μαζί με άλλα δύο Υπουργεία την Ανεξάρτητη Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου, σε προγράμματα στήριξης και αποκατάστασης ουσιοεξαρτώμενων αποφυλακισθέντων.

Παράλληλα, πρόσθεσε, προτεραιότητα μας αποτελεί και η συνεχής επιμόρφωση όλου του προσωπικού των φυλακών,  προσαρμοσμένη επίσης στις κοινωνικοικονομικές και τεχνολογικές αλλαγές, με στόχο την εύρυθμη λειτουργία των φυλακών, τη διατήρηση της ασφάλειας και τάξης στις φυλακές και την προστασία των δικαιωμάτων των κρατουμένων.

«Από πλευράς μας, ως Κυβέρνηση, σας διαβεβαιώ ότι τα αποτελέσματα της υλοποίησης του προγράμματος θα μελετηθούν σοβαρά και θα αξιοποιηθούν για την ενίσχυση του εκπαιδευτικού έργου που επιτελείται στις φυλακές», κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση