ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΥΠΟΙΚ: Ανέκδοτο ότι θα αντικαταστήσουμε τις συντάξεις με φιλοδώρημα

Όλα τα ερωτήματα των κομμάτων έχουν απαντηθεί από τη Νομική Υπηρεσία, η οποία είχε επεξεργασθεί νομοτεχνικά τις προτάσεις της κυβέρνησης, όπως ορίζει το Σύνταγμα, είπε ο κ. Κεραυνός

ΚΥΠΕ

Παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα επί των κυβερνητικών προτάσεων προκειμένου να επιλυθεί το ζήτημα των πολλαπλών συντάξεων κρατικών αξιωματούχων, δήλωσε ότι αναμένει ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός, τονίζοντας πως όλα τα ερωτήματα των κομμάτων έχουν απαντηθεί από τη Νομική Υπηρεσία, η οποία είχε επεξεργασθεί νομοτεχνικά τις προτάσεις της κυβέρνησης, όπως ορίζει το Σύνταγμα.

Σε σημερινές του δηλώσεις, ο Μάκης Κεραυνός επέμεινε ότι «η συγκεκριμένη Kυβέρνηση είναι η μόνη Kυβέρνηση που για πρώτη φορά πήρε την πρωτοβουλία να καταθέσει πολύ συγκεκριμένες προτάσεις για να τελειώσει αυτό το θέμα που λέγεται πολλαπλές συντάξεις και εδώ και 43 χρόνια, από το 1980 όταν κατατέθηκαν κάποιες στη Βουλή, προκαλεί την κοινωνία».

Όπως είπε, οι προτάσεις της Kυβέρνησης, «έχουν τύχει νομοτεχνικού ελέγχου από τη Νομική Υπηρεσία και έγιναν με την καθοδήγηση του επίσημου νομικού συμβούλου της Κυπριακής Δημοκρατίας, που με βάση το άρθρο 113 του Συντάγματος είναι ο Γενικός Εισαγγελέας».

Εξήγησε ότι αυτό «έγινε για να διασφαλίσουμε ότι οι προτάσεις που θα καταθέσουμε να μην έχουν την τύχη των προηγούμενων προτάσεων από βουλευτές ή και από κόμματα, οι οποίες στη συνέχεια μετά από πολλή συζήτηση κρίθηκαν αντισυνταγματικές».

Ο κ. Κεραυνός αναφέρθηκε στη τελευταία συνάντηση με τα κόμματα, λέγοντας ότι ενημερώθηκαν έγκαιρα όσον αφορά τα εννέα συγκεκριμένα ερωτήματα που είχαν θέσει για τη συνταγματικότητα των προτάσεων, καθώς και άλλες απορίες, οι οποίες απαντήθηκαν «μία μία» από τη Νομική Υπηρεσία.

«Και αναμένω ότι οι απόψεις που θα καταθέσει η Κυβέρνηση θα τύχουν μίας παραγωγικής συζήτησης επιτέλους ώστε να υπάρξει μια λήξη για αυτό το θέμα», τόνισε.

«Ανέκδοτο» ότι έχουν αντικατασταθεί οι συντάξεις με φιλοδώρημα

Κληθείς να σχολιάσει την επίκριση που ασκείται στην Κυβέρνηση ότι με τις προτάσεις έχει υποκαταστήσει τις πολλαπλές συντάξεις με ένα εφάπαξ φιλοδώρημα, ο κ. Κεραυνός είπε ότι «αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε».

«Και αν αφήνετο από την πρώτη συνάντηση ο αναλογιστής να παρουσιάσει τη μελέτη του, θα ήταν ξεκάθαρο το θέμα ότι δεν υπάρχει θέμα πολλαπλών φιλοδωρημάτων», πρόσθεσε.

Κληθείς να αναφέρει στοιχεία για τη μείωση των δαπανών σε συντάξεις βάσει της αναλογιστικής μελέτης, ο ΥΠΟΙΚ είπε ότι η αναλογιστική μελέτη έχει ήδη δοθεί στα κόμματα, προσθέτοντας ότι «είναι γνωστό ότι προκύπτουν πολύ σημαντικές εξοικονομήσεις αν εφαρμοστούν οι προτάσεις της Κυβέρνησης».

Επεσήμανε όμως ότι «ο κυρίαρχος στόχος δεν είναι να προκύψουν εξοικονομήσεις, αλλά ο κύριος στόχος είναι να σταματήσει αυτό το θέμα των πολλαπλών συντάξεων, το οποίο προκαλεί την κοινωνία όταν υπηρετείς σε ένα αξίωμα και παράλληλα παίρνεις σύνταξη».

«Απ’ εκεί και πέρα», συνέχισε, «για το αν πρέπει ή αν μπορούμε νομικά να πάμε πίσω να ανασταλούν ή να αποποιηθούν συντάξεις και λοιπά, όλα αυτά ένα προς ένα έχουν απαντηθεί από τη Νομική Υπηρεσία και, επαναλαμβάνω, ότι εμείς ως ΥΠΟΙΚ, έχουμε υποχρέωση και ευθύνη να κινηθούμε μέσα στα πλαίσια που καθορίζει ο νομικός μας σύμβουλος με βάση το Σύνταγμα και, τελευταίο, να ξανατονίσω είναι η πρώτη φορά που Κυβέρνηση καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για να αντιμετωπιστεί αυτό το θέμα».

Σε ερώτηση αν θεωρεί ότι οι αντιδράσεις κομμάτων για αυτό το θέμα εντάσσονται στο πλαίσιο των επερχόμενων εκλογών, ο κ. Κεραυνός είπε ότι αυτό δεν μπορεί να το απαντήσει.

Η Κυβέρνηση ενεργεί υπεύθυνα σε όλη τη διάρκεια της θητείας της και αν προκύπτει τέτοιο θέμα νομίζω ότι είναι άλλοι που πρέπει να απαντήσουν και όχι ο Υπουργός Οικονομικών, είπε.

Τέλος, κληθείς να σχολιάσει τη θέση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας ότι η Βουλή πρέπει να επιληφθεί του θέματος, αφού η Κυβέρνηση «δεν επιθυμεί στην ουσία να λύσει το θέμα», ο κ. Κεραυνός είπε πως όταν η Κυβέρνηση φέρνει συγκεκριμένες προτάσεις για αντιμετώπιση αυτού του θέματος και επιβεβαιώνει η Νομική Υπηρεσία ότι είναι συνταγματικές αυτές οι προτάσεις ή ότι είναι το καλύτερο που μπορεί να γίνει για να μην έχουμε τα ίδια φαινόμενα που έχουμε εδώ και 43 χρόνια που συζητείται αυτό το θέμα, τότε νομίζω ότι η βούληση και η θέληση της Κυβέρνησης είναι ότι «ξεκάθαρα θέλει να λύσει αυτό το θέμα».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση