ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΥΠΟΙΚ: Οι προβλέψεις Κομισιόν επιβεβαιώνουν την ορθότητα των μέτρων στήριξης της Κυβέρνησης

Για την Κύπρο προβλέπεται ύφεση 7,7%, δηλαδή κατά 0,3% αυξημένη σε σχέση με την πρόβλεψη του Μαΐου

Newsroom K

Ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης σε γραπτή δήλωση για εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε σχέση με την οικονομία γενικά και ειδικά για την Κύπρο, αναφέρει ότι οι προβλέψεις της Κομισιόν συνάδουν σε μεγάλο βαθμό με τις εκτιμήσεις της Κυβέρνησης, επιβεβαιώνοντας παράλληλα την ορθότητα των μέτρων στήριξης της κυβέρνησης που έχουν ληφθεί και αφορούν τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις.

Στη δήλωση του ο κ. Πετρίδης προσθέτει ότι η Κομισιόν επιβεβαιώνει επίσης, ότι η κρίση δεν έχει παρέλθει και ότι η ανάκαμψη θα είναι δύσκολη και αβέβαιη, όπως αβέβαιη είναι και η εξέλιξη της πανδημίας αλλά και οι προσπάθειες εξεύρεσης του εμβολίου, κάτι το οποίο είναι άμεσα συνυφασμένο και με τις οικονομικές επιπτώσεις.

Με τις επιπτώσεις της πανδημίας στην ανεργία και τις επιχειρήσεις να αναμένεται να διαφανούν περί το τέλος του 2021, καθίσταται αναγκαία η συνέχιση μιας ορθής και συνετής πολιτικής οικονομικής διαχείρισης σε εθνικό επίπεδο και γίνεται πιο επιτακτική από ποτέ η ανάγκη για γρήγορη εφαρμογή του ενιαίου ευρωπαϊκού σχεδίου ανάκαμψης, του οποίου η υλοποίηση πρέπει να αποτελεί την πρωταρχική προτεραιότητα της Ευρώπης αυτή τη στιγμή, κάτι για το οποίο η Κύπρος θα επιμείνει σε επίπεδο ευρωπαϊκών θεσμών το επόμενο διάστημα, σημειώνει ο Υπουργός Οικονομικών.

Παρατηρεί επίσης ότι οι εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καταδεικνύουν το σοβαρό πλήγμα που επιφέρει η πανδημία στην ευρωπαϊκή οικονομία, αναθεωρώντας προς τα κάτω τις οικονομικές προβλέψεις για το 2020 και 2021. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή οικονομία έχει πληγεί περισσότερο απ’ ότι αρχικά αναμενόταν, ενώ η Ευρωζώνη το 2020 θα σημειώσει βαθιά ύφεση της τάξης του 8,7%, δηλαδή κατά 1 ποσοστιαία μονάδα περισσότερο σε σχέση με την πρόβλεψη του Μαΐου, συνεχίζει ο κ. Πετρίδης.

Διαπιστώνει ακόμα ότι για την Κύπρο προβλέπεται ύφεση 7,7%, δηλαδή κατά 0,3% αυξημένη σε σχέση με την πρόβλεψη του Μαΐου.

Επισημαίνει δε ότι στην Έκθεση αναγνωρίζεται ότι το Πρόγραμμα Στήριξης της Κυπριακής Κυβέρνησης προς αντιμετώπιση της πανδημίας αναμένεται να στηρίξει τις θέσεις εργασίας, το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών αλλά και τις επιχειρήσεις, συγκρατώντας σε μεγάλο βαθμό τις επιπτώσεις στην εσωτερική ζήτηση, κάτι που ήδη αντανακλάται στη δυνατή ανάκαμψη της κατανάλωσης. Εκφράζει περαιτέρω την εκτίμηση ότι είναι λόγω και αυτών των μέτρων που η πρόβλεψη για την ύφεση στην οικονομία είναι καλύτερη από άλλες τουριστικές χώρες παρά το γεγονός ότι, οι κύριοι κίνδυνοι για την οικονομία προκύπτουν λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας στον τουρισμό, με τα έσοδα να κυμαίνονται περίπου στο 25% σε σχέση με πέρσι.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση