ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΥΠΟΙΚ στην «Κ»: Ο Νικόλας έγινε πρίγκιπας του λαϊκισμού

Ο Κ. Πετρίδης απαντά στις επικρίσεις για το σχέδιο ανάκαμψης, τη διαχείριση της κρίσης και τις μεταρρυθμίσεις

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Τέσσερις ημέρες μετά την παρουσίαση του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Κύπρου, ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης μιλά στην «Κ» για τις μεταρρυθμίσεις, την οικονομική διαχείριση της πανδημίας, την κόντρα με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ και απαντά στις φήμες που τον θέλουν να φεύγει από την Κυβέρνηση.

Ο Υπουργός Οικονομικών τονίζει πως «Σχέδιο Β΄» δεν υπάρχει αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις που σχετίζονται με το Ταμείο Ανάκαμψης και είναι δεσμευτικές υποχρεώσεις έναντι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ επισημαίνει πως ο κ. Νικόλας Παπαδόπουλος έχει προχωρήσει σε σωρεία ψεμάτων και έχει χάσει την επαφή με την πραγματικότητα.

Τέλος, ο κ. Πετρίδης πιστεύει πως, με τα οικονομικά δεδομένα της Κύπρου, τη δυναμική της κυπριακής οικονομίας και την επιτυχία της οικονομικής διαχείρισης δεν υπάρχει στην Κύπρο μεγάλο πρόβλημα αναφορικά με «εταιρείες ζόμπι».

- Σας θυμάμαι από Υφυπουργό πάρα τω Προέδρω να προσπαθείτε για να γίνουν μεταρρυθμίσεις, όπως αυτή του Δημοσίου, ωστόσο έχουμε 2021 και ακόμα δεν έχουν γίνει αρκετές από αυτές. Τι σας κάνει να πιστεύετε πως τώρα θα προχωρήσουν;

- Δεν θα έλεγα πως δεν έχουν γίνει κάποιες μεταρρυθμίσεις, έχουν γίνει από τότε αρκετές. Όπως αυτή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, του Γενικού Συστήματος Υγείας, των Υφυπουργείων, ενισχύθηκε το κράτος πρόνοιας, πέρασαν μεταρρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών που αφορούν στην προσφυγική και την στεγαστική πολιτική. Ωστόσο, ναι, έχουν μείνει πίσω σοβαρές μεταρρυθμίσεις. Αυτό πιστεύω ότι οφείλεται στο ιδιόμορφο του πολιτικού μας συστήματος. Ότι ενώ υπάρχει βάσει του Συντάγματος διαχωρισμός μεταξύ της εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας οι πλείστες μεταρρυθμίσεις –αν όχι όλες- χρειάζονται νομοθετήματα τα οποία πολύ δύσκολα περνούν από τη Βουλή διότι το κυβερνών κόμμα είναι σε μειοψηφία. Αυτό είναι ένα εγγενές χαρακτηριστικό του πολιτικού μας συστήματος αυτή τη στιγμή. Το τι με κάνει να πιστεύω ότι θα περάσουν; Μετά από 8 χρόνια στην πολιτική είμαι πλήρως ενήμερος και πλήρως συνειδητοποιημένος για τις αντικειμενικές δυσκολίες του εγχειρήματος, είμαι πολύ ανήσυχος, αλλά είμαι και αισιόδοξος. Επειδή ακούω 8 χρόνια τις ίδιες προφάσεις. Ενώ έκανες διαβούλευση, σου λένε δεν έκανες διαβούλευση. Ενώ πίσω από κλειστές πόρτες συμφωνούν, στο δημόσιο διάλογο προκύπτουν διαφωνίες. Όλα αυτά δυστυχώς έχουν καταντήσει σε ένα τοξικό πολιτικό περιβάλλον μια συνήθης πρακτική αρκετών κομμάτων, που ναι, αυτό δημιουργεί μεγάλες ανησυχίες. Η Κυβέρνηση είναι πάντα ανοιχτή στο διάλογο, πάντα επιδίωκε το διάλογο και τη συναίνεση.

Διαβάστε τη συνέντευξη στον Παναγιώτη Ρουγκάλα στην έντυπη έκδοση της «Κ».

Γίνετε συνδρομητής της έντυπης έκδοσης στο κινητό σας, με μια εβδομάδα δωρεάν συνδρομή.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση