ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:43
 

ΥΠΟΙΚ: Τα νέα νομοσχέδια θα διασφαλίσουν μια αποδοτική Δημόσια Υπηρεσία

«Νομίζουμε, έχουμε παραδώσει στη Βουλή νομοσχέδια τα οποία σε βάθος χρόνου, μεσοπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα θα διαμορφώσουν μια νέα κουλτούρα», είπε ο κ. Πετρίδης

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Τα τρία νομοσχέδια για την μεταρρύθμιση στη δημόσια υπηρεσία σε βάθος χρόνου θα διαμορφώσουν μια νέα κουλτούρα, καθώς και μια αποδοτική δημόσια υπηρεσία, δήλωσε τη Δευτέρα ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, παρουσιάζοντας τις προτάσεις της κυβέρνησης για την μεταρρύθμιση της κρατικής μηχανής.

Ο κ. Πετρίδης παρουσίασε τα τρία νομοσχέδια για μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας σε μια δεύτερη προσπάθεια προώθησής τους μετά την αποτυχία θέσπισης της μεταρρύθμισης το 2016.

«Μετά από εντατική διαβούλευση με τα κοινοβουλευτικά κόμματα και τις συντεχνίες έχουμε καταθέσει τα νομοσχέδια τα οποία πιστεύω ότι με την εφαρμογή τους θα διασφαλίσουν πρώτα απ’ όλα μια πιο αποδοτική δημόσια υπηρεσία, μια υπηρεσία στην οποία θα ανελίσσονται σε θέσεις ευθύνης τα ικανότερα στελέχη με βάση διεθνείς πρακτικές, θα περιοριστεί η όποια δυνατότητα μέσου ή ρουσφετιού όσον αφορά τις προαγωγές και θα φέρει και την ισονομία στη δημόσια υπηρεσία», ανέφερε ο κ. Πετρίδης, σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία της κοινοβουλευτικής επιτροπής Οικονομικών.

Όπως είπε, «δεν υπάρχει κανένα σύστημα στην Ευρώπη ή στον κόσμο το οποίο είναι το ιδεατό, αλλά με τις καλές πρακτικές και παρά τα προβλήματα και τις αντιστάσεις που συναντήσαμε, νομίζουμε, έχουμε παραδώσει στη Βουλή νομοσχέδια τα οποία σε βάθος χρόνου, μεσοπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα θα διαμορφώσουν μια νέα κουλτούρα αλλά και πιο αποδοτική δημόσια υπηρεσία».

Σημαντική διαφορά είναι ότι στα νέα νομοσχέδια δεν υπάρχει η ποσόστωση στην αξιολόγηση, πρόνοια την οποία η Νομική Υπηρεσία είχε χαρακτηρίσει αντισυνταγματική αφού παραβιάζεται η αρχή της ισότητας. Αντ’ αυτού εισάγεται μια βαθμολογία από το 1 μέχρι το 10, με το εννέα και δέκα να δίνεται σε αυτούς που υπερέχουν σε απόδοση. «Σίγουρα δεν είναι τόσο αποτελεσματικό όπως η ποσόστωση αλλά σίγουρα θα διασφαλίσει κάποια όχι τόσο ισοπεδωτική αξιολόγηση που γίνεται σήμερα», είπε.

Στις διατάξεις περιλαμβάνεται και οι διατμηματικές προαγωγές μέσω της αξιολόγησης εξεταστικών κέντρων. Δηλαδή για προαγωγές στην Α13, που είναι η μεσοδιευθυντική θέση στην δημόσια υπηρεσία, θα δικαιούνται να υποβάλλουν αιτήσεις όλοι υποψήφιοι από όλη την δημόσια υπηρεσία. «Πιστεύουμε ότι αυτό θα δώσει πολύ καλύτερη προοπτική ανέλιξης στα πολλά ικανά στελέχη που υπάρχουν σήμερα, αλλά και πιο αποδοτική μεσοδιευθυντική θέση της οποίας οι αρμοδιότητες δεν είναι τεχνοκρατικές αλλά διευθυντικές», ανέφερε ο κ. Πετρίδης.

Δύο διαφωνίες κατάθεσε στη συνεδρία η ΠΑΣΥΔΥ. Πρόκειται για την διατμηματική προαγωγή για τη οποία, όπως ανέφερε εκπρόσωπός της, υπήρχε η αντίληψη ότι δεν θα προωθείτο, έτσι ώστε να γίνει διάλογος, αλλά για τη μειωμένη βαρύτητα της αξιολόγησης για τις θέσεις Α13 και άνω.

Εκπρόσωπος της ΑΣΔΥΚ είπε πως τα νομοσχέδια είναι βελτιωμένα και έθεσε το θέμα των αξιολογήσεων των υφισταμένων. Παράλληλα, η συντεχνία Ισότητα θα έπρεπε να δοθεί θέμα αξιολόγησης της αποδοτικότητας και της παραγωγικότητας.

Στις απαντήσεις του, ο κ. Πετρίδης εξήγησε πως το θέμα της αξιολόγησης για τις θέσεις Α14 και άνω δεν τίθεται διότι πρόκειται για θέσεις πρώτου διορισμού και προαγωγής.

Για την διατμηματική προαγωγή, ανέφερε πως σπάζει κάποια στεγανά στη δημόσια υπηρεσία και υποβοηθά περαιτέρω την κινητικότητα στη δημόσια υπηρεσία.

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Παπαγεωργίου, Πρόεδρος της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας, χαιρέτισε την κατάθεση των νομοσχεδίων, σημειώνοντας ότι εισάγονται ρυθμίσεις που θα βοηθήσουν την ΕΔΥ στο έργο της.

Σημείωσε ωστόσο ότι είναι πολύ δύσκολο να μετρηθεί η παραγωγικότητα σε όλα τα τμήματα της δημόσιας υπηρεσίας και για αυτό εισήχθη ο όρος της αποδοτικότητας.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ονούφριος Κουλλά, εξέφρασε την ελπίδα ότι «θα αφήσουμε κατά μέρος τις όποιες αιτιάσεις αυτή τη φορά να επικεντρωθούμε στα νομοσχέδια που έχουμε ενώπιον μας και να καταφέρουμε να δημιουργήσουμε μια δημόσια υπηρεσία πιο αποδοτική και πιο αξιοκρατική».

«Ο εχθρός του καλού είναι πάντοτε τ καλύτερο», πρόσθεσε.

Ο εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου είπε πως ο όρος μεταρρύθμιση είναι καταχρηστικός, καθώς, όπως είπε, αυτό που έχει έλθει δεν είναι μεταρρύθμιση, αλλά περιορισμένης εμβέλειας αλλαγές που αφορούν κυρίως τα ζητήματα των προαγωγών και των αξιολογήσεων. «Δεν υπάρχει τίποτα για την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, δεν υπάρχει τίποτα για την ποιοτικότερη και γρηγορότερη εξυπηρέτηση των πολιτών, δεν υπάρχει τίποτα για τους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα που είναι δεύτερης και τρίτης κατηγορίας», συμπλήρωσε.

Εκ μέρους του ΔΗΚΟ, ο βουλευτής του κόμματος, Μαρίνος Μουσιούτας είπε πως τα νομοσχέδια κινούνται προς την ορθή κατεύθυνση «Ως πακέτο βλέπουμε ως ΔΗΚΟ ότι υπάρχει βελτίωση από αυτά που είχαμε μέχρι τώρα και περισσότερη βελτίωση από αυτά που είχαν κατατεθεί το 2016», είπε.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης είπε μεν πως αντιμετωπίζει θετικά τη νέα προσπάθεια της κυβέρνησης να εισαγάγει κάποιες μεταρρυθμίσεις, , προσθέτοντας ωστόσο ότι η δημόσια υπηρεσία χρειάζεται εκ βάθρων αλλαγές. Σημείωσε ωστόσο ότι για ακόμη μια φορά λείπει η αντικειμενική αξιολόγηση με βάση τους δείκτες παραγωγικότητας.

Τέλος, ο βουλευτής της Αλληλεγγύης, Μιχάλης Γιωργάλλας ανέφερε πως στηρίζει την προσπάθεια του ΥΠΟΙΚ και κάλεσε όλους να συζητήσουν εποικοδομητικά τα νομοσχέδια, καθώς δεν πρέπει να υπάρξει και «Δεν υπάρχει χρόνος και ιδιαίτερα δεν μπορεί να συνεχιστεί ο κύκλος του δημοσίου ο οποίος φαίνεται να έκλεισε και πρέπει να προχωρήσουμε σε μια διαδικασία ανασχεδιασμού και ανασχηματισμού των λειτουργιών του κράτους», συμπλήρωσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΑΚΕΛ  |  ΔΗΣΥ  |  ΔΗΚΟ  |  Βουλή  |  ΥΠΟΙΚ
ΣΧΟΛΙΑ

Περί της «ευσυνειδησίας» των Δημοσίων Υπαλλήλων, το Ανάγνωσμα ……..

Η γνωστή «στραβάρα», με το Χαλούμι μας, στο Η.Β. , αποτελεί ακόμη μια απόδειξη της ‘αποτελεσματικότητας και ικανότητας Λειτουργών του Δημοσίου να εκτελούν, αποτελεσματικά και με επαγγελματισμό τα καθήκοντά τους!!

‘Ένα σημερινό γεγονός, sto οποίο ήμουν παρών, ενισχύει και επιβεβαιώνει, πιστεύω, την ανωτέρω διαπίστωση!
Σε σημείο που πολίτες ‘εγγράφονται’ για επίσκεψη σε Κρατικά Νοσοκομεία, η μόνη υπάλληλος που έκανε εγγραφές ασθενών, αρνήθηκε να εξυπηρετήσει πολίτες, που ανέμεναν στη σειρά για να εγγραφούν, διότι «θα πήγαινε να φάει»!!!! Η ώρα ήταν 11:05 !!!!!!!!!

Και, άραγε, πόσα άλλα παρόμοια περιστατικά συμβαίνουν καθημερινά, όπου οι πολίτες αντιμετωπίζουν τα «χούγια» των Υπαλλήλων του Δημοσίου;;; Οι οποίοι, χωρίς αιδώ, αμαυρώνουν την εικόνα των άλλων, ευσυνείδητων, συναδέλφων τους;;;;;;

YIANNOULIS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Ήταν δικτάτορας ο Καποδίστριας;

«Τότε μόνο αυταρχικά θα μπορούσε να λειτουργήσει ένα κράτος πραγμα που χρειαζόμαστε και σημερα....»
Αρμαγεδών  |  16:28

#PoliticsBlog Αναμένοντας το Plan B και τη νέα μεγάλη μάχη

«Ευτυχώς που ο Νίκαρος είναι πρόεδρος, κανένας άλλος δεν θα μπορούσε...»
Αρμαγεδών  |  12:00

Θα μείνουμε χωρίς ποιητές

«Αρμαγεδων και αλφα μα τοσο επιφανειακοί πλεων; Διαβασατε το κειμενο αλλα δεν καταλαβατε τιποτα και αυτο ...»
Εγω  |  09:54

Πολύτιμο δώρο

«Η ουσία όμως είναι ποιός θα τα πληρώσει, όταν η πιο πλούσια γεννιά που έζησε δημιούργησε τόσα πολλά ...»
Αρμαγεδών  |  08:00

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X