ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 20:11
 

Υποχωρούν οι αποδόσεις των ομολόγων Κύπρου, Ιταλίας και Πορτογαλίας

Η πτώση ήρθε μετά την αναβάθμιση από τον οίκο S&P

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σημαντική πτώση σημείωσε τη Δευτέρα η απόδοση των κυπριακών κρατικών ομολόγων, ενώ πτώση σημείωσαν και οι αποδόσεις των ομολόγων της Ιταλίας και της Πορτογαλίας, μειώνοντας το κόστος δανεισμού για τις τρεις αυτές χώρες της Ευρωζώνης.
 
Όπως μεταδίδει το Reuters, σημαντική πτώση σημείωσε η απόδοση των κυπριακών κρατικών ομολόγων ύστερα από την απόφαση του οίκου Standard & Poor's (S&P) αργά το βράδυ της Παρασκευής να αναβαθμίσει το αξιόχρεο της Κύπρου στην επενδυτική βαθμίδα, μετά την πάροδο έξι και πλέον ετών στην κατηγορία «σκουπίδια».
 
Αναφέρει επίσης ότι ο S&P αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου στο BBB-, από το BB+, επικαλούμενος καλύτερες προοπτικές ανάπτυξης και ενοποίηση στον τραπεζικό τομέα και σημειώνει ότι η επενδυτική βαθμίδα καθιστά τα κυπριακά κρατικά ομόλογα επιλέξιμα  για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).
 
Σύμφωνα με το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο, μια χώρα για να δικαιούται να συμμετάσχει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ θα πρέπει τουλάχιστον να αξιολογείται σε επενδυτική βαθμίδα από έναν από τους μεγάλους οίκους αξιολόγησης, S&P, Moody`s, Fitch και DBRS. Οι τρεις τελευταίοι οίκοι (Moody`s, Fitch και DBRS) διατηρούν την Κύπρο σε μη επενδυτική βαθμίδα.
 
Όπως αναφέρει, η Κύπρος έδωσε εντολή σε τράπεζες σήμερα Δευτέρα, να πωλήσουν δεκαετές κρατικό ομόλογο, μια κίνηση, σύμφωνα με αναλυτές, που στόχο έχει να εκμεταλλευτεί την θετική διάθεση μετά την αναβάθμιση της από τον S&P.
 
"Η αναβάθμιση της Κύπρου προσθέτει στη θετική εικόνα της περιφέρειας", τόνισε ο στρατηγικός αναλυτής της γερμανικής τράπεζας Commerzbank, Rainer Guntermann.
 
Πτώση σημείωσαν τη Δευτέρα, σύμφωνα με το Reuters, και οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων, καθώς δημοσίευμα ότι ο Ιταλός Υπουργός Οικονομίας στοχεύει να εμποδίσει την αύξηση του ελλείμματος του κρατικού προϋπολογισμού για το 2019, πέραν του 1,6% του ΑΕΠ, ενίσχυσε τις ελπίδες των επενδυτών για έναν φιλικό προς τις αγορές προϋπολογισμό.
 
Όπως αναφέρεται, οι αποδόσεις των ομολόγων της Ιταλίας μειώθηκαν  μέχρι και 12 μονάδες βάσης μετά το δημοσίευμα και σημειώνεται ότι η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου υποχώρησε σχεδόν 10 μονάδες βάσης, στο 2,89%, ενώ η απόδοση του γερμανικού ομολόγου, που θεωρείται από τους επενδυτές ασφαλές καταφύγιο σε περιόδους αναταραχών στις αγορές, άγγιξε το υψηλότερο του επίπεδο κατά τις τελευταίες έξι εβδομάδες, το 0,468%.
 
Το Reuters αναφέρει ότι τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρήθηκε ανάκαμψη της εμπιστοσύνης προς την Ιταλία ύστερα από δηλώσεις Ιταλών αξιωματούχων ότι η Κυβέρνηση θα σεβαστεί τους κανόνες της ΕΕ για τη δημοσιονομική πειθαρχία.
 
Τέλος, επισημαίνεται ότι πτώση σημείωσαν επίσης οι αποδόσεις των πορτογαλικών ομολόγων μετά την απόφαση του του S&P την Παρασκευή να αναβαθμίσει σε θετικές τις προοπτικές της χώρας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Ν. Νουρής: Στοπ σε εικονικούς φοιτητές και γάμους για άσυλο

«Κύριε Υπουργέ, θα σου βγάλω το καπέλο αν καταφέρεις αυτό που οι προηγούμενοι υπουργοί δεν κατόρθωσαν ...»
ΑΚΑ  |  09:49

Πρώην και νυν ΥΠΟΙΚ αντιδρούν κατά Άντρου

«ΤΟ ΔΙΣ ΕΞΑΜΑΡΤΕΙΝ… Οπωσδήποτε, με τις εμπειρίες, που ελπίζω να αποκτήσατε, στη διαχείριση των οικονομικών ...»
YIANNOULIS  |  13:22

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X