ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:08
 

Στο Discovery Channel το ναυάγιο Ζηνοβία

Ντοκιμαντέρ της οικογένειας Κουστώ για την πιθανότητα βύθισης του Ζηνοβία από μυστικές υπηρεσίες

Newsroom K

Προβλήθηκε πρόσφατα από το τηλεοπτικό κανάλι Science Channel (by Discovery Channel), ντοκιμαντέρ για το Ζηνοβία, στην εκπομπή “Legends of the Deep” του Fabien και της Céline Cousteau - εγγόνια του θρυλικού Jacques-Yves Cousteau. To επεισόδιο φέρει τον τίτλο “Zenobia shipwreck, Mystery of the Spy Sabotage”.

Oι δύο διάσημοι θαλάσσιοι εξερευνητές ήρθαν στη Λάρνακα ειδικά για να διερευνήσουν κατά πόσον ευσταθεί η φημολογία που υπάρχει γύρω από το εν λόγω ναυάγιο, που αφορά την προγραμματισμένη βύθισή του από τις Ισραηλινές και Αγγλικές μυστικές υπηρεσίες, δεδομένου ότι στο Ζηνοβία είχε, ως γνωστό, εξευρεθεί στρατιωτικός εξοπλισμός με πιθανό αποδέκτη την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO). Αυτό είναι που πραγματεύεται και το υπό αναφορά ντοκιμαντέρ. Στο βίντεο, τα δύο αδέλφια καταδύονται στο Ζηνοβία ψάχνοντας για αποδείξεις που να στοιχειοθετούν ένα τέτοιο ενδεχόμενο, σε συνάρτηση με έρευνα σε έγγραφα καθώς και την έκθεση για τα αίτια της βύθισης αλλά και με δηλώσεις ατόμων που δίνουν κάποιο φως στις έρευνες. Ως παράγοντες που στηρίζουν αυτή τη θεωρία, παραθέτουν, μεταξύ άλλων, και το γεγονός ότι το Ζηνοβία ήταν ένα ολοκαίνουργιο και υπερσύγχρονο σουηδικό πλοίο τελευταίας, τότε, τεχνολογίας καθώς και το γεγονός ότι το πλοίο ξεκινούσε το ταξίδι του από την Γιουγκοσλαβία με προορισμό τη Συρία, παρουσιά-ζοντας ντοκουμέντο ότι μέλη της οργάνωσης PLO εκπαιδεύονταν εκείνη την περίοδο στη Γιουγκοσλαβία. Αναφέρονται ταυτόχρονα στις πολιτικές αναταραχές στη Μέση Ανατολή κατά τη δεκαετία του ’80 και τον ρόλο της Κύπρου εκείνη την εποχή.

Τα αδέλφια Cousteau εκφράζουν στο ντοκιμαντέρ την πολύ μεγάλη εντύπωση που τους προκάλεσε το τεράστιο μέγεθος του Ζηνοβία και τα εκατοντάδες φορτηγά που βρίσκονται δεμένα σ’ αυτό μαζί με το εμπόρευμά τους. Ο Fabien δηλώνει πεπεισμένος ότι «κάποιοι ήθελαν να βυθίσουν το Ζηνοβία» ενώ η Céline αναφέρει ότι «το μυστήριο γύρω από το Ζηνοβία εξακολουθεί να είναι ζωντανό».

Αναφορικά με το κατά πόσον ένα σενάριο προγραμματισμένης βύθισης του εν λόγω πλοίου από μυστικές υπηρεσίες είναι πιθανό, ο διευθυντής της ιδιοκτήτριας εταιρείας του Ζηνοβία AAK Larnaca-Napa Sea Cruises κ. Ανδρέας Παναγιώτου, αναφέρει ότι βάσει διαφόρων ενδείξεων, ίσως αυτό να ισχύει.

Η θεωρία χρήζει διερεύνησης

Η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας (Larnaka Tourism Board) κρίνει ότι η θεωρία που παρατίθεται στο ντοκιμαντέρ χρήζει διερεύνησης. Το Ζηνοβία αποτελεί μια μεγάλη ατραξιόν για τη Λάρνακα αφού ως γνωστόν συγκαταλέγεται ανάμεσα στα πέντε καλύ-τερα σημεία ναυαγιοκατάδυσης παγκοσμίως, προσελκύοντας γύρω στους 100.000 δύτες ανά έτος, ενώ αποτελεί τον σημαντικότερο ύφαλο της χώρας μας.

Αναφέρεται ότι το ναυάγιο Ζηνοβία του χρόνου τον Ιούνιο θα γιορτάσει την επέτειο των 40 χρόνων από τη βύθισή του και γι’ αυτό το σκοπό προγραμματίζονται ποικίλες ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις.

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Ερντογάν για την τουρκική εισβολή: Εάν χρειαστεί θα επαναλάβουμε το ίδιο βήμα

«Κάποιος να πει στον σουλτάνο το γνωστό `όταν ο Θεός θέλησε να καταστρέψει τον μύρμηγκα, του έδωσε φτερά`!!! ...»
ΑΚΑ  |  11:10

Μεγαλύτερα αεροπλάνα για το Λονδίνο επιστρατεύει η Egypt Air

«Μήπως είναι ακόμη ένα τρικ …μάρκετινγκ για να ανεβάσουν τις τιμές των εισιτηρίων;»
Ai Em  |  10:39

Την Τετάρτη ξανά στις αγορές η Κύπρος

«Προσφέρουμε δάνειο, χρηματοδότηση και επενδύσεις σε ιδιώτες και επιχειρήσεις, σοβαρές και ειλικρινείς 1 ...»
dancilatania  |  08:47

Την Τετάρτη ξανά στις αγορές η Κύπρος

«Προσφέρουμε δάνειο, χρηματοδότηση και επενδύσεις σε ιδιώτες και επιχειρήσεις, σοβαρές και ειλικρινείς 1 ...»
dancilatania  |  08:46

Περιβάλλον: Τελευταία Ενημέρωση

X