ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αβεβαιότητα στις κατασκευές λόγω κόστους των υλικών

Προχωρούν κανονικά τα έργα του Δημοσίου όπως διαβεβαιώνει ο Υπ. Μεταφορών

Τον προβληματισμό για τις αυξήσεις στο κατασκευαστικό κόστος, τις αυξήσεις στις τιμές των υλικών εξέφρασε ο Υπουργός Μεταφορών Γιάννης Καρούσος, μιλώντας στο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Κατασκευαστών. Διαβεβαίωσε τους επαγγελματίες του κλάδου ότι είναι θέμα για το οποίο το Υπουργείο επιθυμεί να βρεθεί αποδεκτή λύση, σε σχέση με την αύξηση του κόστους των υλικών, ούτε να ευνοηθεί ούτε να αδικηθεί κανένας εργολάβος ο οποίος συνεργάζεται με την κυβέρνηση. Εξέφρασε την ελπίδα τις επόμενες εβδομάδες να καταλήξει η διαβούλευση με την ομοσπονδία, ώστε να μην δημιουργηθεί πρόβλημα τόσο στην αναπτυξιακή πολιτική της κυβέρνησης όσο και στην οικοδομική βιομηχανία.

Οι αυξήσεις του κόστους των υλικών ήταν στο επίκεντρο του 113ου συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Κατασκευαστών, που πραγματοποιήθηκε φέτος για 2η φορά στην Κύπρο.

Στον δικό του χαιρετισμό ο πρόεδρος της ΟΣΕΟΚ Στέλιος Γαβριήλ έκανε λόγο για μεγάλη αβεβαιότητα ένεκα της αύξησης του πληθωρισμού, και των καθυστερήσεων στην προμήθεια α' υλών. Όπως ανέφερε, ο κατασκευαστικός τομέας συνεχίζει να αντιμετωπίζει τις συνέπειες των περιοριστικών διαταγμάτων, οι οποίες έχουν σαν αποτέλεσμα τον επηρεασμό της εφοδιαστικής αλυσίδας, την αλματώδη αύξηση του κόστους αγοράς των υλικών και τον μεταφορικών, καθώς επίσης και την έλλειψη υλικών από την αγορά. Αυτό, κατά συνέπεια αυξάνει το συνολικό κόστος των έργων και καθυστερεί την ολοκλήρωση τους, με τις εργοληπτικές εταιρείες, να καλούνται να απορροφήσουν το πρόσθετο κόστος, πράγμα το οποίο, όπως ανέφερε, δεν είναι πάντα εφικτό.

Απαντώντας στους προβληματισμούς του κλάδου σε σχέση με τις κρίσεις που διέρχεται ο κλάδος, ο Υπουργός Μεταφορών επισήμανε ότι ακόμα και κατά την διάρκεια του lockdown, η οικοδομική βιομηχανία συνέχισε να λειτουργεί με τον λιγότερο σχεδιασμό. Τόνισε ότι η Κυβέρνηση δεν έχει ακυρώσει ή αναβάλει κανένα αναπτυξιακό έργο. «Δεν «υπάρχει κανένα έργο που να έχει αναβληθεί ή ακυρωθεί είτε λόγω της κρίσης του κορωνοϊού, είτε λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Αντίθετα έχουμε επισπεύσει διαδικασίες και για άλλα έργα και χρόνο με τον χρόνο ο αναπτυξιακός προϋπολογισμός της κυβέρνησης αυξάνεται παρά το ότι βιώνουμε αυτές τις κρίσεις» όπως υπογράμμισε.

Βιώσιμες κατασκευές

Το συνέδριο των ομοσπονδιών εργολάβων συνεχίζει αύριο στη Λεμεσό. Την κυρίως διάσκεψη του θα απασχολήσει η « Βιώσιμη Κατασκευή για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής », ενώ κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης που θα ακολουθήσει, τα μέλη της F.I.E.C. θα έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις και εισηγήσεις για αντιμετώπιση των προκλήσεων του τομέα. Το θέμα επιλέγηκε σε συνέχεια των συμπερασμάτων, στα οποία είχε καταλήξει η Γενική Συνέλευση της FIEC στο Παρίσι το Νοέμβριο του 2019, σε συνδυασμό με το Πρόγραμμα Κατασκευαστικός Ορίζοντας Ευρώπη 2050. Διαπιστώθηκε η ανάγκη για την εξεύρεση τρόπων αντιμετώπισης της κλιματολογικής αλλαγής στο γενικότερο οικονομικό τομέα των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ειδικότερα στις αλλαγές και επιδράσεις που πιθανόν να επέλθουν στην κατασκευαστική βιομηχανία μέχρι και το 2030.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση