ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Άρχισε η νέα εκτίμηση της αξίας 2 εκ. ακινήτων παγκύπρια

Η πρώτη γενική εκτίμηση είχε γίνει με τιμές 1η Ιανουαρίου του 2013 και η δεύτερη με τιμές 1η Ιανουαρίου του 2018

ΚΥΠΕ

Τη διενέργεια νέας γενικής εκτίμησης, την τρίτη στη σειρά, των 2.000.000 ακινήτων, που βρίσκονται εντός ολόκληρου του ελεγχόμενου από την Κυπριακή Δημοκρατία τμήματος της, με ημερομηνία αναφοράς την 1η Ιανουαρίου του 2021, άρχισε από τον περασμένο Ιανουάριο το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας.

Η πρώτη γενική εκτίμηση είχε γίνει με τιμές 1η Ιανουαρίου του 2013 και η δεύτερη με τιμές 1η Ιανουαρίου του 2018. Με βάση το νόμο η γενική εκτίμηση πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε τρία χρόνια.

Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ ο Διευθυντής του Κτηματολογίου Ανδρέας Σωκράτους, είπε ότι η δημοσιοποίηση του αποτελέσματος θα γίνει τέλος του 2021 και εξέφρασε την ελπίδα «να πάνε όλα καλά και να είμαστε συνεπής και αυτή τη φορά».

Ο κ. Σωκράτους, ο οποίος βίωσε την εμπειρία της εκτίμησης της αξίας των ακινήτων τόσο το 2013, όσο και το 2018, τόνισε πως ελάχιστα κράτη παγκοσμίως προβαίνουν σε συνεχή εκτίμηση και σημείωσε πως η Κύπρος πρωτοπορεί σε αυτό τον τομέα.

Ανέφερε ότι η νέα γενική εκτίμηση θα γίνει, όπως έγινε την προηγούμενη φορά, με πλήρη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και πρόσθεσε ότι έχουν ήδη ετοιμαστεί τα συμβόλαια, που θα δοθούν στους ιδιώτες εκτιμητές.

Ανέφερε επίσης ότι κάποιες περιοχές θα τις διενεργήσουν οι λειτουργοί του Κτηματολογίου και τις υπόλοιπες οι ιδιώτες εκτιμητές, χρησιμοποιώντας, όμως, τα ίδια χαρακτηριστικά και κριτήρια.

«Ο ιδιωτικός τομέας συνεργάζεται με τον δημόσιο τομέα και διαμορφώνουν κοινή προσέγγιση και κοινό αποτέλεσμα», εξήγησε περαιτέρω.

Επιπλέον αναφέρθηκε και σε συνεργασία του Τμήματος Κτηματολογίου με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενώ σε σχέση με την τεχνική πτυχή του θέματος, ο κ. Σωκράτους αναφέρθηκε στην εισαγωγή στο μηχανογραφικό σύστημα του Κτηματολογίου των δεδομένων, που θα συλλεχθούν από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς κατά τη διενέργεια της εκτίμησης της αξίας των ακινήτων, έτσι ώστε το σύστημα να δώσει τις αξίες, οι οποίες στη συνέχεια θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του Τμήματος.

Είπε ακόμη ότι γίνεται χρήση και των νέων αερογραφιών που έχει στη διάθεσή του το Κτηματολόγιο.

Σε σχέση με το λόγο που δημοσιοποιείται η εκτίμηση στο τέλος του 2021, ο Διευθυντής του Κτηματολογίου είπε στο ΚΥΠΕ ότι για μια σωστή εκτίμηση «δεν μπορείς να λάβεις στοιχεία της αγοράς μόνο πριν από την 1η Ιανουαρίου του 2021», εξηγώντας ότι «θα πρέπει να περάσουν 6-7 μήνες μετά την ημερομηνία αναφοράς για να μπορέσεις να έχεις στοιχεία σε σχέση την τάση της αγοράς ακινήτων τόσο πριν όσο και μετά την ημερομηνία αναφοράς».

Σημειώνεται ότι η γενική Εκτίμηση δεν αποτελεί την αγοραία αξία και βασίζεται στα φυσικά και νομικά χαρακτηριστικά του ακινήτου που αφορούν μεταξύ άλλων για την γη το είδος Ακινήτου, το εμβαδό, την πολεοδομική ζώνη, την εκτιμητική τοποθεσία /ειδική περιοχή, το είδος πρόσβασης, τη σχέση με δρόμο, και για τα ακίνητα μεταξύ άλλων το είδος μονάδας, τα εμβαδά μονάδας(με παράγοντες βαρύτητας), το έτος ανέγερσης (με παράγοντα απόσβεσης), το έτος ανακαίνισης (με παράγοντα απόσβεσης) και το είδος ανακαίνισης(πλήρης /ουσιαστική).

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση