ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αυξάνονται οι τιμές για αγορά διαμερίσματος

Σημείωσαν αυξήσεις 3% σε ετήσια βάση λόγω ζήτησης και κόστους κατασκευαστικών υλικών

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Επιβράδυνση στις αυξήσεις του Δείκτη Τιμών Κατοικιών (ΔΤΚ), τόσο σε τριμηνιαία όσο και σε ετήσια βάση, σημειώθηκε κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2021, ως αποτέλεσμα μικρής μείωσης της τιμής των οικιών και αύξησης της τιμής των διαμερισμάτων, σύμφωνα με το δελτίο του Δείκτη Τιμών Κατοικιών (ΔΤΚ) για το 2ο τρίμηνο του 2021, που δημοσίευσε η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου.

Σύμφωνα με την ΚΤΚ, ο ΔΤΚ (οικίες και διαμερίσματα) κατέγραψε επιβράδυνση το δεύτερο τρίμηνο του 2021. Συγκεκριμένα, κατέγραψε τριμηνιαία αύξηση 0,3% σε σχέση με 0,5% το πρώτο τρίμηνο του 2021, ενώ σε ετήσια βάση κατέγραψε αύξηση 0,2% σε σχέση με 0,9% το προηγούμενο τρίμηνο.

«Διαφορετική εικόνα παρουσιάζουν οι τιμές οικιών από τις τιμές των διαμερισμάτων, με τις πρώτες να καταγράφουν μειώσεις, σε σχέση με τις τιμές διαμερισμάτων οι οποίες καταγράφουν αυξήσεις», σημειώνει η ΚΤΚ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ΚΤΚ, οι τιμές οικιών μειώθηκαν τόσο σε τριμηνιαία όσο και σε ετήσια βάση, 0,3% και 1%, αντίστοιχα.

Αντίθετα, οι τιμές των διαμερισμάτων αυξήθηκαν κατά 1,3% σε τριμηνιαία βάση και κατά 3% σε ετήσια βάση. Η τάση αυτή κυριαρχεί σε όλες τις επαρχίες με εξαίρεση την επαρχία Λεμεσού η οποία καταγράφει αυξήσεις και στις τιμές οικιών, ενώ η επαρχία Πάφου παρουσιάζει ετήσια μείωση και στα διαμερίσματα.

Η ΚΤΚ αναφέρει ότι «η αύξηση που παρατηρείται στις τιμές διαμερισμάτων αντανακλά, μεταξύ άλλων, τη συνεχιζόμενη προτίμηση ντόπιων αγοραστών και επενδυτών για τα διαμερίσματα σε σχέση με τις οικίες στις περισσότερες επαρχίες της Κύπρου».

Σύμφωνα με την ΚΤΚ, «οι Κύπριοι επενδύουν περισσότερο σε μικρότερες οικίες και διαμερίσματα σε όλες τις πόλεις δίνοντας έτσι στήριγμα στις τιμές. Το γεγονός αυτό αποδίδεται εν μέρει στο ότι μέρος των αποταμιεύσεων του πληθυσμού καταλήγει σε αγορά ακινήτου, είτε για σκοπούς ιδιοκατοίκησης είτε για επένδυση».

Προστίθεται ότι ρόλο στη διατήρηση του επιπέδου των τιμών φαίνεται να διαδραμάτισε επίσης και η αύξηση στο κόστος των κατασκευαστικών υλικών.

Παράλληλα, σύμφωνα με την ΚΤΚ, η ζήτηση για ακίνητα από ξένους επενδυτές παρουσιάζει σημάδια σταθεροποίησης, όπως καταγράφεται και στα πωλητήρια έγγραφα, κάτι που οφείλεται σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, μεταξύ άλλων, στην προώθηση επενδύσεων και του προγράμματος για απόκτηση άδειας μόνιμης διαμονής στην Κύπρο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση