ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Έρευνα - Μειωμένες οι πωλήσεις ακινήτων εκτός διαμερισμάτων

Παρ' όλα αυτά τα ακίνητα παραμένουν ο πιο δημοφιλής τύπος επένδυσης στην Κύπρο

ΚΥΠΕ

Τα μέτρα και οι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί κατά τις περιόδους του «lockdown» το 2020, όπως επίσης και η αναπάντεχη διακοπή του «Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος» με ισχύ από την 1 Νοεμβρίου 2020, φαίνεται να έχουν επηρεάσει αρνητικά τη δραστηριότητα του κλάδου με μειωμένες συναλλαγές, μειωμένη οικοδομική δραστηριότητα και πτώση τιμών κυρίως στα πολυτελή ακίνητα στις παραλιακές περιοχές, σύμφωνα με μελέτη της Deloitte για τον κλάδο ακινήτων στην Κύπρο.

Ανακοίνωση αναφέρει ότι σύμφωνα με την μελέτη, ο συνολικός αριθμός πωλητήριων εγγράφων για το 2020 ήταν κατά 23% μειωμένος, φτάνοντας στα 7.968 σε σύγκριση με 10.366 το 2019. Ο αριθμός των πωλήσεων για το 2020 ήταν κατά 18,5% μειωμένος, φτάνοντας στα 14.663 ακίνητα σε σχέση με τα σχεδόν 18.000 το 2019, ενώ η συνολική αξία τους έφτασε τα €2,74 δισεκατομμύρια καταγράφοντας πτώση της τάξης του 23% σε σχέση με το 2019.

Παγκύπρια, όπως αναφέρεται, οι τιμές πώλησης για όλους τους τύπους των ακινήτων μειώθηκαν, με εξαίρεση τα διαμερίσματα τα οποία φαίνεται να έχουν μείνει σχεδόν ανεπηρέαστα σύμφωνα με την ετήσια μεταβολή τιμών για το 2ο τρίμηνο του 2020. Οι τιμές των ενοικίων σε ετήσια βάση για το 2ο τρίμηνο του 2020, έχουν αυξηθεί για τις πλείστες κατηγορίες των ακινήτων, με εξαίρεση τα εμπορικά καταστήματα για τα οποία η πτώση των τιμών των ενοικίων φαίνεται να συνεχίζεται.

Τα ακίνητα πολυτελείας και οι μεγάλες αναπτύξεις φαίνεται να έχουν πληγεί περισσότερο, αφού οι άδειες οικοδομής για μεγάλα έργα για την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2020 ανήλθαν στις 595 σε σύγκριση με 5.397 για το έτος 2019, ενώ άγνωστο ακόμα παραμένει πόσες από αυτές τις άδειες θα υλοποιηθούν στο άμεσο μέλλον, σύμφωνα με την μελέτη.

Τα ακίνητα πολυτελείας και οι μεγάλες αναπτύξεις φαίνεται να έχουν πληγεί περισσότερο

Τα διαμερίσματα φαίνεται να είναι ο πιο ανθεκτικός τύπος ακινήτου στις πιέσεις που ασκούνται στον κλάδο, κυρίως από τις επιπτώσεις της πανδημίας και του τερματισμού του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος και, μεταξύ άλλων ευρημάτων, φαίνεται ότι η επένδυση σε ακίνητα εξακολουθεί να είναι ο πιο δημοφιλής τύπος επένδυσης στην Κύπρο.

Η μελέτη αφορά σε μια από τις σημαντικότερες περιόδους που έχει διανύσει η κυπριακή αγορά, όπως επίσης και η παγκόσμια οικονομία, καθώς η επίδραση της πανδημίας COVID-19 προβλέπεται ότι θα συνεχίσει να υφίσταται τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2021 και περιλαμβάνει πληροφορίες και αναλύσεις σχετικά με την εξέλιξη της κυπριακής αγοράς ακινήτων, επισκόπηση της κυπριακής οικονομίας, καθώς επίσης και τη δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2020 αναφορικά με τις απόψεις επαγγελματιών του κλάδου από όλη την Κύπρο για την καινούρια χρονιά, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Ο Επικεφαλής του Κλάδου Ακινήτων και Συνέταιρος στο τμήμα Χρηματοοικονομικών Συμβουλευτικών Υπηρεσιών της Deloitte στην Κύπρο, Γιώργος Μαρτίδης, είπε σε δηλώσεις του ότι «Οι πρόσφατες εξελίξεις στον τομέα των ακινήτων, κυρίως λόγω της πανδημίας και του τερματισμού του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος, μας φέρνουν αντιμέτωπους με σημαντικές προκλήσεις όπως η στήριξη και ενδυνάμωση των τοπικών επιχειρήσεων, καθώς και η εξεύρεση και προσφορά εναλλακτικών μορφών επενδύσεων σε ξένους αλλά και ντόπιους επιχειρηματίες».

«Η σταθεροποίηση αλλά και η βελτίωση στο κλίμα του Τομέα των Ακινήτων, θα μπορεί να επιτευχθεί με τη συνέχιση των προσπαθειών στη δημιουργία αναπτυξιακών έργων, όπως αυτών των Τεχνολογικών Πάρκων και άλλων έργων στον τομέα της Τεχνολογίας και Καινοτομίας, στις Μαρίνες, στο Καζίνο-Θέρετρο στη Λεμεσό, και σε άλλα μεγάλα έργα υποδομής. Ταυτόχρονα, η ενδυνάμωση και η αξιοποίηση των φυσικών και άλλων πόρων, σε τομείς όπως της Ενέργειας, του Τουρισμού και της Υγείας, αναμένεται να συνεισφέρουν θετικά σε όλους τους άλλους τομείς της οικονομίας της χώρας μας, και κατ’ επέκταση στον τομέα των Ακινήτων», είπε καταλήγοντας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση