ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η Λεμεσός κερδίζει τη μερίδα του λέοντος στα ακίνητα

Οι πολλές και μεγάλης αξίας πράξεις για Γη καταδεικνύουν ότι έρχονται νέα έργα για να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση αναφέρει ο Μαρίνος Κυναιγείρου

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Η δυναμική που ανέπτυξε ο τομέας των ακινήτων στη Λεμεσό συνεχίστηκε και κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2022. Σύμφωνα με στοιχεία από τις συγκριτικές πωλήσεις ακινήτων του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας τα οποία επεξεργάστηκε το Συμβούλιο Εγγραφής Κτηματομεσιτών, στην επαρχία Λεμεσού αντιστοιχούσε το 46.5% της αξίας των πράξεων παγκύπρια.

Η ανάπτυξη της Λεμεσού ως επιχειρηματικού κέντρου τα τελευταία χρόνια και πιο πρόσφατα ως προορισμού για διεθνείς εταιρείες τεχνολογίας, διατηρεί τη δυναμική του τομέα ακόμα και μετά τον τερματισμό του επενδυτικού προγράμματος. Αναλύοντας τα στοιχεία του Κτηματολογίου για το β’ τρίμηνο του έτους, διαφαίνεται πως οι περισσότερες πράξεις αφορούσαν διαμερίσματα. Συγκεκριμένα, εντοπίστηκαν 450 πράξεις πωλήσεων και κατάθεσης πωλητηρίων εγγράφων αξίας 126 εκατ. ευρώ περίπου. Η ενδεικτική μέση τιμή διάθεσης τους ήταν περίπου 280.000 ευρώ, αφού καταγράφηκαν πράξεις κάτω των 100.000 ευρώ αλλά και άνω του εκατομμυρίου. Όσον αφορά τις Κατοικίες, σημειώθηκαν περίπου 50 πράξεις συνολικής αξίας 37 εκατ. ευρώ. Η μέση τιμή πώλησης ανήλθε σε 770.000 ευρώ, ένδειξη πως αρκετές από αυτές ήταν πολυτελείας. Ενδεικτικά, κάποιες ήταν χαρακτηρισμένες ως επαύλεις. Σημαντικά λιγότερες ήταν οι πράξεις για εμπορικά ακίνητα αφού δαπανήθηκαν περίπου 15 εκατ. ευρώ για γραφεία και καταστήματα. «Αν και πράξεις που αφορούν εμπορικά κτίρια ενδεχομένως να περιλαμβάνονται σε άλλες κατηγορίες, όπως τα οικόπεδα που βρίσκονται σε διαδικασία ανάπτυξης, εντούτοις, η τάση καταδεικνύει πως για εμπορικές αναπτύξεις το ενδιαφέρον αφορά κυρίως σε ενοικίαση και γι’ αυτό άλλωστε καταγράφεται ανοδική πορεία των ενοικίων. Οι επιχειρηματίες ανάπτυξης γης θα πρέπει να προσαρμόσουν τους αναπτυξιακούς σχεδιασμούς τους ώστε να ανταποκριθούν σ’ αυτήν την αυξημένη ζήτηση», σχολιάζει ο πρόεδρος του Συμβουλίου Εγγραφής Κτηματομεσιτών, MRICS, Μαρίνος Κυναιγείρου.

Σημαντική αξία κατέγραψαν και οι πράξεις για ακίνητα που είναι κατηγοριοποιημένα ως «Γη». Συγκεκριμένα, καταγράφηκαν 120 πράξεις συνολικής αξίας 127 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον Μαρίνο Κυναιγείρου, «οι πολλές πράξεις για Γη καταδεικνύουν ότι οι επιχειρηματίες ανάπτυξης γης βρίσκονται σε διαδικασία σχεδιασμού και ανάπτυξης νέων έργων ώστε να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση, η οποία αυτήν την στιγμή ξεπερνά την προσφορά για πολλές κατηγορίες ακινήτων όπως γραφεία και διαμερίσματα».

Σημαντικές πράξεις καταγράφηκαν και για ακίνητα τα οποία είναι καταχωρημένα ως «Οικόπεδα». Συγκεκριμένα, σημειώθηκαν 222 πράξεις αξίας 94 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται πάντως πως αρκετά από τα συγκεκριμένα ακίνητα περιείχαν διαφόρων ειδών κτίσματα. Έντονη κινητικότητα υπήρξε και για ακίνητα που είναι χαρακτηρισμένα ως «Χωράφια» αφού πωλήθηκαν 455 συνολικής αξίας 54 εκατ. ευρώ. Μέση τιμή διάθεσης οι 117.000 ευρώ. Και σ’ αυτήν την περίπτωση αρκετά ακίνητα περιείχαν κτίρια.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

Πρόκειται για νέα, σύγχρονα οικιστικά και εμπορικά έργα που θα προσφέρουν υψηλότερη ποιότητα ζωής
Δελτίο Τύπου
 |  ΚΥΠΡΟΣ